ΔΙΑΦΟΡΑΣυνταγές & Άλλα

Η Μεγάλη Εβδομάδα και οι συνταγές της

Μεγάλη Δευτέρα - ψωμί και νερό

Την Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώνεται η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με την κορύφωση του Θείου δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Σκοπός της είναι να προετοιμάσει το νου και την ψυχή μας, μέσα από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας και την προσευχή, για να μπορέσουμε να βιώσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Πέρα όμως από την νηστεία και την προσευχή, μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας για την Ανάσταση και το Πάσχα, αποτελούν και όλα όσα προβλέπει η παράδοσή μας ότι πρέπει να κάνουμε.
Ανάλογα λοιπόν με την περιοχή και τα έθιμα που υπάρχουν, θα πρέπει να φροντίσουμε από την καθαριότητα των σπιτιών μας, μέχρι τα γλυκά και τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρέψουμε για το Πασχαλινό τραπέζι.

Οι συνταγές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.
Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό της Λαμπρής. Στα χωριά, κυρίως, ασπρίζουν με ασβέστη τις αυλές και βάφουν κόκκινες τις γλάστρες.
Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρώνε μόνο ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που θα μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.

faghta-giagias.blogspot.com

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Close
Back to top button
Close