Σπίτι

Καμένη κατσαρόλα; Τρεις συνταγές για να την καθαρίσετε στο «πι και φι»

Δήμητρα Τσιγγενέ

Οικονομικές λύσεις από τα… χεράκια σας

Βάλατε το φαγητό στην κατσαρόλα, πιάσατε το τηλέφωνο με τη φίλη σας και κουβέντα στην κουβέντα ξεχαστήκατε. Τα αποτελέσματα δύο: πρώτον κάηκε το φαγητό και δεύτερον η κατσαρόλα σας απέκτησε έναν ωραιότατο μαύρο πάτο.

Μη σας πιάνει πανικός! Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα καταφέρετε να την καθαρίσετε με απλά υλικά που όλες έχετε στο σπίτι σας:

Μην ανησυχείτε. Εχουμε να σας προτείνουμε αρκετές λύσεις. Εσείς απλώς διαλέξτε ποια προτιμάτε ανάλογα τα συστατικά των υλικών.

Αρχικά, βάλτε ζεστό νερό στην κατσαρόλα μαζί με λίγο υγρό πιάτων και αφήστε το να βράσει για δυο λεπτά. Έπειτα, αφήστε για μισή ωρίτσα να «μουλιάσει» και με μια ξύλινη κουτάλα ή βουρτσάκι βγάλτε τα υπολείμματα. Αν χρειαστεί και άλλο τρίψιμο, χρησιμοποιήστε ένα απλό σφουγγάρι. Μπορεί το κάψιμο να βγει αμέσως και να μη χρειαστεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

1η λύση
Ρίξτε στο σκεύος λίγη μαγειρική σόδα και προσθέστε ελάχιστο νερό (ίσα ίσα να βραχεί ο πάτος). Αφήστε την σόδα να δράσει για περίπου τριάντα λεπτά και έπειτα τρίψτε με ένα σφουγγαράκι για να διώξετε τυχόν υπολείμματα.

2η λύση
Ρίξτε στην κατσαρόλα ξίδι (τόσο όσο να γεμίσει ο πάτος) και έπειτα προσθέστε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας. Ανακατέψτε το μείγμα και έπειτα τοποθετήστε το σκεύος στο μάτι. Βράστε για περίπου 5 λεπτά και έπειτα πλύνετε την κατσαρόλα!

3η λύση
Γεμίστε το σκεύος μέχρι τη μέση με νερό και έπειτα ρίξτε μέσα 5 κουταλιές αλάτι. Αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα και την επόμενη ημέρα τρίψτε τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα.

Συμβουλές:
-Αν η κατσαρόλα σας έχει διαβρωθεί, καλύτερα να την πετάξετε γιατί τα υπολείμματα μετάλλου που θα αφήνει στο φαγητό σας, θα σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
-Μη τρίβετε ποτέ με σύρμα ή οτιδήποτε μεταλλικό γιατί μπορεί να προκαλέσει γρατζουνιές στην ευαίσθητη επιφάνεια.
-Η μαγειρική σόδα, αν μείνει πάνω από μια ώρα σε αλουμινένια σκεύη, προκαλεί χημικές αντιδράσεις προκαλώντας προβλήματα στην υγεία μας
-Αποφύγετε τα βαριά καθαριστικά. Αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με απλά προϊόντα, δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε χημικά στα σκεύη όπου μαγειρεύετε.

 

*Τόσο απλά και οικονομικά, αστραφτερή κατσαρόλα χωρίς ιδιαίτερο κόπο!

 

.queen.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close