Συνταγές & Άλλα

Ετοιμάζουμε το μενού του «Αγίου Βαλεντίνου» στο σπίτι

Η ημέρα των ερωτευμένων έχει τη δική της χάρη και για να ξεφύγετε λίγο από τη ρουτίνα όλο και κάτι ρομαντικό θα ετοιμάσετε για το ταίρι σας. Ε, λοιπόν, εμείς σάς προτείνουμε ολόκληρο μενού  δίνοντας έναν πραγματικά ιδιαίτερο (και νόστιμο) τόνο στην ξεχωριστή αυτή μέρα. Δώστε βάση.

Ρολό σφολιάτας με μανιτάρια και ψαρονέφρι

Μια παραλλαγή του φιλέτου Γουέλινγκτον, με φθηνά υλικά και νοστιμότατο αποτέλεσμα.

Υλικά

    • 2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
    • ½ κιλό μανιτάρια
    • 2 ψαρονέφρια 400γρ. περίπου το καθένα
    • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
    • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
    • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
    • 1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι
    • αλάτι

Για το ψαρονέφρι

  • 2 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε, καταρχάς, τα μανιτάρια. Τα σκουπίζετε με μια βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε ταυτόχρονα το τριμμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Ρίχνετε το ροζ και το πράσινο πιπέρι και αλατίζετε ελαφρά. Αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά του τηγανιού και προσθέτετε το λευκό κρασί. Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να στεγνώσει εντελώς το τηγάνι και να μείνουν το λαδάκι και τα μανιτάρια. Αφήνετε τα μανιτάρια να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το ψαρονέφρι: Σε ένα μεγάλο καθαρό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα ψαρονέφρια και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να κάνουν μια κρούστα ολόγυρα. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί, φέρνετε 2-3 βόλτες τα ψαρονέφρια, βάζετε το καπάκι στο τηγάνι και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά. Βγάζετε τα ψαρονέφρια και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.

Παίρνετε τα δύο φύλλα της σφολιάτας, τα απλώνετε σε λεία επιφάνεια και μοιράζετε επάνω τους τα κρύα μανιτάρια με τέτοιο τρόπο που να καλύψουν όλη την επιφάνεια εκτός από τις άκρες και σε πλάτος περίπου 2 εκατοστών.

Ακουμπάτε επάνω στην άκρη κάθε σφολιάτας ένα ψαρονέφρι και τυλίγετε κάνοντας ένα ρολάκι. Ενώνετε τις άκρες με λίγο νεράκι να κολλήσουν. Αν περισσεύει δεξιά και αριστερά πολλή σφολιάτα, την κόβετε και τη βάζετε στην άκρη.

Τοποθετείτε τα ρολάκια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 170°C μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφήνετε να χλιαρύνουν, τα κόβετε σε φετούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα σερβίρετε σε πιατέλα, συνοδεύοντάς τα με τη σαλάτα που ακολουθεί.

Ηλίας Μαμαλάκης
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Ηλίας Μαμαλάκης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb

Για κυρίως

FILETAKIA-ALA-VALENTSIANA

Φιλετάκια αλά βαλεντσιάνα
Νόστιμα φιλετάκια με ισπανικό “αέρα” και πορτοκαλένια σάλτσα. Αξίζει να τα ετοιμάσετε, θα σας αρέσουν πολύ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ατομικές τάρτες με ντομάτες, φέτα και γαρίδες

Ένα νόστιμο κι ελαφρύ ορεκτικό που συνοδεύει τέλεια ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Υλικά

    • 1 φύλλο κατεψυγμένης σφολιάτας
    • 1/4 κιλού φέτα, μέτρια
    • ελαιόλαδο
    • 12 γαρίδες Νο 1
    • ½ ματσάκι ρόκα
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πέστο μαϊντανού-δυόσμου

    • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1/4 φλιτζανιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
    • 1-2 σκελίδες σκόρδο
    • 1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
    • 2/3 φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα
    • 1 φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο
    • αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γαρνιτούρα

  • 4-5 ντομάτες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγα φυλλαράκια θυμαριού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι

Διαδικασία

Ξεπαγώνετε τη σφολιάτα και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί. Την τρυπάτε σε πολλά σημεία με πιρούνι και τη σκεπάζετε μ’ ένα δεύτερο όμοιο ταψί, με βουτυρωμένη την επιφάνεια που θα ακουμπά στη σφολιάτα (για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο). Βάζετε και τα δύο ταψιά, «κολλημένα» το ένα με το άλλο, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180°C για 25 λεπτά. Όσο η σφολιάτα είναι ζεστή, την κόβετε σε τέσσερα όμοια παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Ετοιμάζετε το πέστο: πολτοποιείτε στο μπλέντερ το μαϊντανό με το δυόσμο, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το τυρί, αλάτι και πιπέρι ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε μια λεία σάλτσα.

Αφαιρείτε τη φλούδα από τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα (ή στα έξι αν είναι μεγάλες), βγάζετε τους σπόρους, τις πασπαλίζετε με ζάχαρη και αλάτι και τις αφήνετε 1 ώρα περίπου σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα υγρά τους.

Κατόπιν, τις μεταφέρετε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, τις πασπαλίζετε με φρέσκο θυμάρι και ψιλοκομμένο σκόρδο, τις περιχύνετε με ελάχιστο λάδι και τις ψήνετε στο φούρνο στους 100°C για 1 ώρα. Πρέπει να μαραθούν χωρίς να λιώσουν.

Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κεφάλια, το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης. Τις κόβετε κατά μήκος της πλάτης χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και τις ανοίγετε σαν πεταλούδα.

Τις αλατίζετε και τις σοτάρετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνετε δύο κουταλιές από το πέστο και τις ανακατεύετε. Περνάτε τις γαρίδες τρεις τρεις από καλαμάκια για σουβλάκια.

Πλένετε και καθαρίζετε τη ρόκα, την αλατίζετε και την περιχύνετε με λίγο λάδι. Κόβετε τη φέτα σε λεπτές φετούλες.

Συναρμολόγηση: βάζετε σε κάθε πιάτο ένα φύλλο ψημένης σφολιάτας. Αλείφετε από πάνω λίγο πέστο μαϊντανού-δυόσμου (σχεδόν μία κουταλιά). Προσθέτετε σε όλο το μήκος της σφολιάτας μία φετούλα ντομάτας και μία φέτα τυριού εναλλάξ, έτσι ώστε να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο. Μέχρι να τελειώσετε με όλες τις τάρτες τις διατηρείτε σε ζεστό φούρνο.

Πάνω από τις ντομάτες και τη φέτα βάζετε λίγη ρόκα. Τέλος, τοποθετείτε από ένα καλαμάκι με γαρίδες κατά μήκος της τάρτας. Σερβίρετε αμέσως.

Σιμόνη Καφίρη
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Σιμόνη Καφίρη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Elena Jeffrey

Κοτοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης και καρύδια

 

Μια σαλάτα τόσο χορταστική, χάρη στο κοτόπουλο που μπορεί άνετα να σταθεί στο τραπέζι και ως ένα ελαφρύ γεύμα.

Υλικά

Για τη σαλάτα

    • 3 φλιτζάνια βραστό κοτόπουλο , ξεκοκαλισμένο, σε μικρά κομματάκια
    • 2 πατάτες βραστές, σε κυβάκια
    • 1 αβοκάντο, σε κυβάκια
    • 5 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες, ξεφλουδισμένες
    • ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη μέτρια στο multi
    • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
    • ξύσμα από 1 λεμόνι
    • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για τη σος

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού σόγια σος
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε μπολ σερβιρίσματος.

Χτυπάτε στο multi τα υλικά της σος, περιχύνετε και ανακατεύετε καλά τη σαλάτα την τελευταία στιγμή πριν τη σερβίρετε.

Ελένη Ψυχούλη
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Ελένη Ψυχούλη

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Ο γλυκός επίλογος

Καρδιά από κέικ σοκολάτας με φράουλες και γλάσο

Ένα φίνο κέικ, με κομμάτια φράουλας και σοκολάτας κρυμμένα στη μέση. Δροσερή και σοκολατένια αίσθηση μαζί!

KARDIA APO KEIK SOKOLATAS

Υλικά

    • 225γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 225γρ. ζάχαρη άχνη
    • 190γρ. αλεύρι μαλακό
    • 40γρ. κακάο σκόνη
    • 4 αβγά
    • 7γρ. μπέικιν πάουντερ
    • 2γρ. αλάτι
    • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
    • 5 φράουλες, σε φέτες

Για το γλάσο

  • 1 ασπράδι αβγού
  • 200γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • χυμό από ½ λεμόνι

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Βάζετε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι στο μίξερ και χτυπάτε με το «φτερό» μέχρι να αφρατέψουν. Παράλληλα ρίχνετε ένα ένα τα αβγά. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη φόρμα του κέικ (σε σχήμα καρδιάς αν έχετε). Γεμίζετε μέχρι τη μέση τη φόρμα με το μίγμα και τοποθετείτε μια στρώση ψιλοκομμένης κουβερτούρας και φράουλας. Αδειάζετε και το υπόλοιπο μίγμα στη φόρμα να καλυφθεί μέχρι τα 2/3 και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ μια οδοντογλυφίδα. Πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αν όχι, ψήνετε για λίγο παραπάνω. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Το ξεφορμάρετε και το ακουμπάτε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Ετοιμάζετε και το γλάσο: Χτυπάτε το ασπράδι και την άχνη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» μέχρι το μίγμα να γίνει λείο (μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ή λιγότερη άχνη, αναλόγως το ασπράδι). Στο τέλος ρίχνετε το χυμό για να ασπρίσει το μίγμα. Βάζετε το γλάσο ζάχαρης σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε στο κέικ δύο καρδούλες. Τοποθετείτε από ένα κόκκινο ροδοπέταλο στην καθεμία και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

xronopoulos
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Δημήτρης Χρονόπουλος
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Αν δεν έχετε φόρμα σε σχήμα καρδιάς, μπορείτε να χρησιμοιποιήσετε απλή φόρμα για κέικ.

Τούρτα με Red Velvet Cake

red-velvet-cake

Τούρτα με Red Velvet Cake
Τούρτα με αφράτο κέικ σε εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, καλυμμένο με βελούδινη σαντιγί. Ιδανική πρόταση και για την ημέρα των ερωτευμένων. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

 

 

 

.olivemagazine.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close