Σημαντικές

«Βέρτιγκο» σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα κρίσιμα θέματα – Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να βρει λύσεις για τη χώρα

Κατά παράδοξο τρόπο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζαν ότι τέτοια εποχή θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση.

Η μεν κυβέρνηση είχε ένα σχέδιο εξαμήνου που θα της εξασφάλιζε αυξημένη δημοφιλία, θα έδινε την εντύπωση ότι προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματός της, ότι προσφέρει τα πρώτα φιλολαϊκά μέτρα και ότι ετοιμάζεται να ασχοληθεί με την ανάπτυξη και το μεγάλο στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα την πραγματική «έξοδο από τα μνημόνια».

Η δε αντιπολίτευση υπολόγιζε ότι κάπου τώρα η κυβέρνηση θα είχε ήδη προσκρούσει πάνω σε ένα τείχος κοινωνικής δυσαρέσκειας και ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μεγάλη πολιτική αντεπίθεση παράλληλα με τη μαζική εισδοχή νέων μελών στην υπό διαμόρφωση νέα προοδευτική παράταξη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχτηκε αρκετά διαφορετική.

Η κυβέρνηση μπορεί να απολαμβάνει ακόμη τη δημοσκοπική δυναμική που έχει ένα κόμμα που κέρδισε λίγους μήνες πριν καθαρά τις εκλογές, όμως κυρίως ασχολείται με το να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις σε ανοιχτά μέτωπα όπως το προσφυγικό και η νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που η αντιπολίτευση επιδεικνύει εσωστρέφεια και μικρή απήχηση στο σχέδιο (αυτό)μετασχηματισμού της.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έστω και από διαφορετικές αφετηρίες κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν αυτό που μόνο ως απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα μπορεί να περιγραφεί.

 

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση και ιδίως ο πρωθυπουργός προσπαθούν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που λειτουργεί και αποδίδει, προβάλλοντος το σημαντικό όγκο νομοθετικού έργου που έχει παραχθεί και υπογραμμίζοντας, με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού τις διάφορες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Όμως, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τα δύο βασικά ανοιχτά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει. Αυτά δεν αφορούσαν, όπως την προηγούμενη περίοδο τα μέτωπα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κυρίως λόγω της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της αποκαρδίωσης των εργαζομένων από την παρατεταμένη επισφάλεια, όσο δύο κρίσιμα πεδία: το προσφυγικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κυβέρνηση δεν υπολόγιζε ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των προσφυγικών ροών, παρότι υπήρχαν σημάδια όπως η επιδείνωση της κατάστασης σε περιοχές της Συρίας αλλά και η διακηρυγμένη προσπάθεια του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το ζήτημα, ούτε είχε εκτιμήσει ορθά ότι το σχέδιό της για κλειστά κέντρα, ταχύτερες διαδικασίες και μαζικές επιστροφές δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα λειτουργούσε με τον τρόπου που εκτιμούσε.

Αποτέλεσμα, μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση και στα νησιά και την ενδοχώρα. Στα νησιά οι κάτοικοι ξεσηκώνονται εξαιτίας του εγκλωβισμού ενός τεράστιου αριθμού αιτούντων ασύλου και φοβούνται ότι οι νέες «κλειστές δομές» απλώς θα αναπαράγουν το πρόβλημα, την ώρα που στην ενδοχώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κλίμα «όχι στη δική μου αυλή» συχνά με πρωταγωνιστές δικούς της αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει ότι μάλλον είχε υποτιμήσει το ενδεχόμενο μεγάλων εντάσεων στα ελληνοτουρκικά, παρότι τα σημάδια είχαν φανεί ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα να φαίνεται ότι κυρίως κινείται προσπαθώντας να απαντήσει στις τουρκικές πρωτοβουλίες και προκλήσεις, επενδύοντας περισσότερο στο ενδεχόμενο «συμμαχικών παρεμβάσεων» και με εμφανή ταλάντευση ανάμεσα στην «αποτροπή» και το ενδεχόμενο συνεννόησης (ακόμη και συνεκμετάλλευσης).

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μπορεί να επενδύει σε μια υπαρκτή αναπτυξιακή δυναμική, αλλά ακόμη λείπει αυτό που θα λέγαμε «αναπτυξιακό σχέδιο», δηλαδή όχι η απλή επανάληψη κάποιων (νεο)φιλελεύθερων αξιωμάτων αλλά μια πιο συγκεκριμένη αντίληψη για τομείς και πεδία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

in.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close