Σημαντικές

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει άβατο στη μάχη κατά του παρεμπορίου

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα και θα αυξηθούν

Δεν υπάρχει άβατο στη μάχη κατά του παρεμπορίου δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα.

Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, σημείωσε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε όλη χώρα και στις πύλες εισόδου ενώ πρόσθεσε ότι δεν πέφτουν στο κενό οι καταγγελίες καθώς αποστέλλονται συνεργεία ελέγχου σε όποιο σημείο χρειαστεί.

Για τον έλεγχο στα αγροτικά προϊόντα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι σύνθετο θέμα και ότι σχεδιάζεται να συσταθούν συνεργεία που θα ελέγχουν την προέλευση των προϊόντων αν είναι πράγματι ελληνικά ή εισαγόμενα.

Για το αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης υπογράμμισε ότι έλεγχοι γίνονται σε όλο το εύρος της αγοράς ακόμη και σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι το διάσημα Αυγούστου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν 9.053 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 197% σε σχέση με τους 3.052 του διαστήματος Αυγούστου 2018 – Φεβρουαρίου 2019.

Οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανήλθαν στις 1.338 έναντι 542 (αύξηση 147%) το ύψος των προστίμων στα 842.700 ευρώ, έναντι 390.584 ευρώ (αύξηση 116%) ενώ τα κατασχεθέντα τεμάχια ανήλθαν στ 134.782 έναντι 17.912 (αύξηση 653%).

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για καλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα του συντονιστικού οργάνου και μεγαλύτερες κυρώσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα και θα αυξηθούν.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης ανέφερε ότι το ύψος του παρεμπορίου – εκτός από καύσιμα, ποτά και τσιγάρα – ανέρχεται γύρω στο 1,3 δισ. ετησίως.

Επίσης σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, πραγματοποιήθηκε χθες στον Ελαιώνα Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε μια συντονισμένη επιχείρηση κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

– 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων

– 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης

– 1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής).

– 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών

 

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close