Συνταγές & Άλλα

8 συνταγές με θαλασσινά που πρέπει να δοκιμάσεις

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τα θαλασσινά είναι μεγάλη αδυναμία και τώρα κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Κι επειδή λατρεύουμε τις πειραματισμούς στην κουζίνα, βρήκαμε υπέροχες συνταγές, ίσως και αναπάντεχες για μερικούς, που, όμως, αναδεικνύουν με τον καλύτερο και πιο εύγευστο τρόπο τη γεύση των θαλασσινών.

1.       Λινγκουίνι με όστρακα, μυρωδικά και αμύγδαλα

Πηγή: bonappetit.com

Τα θαλασσινά συνδυάζονται άψογα με τα ζυμαρικά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε με ελαιόλαδο  4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και σβήνουμε  με 1 ποτήρι άσπρο κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα όστρακα ( περίπου 700 γραμμάρια) και τα αφήνουμε  για 5 με 8 λεπτά (μέχρι δηλαδή να ανοίξουν). Βάζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ( 1 φλιτζάνι) σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε  με ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό φλιτζάνι), αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσουμε τα μακαρόνια (1 πακέτο), τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα όστρακα μαζί με μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουν βράσει, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με το μείγμα από  τα αμύγδαλα, τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο

2.       Σπαγγέτι με αστακό και ντοματίνια

Πηγή: bonappetit.com

Ο αστακός δεν θέλει κόπο για να μαγειρευτεί, αλλά τρόπο. Ιδού ένας γρήγορος, εύκολος και πικάντικος τρόπος που συνδυάζει το εκλεκτό αυτό θαλασσινό με τα σπαγγέτι. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι,βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά βούτυρο και κόκκινο καυτερό πιπέρι (2 κουταλιές του γλυκού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση (θα χρειαστούμε περίπου 600 γραμμάρια) και τα αφήνουμε να βράσουν για 8 περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν). Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτουμε την ψίχα του αστακού (700 γραμμάρια) κι ανακατεύουμε καλά. Αφού ετοιμάσουμε  τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι μαζί με μισό φλιτζάνι νερού στο οποίο είχαν βράσει και ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λίγο χυμό λεμονιού.

3.       Γαρίδες με κάρι και γάλα καρύδας

Πηγή: tastefoodblog.com/2011/01/03/coconut-shrimp-curry-recipe/

Γαρίδες τηγανητές, βράστες ή σαγανάκι είναι οι πιο προσφιλείς τρόποι μαγειρέματος της γαρίδας. Δοκιμάστε, όμως,  να τις μαγειρέψετε με κάρι και γάλα καρύδας και θα μας θυμηθείτε. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κομμάτια) και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (1 κουταλιά του γλυκού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάρι (σε σκόνη) κι ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Μετά, βάζουμε 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ, γάλα καρύδας (1 ½ φλιτζάνι), αλάτι,πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες (700 γραμμάρια και καθαρισμένες) και τις μαγειρεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας δυο ή τρεις φορές. Προαιρετικά στο τέλος, μπορούμε να βάλουμε και κόλιανδρο. Το σερβίρουμε ζεστό και ταιριάζει ιδανικά με ρύζι μπασμάτι.

4.       Σαλάτα με καλαμάρια και μαυρομάτικα φασόλια

Πηγή: communities.washingtontimes.com/neighborhood/culinary-quest/2010/jun/7/black-eyed-pea-salad-calamari/

Καλαμάρια σαλάτα και μάλιστα με μαυρομάτικα φασόλια; Μάλιστα κι είναι και πεντανόστιμα. Πλένουμε, καθαρίζουμε 1 κιλό καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα). Στη συνέχεια, σε κατσαρόλα με βραστό νερό τα ζεματίζουμε. Αφού έχουμε βράσει τα μαυρομάτικα φασόλια, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά,  τα καλαμάρια, 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 7-8 φύλλα μαϊντανού κι εστραγκόν, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο). Σε ένα μικρότερο μπολ, φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ από ελαιόλαδο ( 3-4 κουταλιές της σούπας), ξίδι (2 κουταλιές της σούπας), αλάτι και πιπέρι. Αφού την ανακατέψουμε καλά, περιχύνουμε με αυτήν τα καλαμάρια με τα μαυρομάτικα φασόλια και τα υπόλοιπα υλικά.  Πριν την σερβίρουμε, αφήνουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 με 45 λεπτά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να τραβήξουν τα αρώματά τους.

5.       Χταπόδι με γίγαντες και ρίγανη

Πηγή: http://www.epicurious.com

Δυο αγαπημένα φαγητά σε μια συνταγή και δεν θέλουμε τίποτα άλλο! Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χταπόδι (1 κιλό περίπου) πλυμένο , καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια. Το μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί και το αφήνουμε για 2 περίπου ώρες, σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύοντας τακτικά,  μέχρι το χταπόδι να γίνει πολύ μαλακό. Αφού έχουμε βράσει τους γίγαντες (έχουμε φροντίσει να τους βάλουμε στο νερό από την προηγούμενη μέρα), τους ρίχνουμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο ταψί, βάζουμε το χταπόδι, λίγο ελαιόλαδο, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ, 100 ml κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο νερό και το αφήνουμε στο φούρνο στους 1800 για 30 με 40 περίπου λεπτά.  Σερβίρουμε αμέσως.

6.       Μύδια με μπίρα

Πηγή: fishingblues.wordpress.com/2013/03/22/belgian-mussels-with-ale/

Τα μύδια είναι εκλεκτός μεζές  κι όταν μαγειρεύονται με μπίρα η γεύση τους είναι απίστευτη. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα φρέσκια μύδια (περίπου 1 κιλό. Πολύ σημαντικό είναι το κέλυφός τους να είναι κλειστό). Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και  σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι (μισό φλιτζάνι), ψιλοκομμένο μάραθο ( μισό φλιτζάνι). Στη συνέχεια, προσθέτουμε 400 ml μπίρας (κατά προτίμηση Ale) και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να ανοίξει το κέλυφός τους. Κατόπιν τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο βαθύ σκεύος. Στο τηγάνι  ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (2 κουταλιές της σούπας), ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τα μύδια. Σερβίρονται ζεστά.

7. Γαριδομακαρονάδα

Γαριδομακαρονάδα εύκολη από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο απλή και γευστική γαριδομακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα ντομάτας με καθημερινά υλικά και γρήγορη παρασκευή.
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα20 λεπτά
Σύνολο30 λεπτά

 

Θερμίδες: 301 θερμίδες

Υλικά

Για το ζωμό:

  • κεφάλια γαρίδας
  • 1 καρότο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 400 ml νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γαριδομακαρονάδα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ. γαρίδες
  • ½ φλιτζάνι ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κ.γλ. εστραγκόν
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 2 ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.γλ. βούτυρο
  • 250 γρ. λιγκουίνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ζωμό (μπισκ):

  • Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κρατάμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τον ζωμό ή αλλιώς μπισκ. Αν θέλουμε αφαιρούμε το κέλυφος.
  • Ρίχνουμε τα κεφάλια σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά τα κεφάλια γαρίδας.
  • Ρίχνουμε καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα λαχανικά, χωρίς να γεμίσει όμως η κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε ένα φύλλο δάφνη, μερικούς κόκκους μπαχάρι, αλατίζουμε κατά την προτίμησή μας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός. Κατόπιν κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε να λαδωθούν οι γαρίδες και να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με ούζο ή τσίπουρο. Όταν απορροφηθεί το αλκοόλ προσθέτουμε εστραγκόν και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε πελτέ ντομάτας. Mε την κουτάλα τον τρίβουμε στο τηγάνι για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα και ανακατεύουμε καλά.
  • Παράλληλα, σουρώνουμε το μπισκ. Με το κουτάλι πιέζουμε τα λαχανικά στο σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Με μια κουτάλα προσθέτουμε το μπισκ στη σάλτα με τις γαρίδες. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλατίζουμε καλά, και ανακατεύουμε να δέσουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γαριδομακαρονάδα:

  • Κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι τα βρασμένα al dente ζυμαρικά – κατά προτίμηση λιγκουίνι. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά στη σάλτσα. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο το οποίο θα δέσει τη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο στο φαγητό μας.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτο, προσθέτοντας τις γαρίδες.

Σημειώσεις

Για να παραμείνουν νόστιμες και ζουμερές οι γαρίδες, χρειάζονται 5-10 λεπτά βράσιμο. Περισσότερη ώρα αλλοιώνει τη γεύση τους και δίνει σκληρές γαρίδες.Αντί για κρασί, δοκιμάστε να σβήσετε με ούζο. Δίνει μια γλυκιά νότα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των πρωτότυπων γεύσεων.

8. Γιουβέτσι με χταποδάκι & μύδια

Θερμίδες: 560 θερμίδες

Υλικά

  • ½ ποτήρι ελαιόλαδοένα μικρό κρεμμύδι1 καλαμάρι1 πλοκάμι χταποδιού βρασμένο6 γαρίδες6 μύδια με το κέλυφος1 φρέσκια ντομάτα½ σφηνάκι ούζο1 ποτήρι κρασί1 ποτήρι χυμό ντομάτας250 γρ. ζυμαρικά κοχύλια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε καλά με το ψιλοκομμένο (σε φέτες) καλαμάρι, το οποίο έχουμε ήδη πλύνει και καθαρίσει καλά.
  • Αφού αυτό μαραθεί, προσθέτουμε το βρασμένο χταπόδι, κομμένο σε αρκετά μεγάλα κομμάτια, ώστε να πάρει λίγο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες και περιμένουμε να αλλάξουν χρώμα. Τότε σβήνουμε με ούζο και στη συνέχεια με κρασί. Προσθέτουμε στο μείγμα τη ντομάτα, το χυμό και ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε τα ζυμαρικά, στα οποία μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε τα μύδια. Όταν τα μύδια ανοίξουν, ανάλογα με το νερό που έχουν τραβήξει, προσθέτουμε και άλλο. Αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν και στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό.

 

 

 

 

mamapeinao.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close