Συνταγές & Άλλα

Μυρμηγκάτο-και-Εξοχικό

Μυρμηγκάτο. Συνταγή για το πεντανόστιμο γλυκό που έχουν λατρέψει όλοι. Πολύ εύκολο και νόστιμο.

Μυρμηγκάτο Συνταγή

Μυρμηγκάτο

Προετοιμασία50 λεπτά
Μαγείρεμα50 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 40 λεπτά

Servings: 12

Θερμίδες: 545 θερμίδες

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 625 γρ. και 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
  • 150 γρ. σοκολατένια τρούφα και επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 250 ml νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 130 ml γάλα με πλήρη λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Στο σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα 125 γρ. βούτυρο με 225 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τη σοκολατένια τρούφα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να ξεφουρνίσουμε το κέικ: σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να κοχλάσει και να πήξει, για περίπου 8-9 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και όπως είναι καυτό, το χαράζουμε με μαχαίρι και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε 7 κ.σ. ζάχαρη, 4 κ.σ. κακάο, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 250 ml νερό και 125 ml γάλα. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 125 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει καλά η κρέμα.
  • Επικαλύπτουμε το κέικ με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον τρούφα σοκολάτας. Βάζουμε το μυρμηγκάτο το ψυγείο πριν το σερβίρουμε.

Εξοχικό

Παραδοσιακή κυριακάτικη συνταγή που θα λατρέψετε!

#tsoulotip: Θωρακίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στη λαδόκολλα για να μη χάσει τα υγρά του.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. χοιρινό λαιμό, κομμένο σε κυβάκια

400 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένο σε κυβάκια

200 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση

40 γρ. καρότα, κομμένα σε κυβάκια

3 κρεμμύδια, κομμένα στα έξι

3 σκ. σκόρδο, σπασμένες

2 ντομάτες, κομμένες στα έξι

1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ

1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση και σε ροδέλες

100 ml κόκκινο κρασί

3 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

3 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτύπωσε τη συνταγή

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες48424%
ΒΑΖΑΛίπος24.9g36%
ΒΑΖΑKορεσμένα13.7g69%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες44.7g89%
ΒΑΖΑYδατάνθ.17.4g7%
ΒΑΖΑΣάκχαρα6.2g7%
ΒΑΖΑΑλάτι0.3g5.00%
ΒΑΖΑΙνες3.9g16%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό και το θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.

2
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο, τις πατάτες, το κολοκύθι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.
3
Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
4
Έπειτα, παίρνουμε μία γάστρα, στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο της, αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας και προσθέτουμε τις ντομάτες και 130 γρ. κεφαλογραβιέρα.
5
Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
6
Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 2+½ ώρες.
7
Κατόπιν, ρίχνουμε την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
8
Τέλος, αφαιρούμε το εξοχικό από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό.
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-

 

ΠΗΓΗ;mamapeinao.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close