Συνταγές & Άλλα

Νηστίσιμοι Ταραμοκεφτέδες: Αγιορείτικη συνταγή για τη Σαρακοστή! και Πατάτες λεμονάτες

Νηστίσιμοι Ταραμοκεφτέδες

Υλικά (για 8 μερίδες)
7 έως 8 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 έως 3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι άνηθος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
Μαυροπίπερο
Κύμινο
Ρίγανη
250 γρ. άσπρος ταραμάς (εάν δεν έχουμε, βάζουμε κόκκινο)
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ή τριμμένη φρυγανιά)
1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
Λάδι για το τηγάνισμα
Προσοχή: όχι αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, αφού τους πλύνουμε πρώτα.
Βάζουμε όλα τα υλικά, δηλαδή ταραμά, ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδα, άνηθο, μαϊντανό, μπαχαρικά καθώς και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε και τα ζυμώνουμε κανονικά, όπως ζυμώνουμε το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό.
Νηστίσιμοι Ταραμοκεφτέδες: Αγιορείτικη συνταγή για τη Σαρακοστή
Κατόπιν πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά για να ψηθούν ομοιόμορφα και από μέσα και από έξω.

*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Πατάτες λεμονάτες
Συστατικά

7 μεγάλες πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
150ml ελαιόλαδο (3/4 φλιτζάνι)
150ml ζωμός κοτόπουλου (3/4 φλιτζάνι)
1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη
χυμός 2-3 λεμονιών
1 κουταλάκι του γλυκού σιμιγδάλι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε αυτές τις τραγανές πατάτες λεμονιού, κόψτε τις πατάτες σε σφήνες
και τοποθετήστε σε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μπολ προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά
(συμπεριλαμβανομένου του σιμιγδαλιού και των 150 ml ζωμού) και χτυπήστε τα,
ρίχνουμε το μείγμα σιμιγδάλι-λεμόνι πάνω από τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Ψήστε για 40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσή κρούστα στις πατάτες.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τις ανακατεύουμε λίγο, πασπαλίζουμε με ρίγανης
και βάζουμε πίσω στο φούρνο για άλλα 30-40 λεπτά. Εάν όλο το υγρό έχει απορροφηθεί
και το σκεύος φαίνεται να είναι στεγνό, προσθέστε 1/4 έως 1/2ωφλιτζανιού ζεστού νερού ή
ζωμο στο ταψί ή λίγο επιπλέον λεμονιών,
Το μυστικό για αυτές τις έξτρα τραγανές ελληνικές πατάτες λεμονιού είναι να
πασπαλίζουμε τις πατάτες με κάποιο σιμιγδάλι, καθώς βοηθά να σχηματίσουν μια ωραία
χρυσή κρούστα γύρω τους. Μην φοβάστε να τις ψήσετε λίγο παραπάνω – θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμες!

Καλή Ορεξη

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:xrysoskoufaki.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close