Ιατρικά Νέα

Κορονοϊός: Ελπίδες για φάρμακο από Έλληνες γιατρούς με «πρωτοπόρα παρέμβαση»

Στο ενδεχόμενο και τις ελπίδες που τρέφει για να υπάρξει φάρμακο για τον κορονοϊό από Έλληνες επιστήμονες μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Για πρωτοπόρα παρέμβαση μίλησε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Έλληνες επιστήμονες, μαζί με ξένους συναδέλφούς τους, βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός σημαντικού εργαλείου για τη μάχη με τον κορονοϊό, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ομάδας των ερευνητών.

Για τη σχετική αποκάλυψη μίλησε στον Τ/Σ Star ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά ανέφερε πως «υπάρχουν δεδομένα, τα οποία προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες» και τα οποία δείχνουν «ότι σε κάποια φάση και σε μερικά άτομα ο ιός προκαλεί μία πολύ μεγάλη ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος – αυτό που αναφέρεται ως “καταιγίδα κυτταροκινών”».

«Επομένως», εξήγησε, «εάν αυτές οι κυτταροκίνες αφεθούν ελεύθερες να δράσουν είναι πιθανόν σε ορισμένους ασθενείς να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες, όχι μόνο στους πνεύμονες (αλλά) και σε άλλα όργανα, μέσω της έντονης φλεγμονής που προκαλούν. Τώρα αυτό το οποίο έγινε, είναι (ότι) ομάδα καθηγητών που δουλεύουν στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους που είναι στην Εθνική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που ασχολούνται με τον κορονοϊό, σε συνεργασία με ανοσολόγους και ρευματολόγους, σε συνεργασία με κέντρα στη Γερμανία και στην Ολλανδία, είναι σε φάση να τσεκάρουν, να ελέγξουν κατά πόσον τον μπλοκάρισμα αυτών των κυτταροκινών ή κάποιων κυτταροκινών που έχουνε τον σημαντικότερο ρόλο (…) με τη χρησιμοποίηση μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να σταματήσει αυτή την “καταιγίδα των κυτταροκινών”».

Τρίτη θεραπευτική προσέγγιση 

«Είναι μία τρίτη προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, καθώς «έχουμε τα αντιικά φάρμακα -τα οποία βρίσκονται σε χρήση και ξέρουμε ότι γίνονται κλινικές μελέτες για να βρούμε τα πιο αποτελεσματικά- είναι η χλωροκίνη -που ξέρουμε ότι σταθεροποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τα κύτταρα του πνεύμονα τα οποία είναι στις κυψελίδες- και τώρα έχουμε και μία διερεύνηση χρήσης μονοκλωνικών αντισωμάτων ή άλλων ουσιών όπως η ιντερφερόνη-Α για να μπλοκάρουν, στους ασθενείς που παρατηρείται, μεγάλη αύξηση των κυτταροκινών».

Εξάλλου, «αυτές είναι ουσίες που μπορεί να τις μετρήσει κανείς και επομένως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και τους ασθενείς οι οποίοι είναι πιθανόν να ωφεληθούν περισσότερο», επεσήμανε.

«Πρωτοπόρα παρέμβαση»

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε σε πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών να γίνει μια νέα ειδική πρωτοπόρα στον κόσμο παρέμβαση για τον κορονοϊό.

«Αυτός ο ιός έχει μια απίστευτη συμπεριφορά σε ορισμένους ανθρώπους. Μετά την 5η – 7η μέρα κάνουν καταιγίδα κυταρο-κοινών ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, για το οποίο συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή.

Υπάρχει πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια ειδική παρέμβαση, που θα είναι ίσως πρωτοπόρα στον κόσμο. Το συζητάμε καθημερινά, αύριο έχουμε ειδική συνεδρίαση για αυτό το σκοπό», δήλωσε σχετικά.

 

 

 

 

 iEidiseis.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close