Ευ Ζην

Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν

Αλέξης Παπαχελάς

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο κορωνοϊός θα αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Στην Ελλάδα και στον πλανήτη. Είναι κατ’ αρχήν βέβαιο ότι θα φτωχύνουμε, προσωρινά τουλάχιστον. Στελέχη διεθνών οργανισμών εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντέλει ύφεση της τάξης του 3%-4%. Και αυτό, με βάση το σενάριο της μείωσης του τουρισμού κατά 50%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα «ρεφάρουν» τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ σίγουρα θα βοηθήσει η πολύ σημαντική ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Δύσκολα όμως θα εξισορροπηθεί το πλήγμα στον τουρισμό και στην παραγωγή, εκτός αν για κάποιον μαγικό λόγο τερματιστεί η κρίση τον Μάιο.

Ανάλογα σενάρια «Αποκάλυψης» γράφονται τώρα για άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Θα δοκιμαστούν οι αντοχές της Ε.Ε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Γερμανία θα ξεπεράσει επιτέλους τις ανασφάλειες του παρελθόντος και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οδηγώντας την Ευρώπη μπροστά, με βάση ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, κάτι τέτοιο θα χρειαστεί.

Θα περάσουμε όμως και από μια αναγκαστική φάση κρατικού καπιταλισμού. Τράπεζες, μεγάλοι κλάδοι, μικρές επιχειρήσεις θα χρειαστούν κρατική χρηματοδότηση για να αντέξουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που λειτουργεί με αυτό το σύστημα και γι’ αυτό είναι πιο έτοιμη για την επόμενη μέρα. Για τη Δύση θα είναι μια πραγματική πρόκληση.

Αυτό που ζούμε επίσης είναι το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας στο πεδίο της ήπιας δύναμης. Η συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ, ο τρόπος που αγνοεί εταίρους και συμμάχους είναι εντυπωσιακός. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν βέβαιο ότι σε μια τέτοια κρίση οι Αμερικανοί θα ηγούντο, θα συνεργάζονταν και θα έστελναν βοήθεια. Τώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν με τριτοκοσμική χώρα στο εσωτερικό τους και με εγωιστική υπερδύναμη που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της στις εξωτερικές της σχέσεις. Κανένα μήνυμα δεν είναι πιο ισχυρό σε αυτή την κατεύθυνση από τα κινεζικά αεροσκάφη που μετέφεραν βοήθεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Ποιος θα το πίστευε πριν από μερικά χρόνια;

Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά εδώ και έξω. Πολιτικά και κοινωνικά δεν θα είναι καθόλου εύκολη η διαχείριση μιας νέας κρίσης. Δεν αντέχεται εύκολα, έπειτα από δέκα χρόνια μιζέριας. Οι πολίτες θα γνωρίζουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και παγκόσμιο. Πώς θα απαλύνει όμως αυτό το εγκεφαλικό επιχείρημα τον πόνο όσων θα ξαναδούν το φάσμα της ανεργίας ενώ μόλις είχαν νιώσει ότι τα πράγματα βελτιώνονται; Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Οι πολίτες θα αναζητούν ηγεσία που να μπορεί να χειριστεί με επάρκεια μεγάλες κρίσεις, πράγμα που έχει αποδείξει η σημερινή κυβέρνηση. Και επίσης θα αναζητούν ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας στο οικονομικό πεδίο.

Ας είμαστε όμως καλά, να περάσει αυτή η μπόρα και θα τη βρούμε την άκρη…

Ως κοινωνία έχουμε πια τεχνογνωσία στις κρίσεις. Είναι νωπή η ανάμνηση των συνεπειών που μπορεί να έχει η μαζική έλλειψη ψυχραιμίας – η παράδοση στα συναισθήματα. Η νέα –παγκόσμια– δοκιμασία βρίσκει το κράτος αλλά και τους Ελληνες καλύτερα οπλισμένους. Ιστορικά ώριμους. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα αντιδρά με σωφροσύνη. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Θα χρειαστεί πάλι να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αλλά και για να στήσουμε, μετά την κρίση, ξανά την οικονομία στα πόδια της. Οσο μεγαλύτερη ψυχραιμία δείξουμε, τόσο λιγότερες θα είναι οι απώλειες.

Έντυπη

Έντυπη  Εκδοση   

kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο κόσμος δοκιμάζεται σκληρά αυτόν τον καιρό. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή! Τωρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα υγείας που ασφλώς προέχει. Αλλά (οπως συνήθως συμβαίνει) μπαίνει και η απειλή της οικονομικής κατάρρευσης στην ζωή μας με ο,τι αυτό συνεπάγεται! Ανησυχώ για τις επιπτώσεις που οι δύο απειλές θα επιφέρουν στην ζωή μας, στις δύο μου πατρίδες, Αυστραλία που ζώ και Ελάδα που αγαπώ! Ανησυχώ περισσότερο για την Ελλάδα, γιατί ακόμη δεν εχει αναρρώσει από την πρόσφατη οικονομική κρίση αλλης προέλευσης και το μελλον είναι αβέβαιο. Επικοινωνώ με ανθρώπους που αγαπώ πίσω στην πατρίδα και διακρίνω μέσα από τα λόγια τους και τον τόνο της φωνής τους πανικό και μερικές φορές απόγνωση. Προσπαθώ να φανώ ψύχραιμος, αλλά δεν εχω απάντηση στις ανυσυχίες τους: Τι θα γίνει αύριο, πως θα πληρωθούν τα χρέη τους, τι θα γίνει με την εργασία τους και αυτή των παιδιών τους, τι θα γινουν και πως θα τα βολέψουν οι ηληκιωμένοι γονείς τους και παρα πολλά άλλα…Αλλοι αναζητούν καταφύγειο στην πίστη τους, αλλοι στην τύχη, αλλοι σου λένε ο,τι πάθουν οι πολλοί θα πάθουμε και εμείς και οι περσσότεροι έχουν καρφωμέμα τα μάτια τους στην ηγεσία της πατρίδας τους. Αυτή πρέπει να διαχειριστεί σήμερα την κρίση, δεν εχουμε ανάγκη απο προσανατολισμούς, αλλά χρειάζεται την βοήθεια όλων μας. Σε ο,τι και αν βασίζονται και οπου ανήκουν πολιτικά, είναι επιτακτική η ανάγκη, να υπάρχει ομοψυχία και ομόνοια μεταξύ ΟΛΩΝ των ελλήνων. Δεν υπάρχει χώρος σήμερα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, κομματικές διαμάχες και επιστροφή στον κακό παλιό εαυτόν μας. Παρακολουθώ τα πράγματα μέσω της εγκριτης “Καθημερινής” εφημερίδας σας και βλέπω πως τα κύρια αρθρα σας είναι προσεγμένα, υπεύθυνα,εναρμονισμένα με τις προκλήσεις του καιρού μας και πατριωτικά! Πρόσφατα, επαίνεσα τον κύριο Παπαχελά με ενα σχόλιό μου, για τα ισορροπημένα του γραπτά και ειδικά για το εξαιρετο αρθρο του: Ο ιός του διχασμού! Με πικραίνει όμως το γεγονός πως διστυχώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην γραμμή της “Καθημερινής”. Υπάρχουν αρθρογράφοι στους κόλπους της που νομίζω πως εχουν αυτοσκοπό να διχάζουν την κοινωνία (ειδικά αυτόν τον καιρό) για να προκαλούν αντιδράσεις από τους αναγνώστες τους με τις καθαρές πολιτικές τους θέσεις και να προσελκείουν μεγάλο αριθμό σχολίων στον χώρο τους. Και οταν κάποιος τους κατακρίνει για την στάση τους και ξεσκεπάζει τον σκοπόν τους, του κόβουν το σχόλιό του. Τόσα απλά! Oσο για free speech, it’s one way street for them..Καποιος πρέπει να τους ειπεί: Δεν είναι καιρός τώρα για τόσο “ανήλικη” συμπεριφορά, το επιτάσσουν οι καιροί!
Best Regards and stay healthy.
Γ.Γκ. Σίδνεϋ

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close