Ιατρικά Νέα

ΟΡΦΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ;

• Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος Γεωργίου μιλά στον “Λ.Τ.” για τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα, την άϋλη συνταγογράφηση και το φαινόμενο των πεταμένων γαντιών και μασκών

Δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν ανεπιβεβαίωτα κρούσματα κορωνοϊού στη Λαμία, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος Γεωργίου. Θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, δηλώνει ο κ. Γεωργίου, ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν ελαφριά συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους χωρίς να έχουν απευθυνθεί στο γιατρό τους ή κάποιοι να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθαρίζει οτι δεν εχουν  αναφερθεί  απο  γιατρούς – μέλη μας ή απο τα  ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν στο νομό , περιστατικά με συμπτώματα κορωνοιού .

Ωστόσο ο κ. Γεωργίου  συνιστά την προσοχή των συμπολιτών μας και την σχολαστική τήρηση ολων των κανόνων προστασίας ατομικής υγιεινής και δημόσιας υγείας , προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου  .
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  αναφέρεται στο  απαράδεκτο φαινόμενο της επιπόλαιης απόρριψης γαντιών και μάσκας απο ορισμένους συμπολίτες μας , που χρησιμοποιούνται για προστασία από τον κορωνοϊό και επισημαίνει οτι τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεύθυνες και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία .
.
Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής

Το φαινόμενο είναι όλο και πιο συχνό στους δρόμους μας,αλλά και στους κάδους ανακύκλωσης που επίσης είναι λάθος επιλογή,σημειώνει ο κ. Γεωργίου .

”Ο  Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει την αδόκιμη χρήση των ιατρικών μασκών και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, όπως ακριβώς αυτά παρουσιάζονται από το υπουργείο υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Εξίσου μεγάλη προσοχή από τους πολίτες απαιτείται και στη χρήση γαντιών μιας χρήσης (latex ) . Η συνεχής και πολύωρη χρήση τους , χωρίς την αντικατάστασή τους ενδιαμέσως με πλύσιμο των χεριών , εγκυμονεί μάλλον κινδύνους παρά παρέχει προστασία από τον κοροναιό . Όπως κινδύνους ενέχει για τη δημόσια υγεία και η απαράδεκτη και θλιβερή ως φαινόμενο , απόρριψή τους σε κοινόχρηστους – δημόσιους χώρους , δρόμους , πεζοδρόμια ή όπου αλλού κριθεί ευχερές . Απαιτείται κοινωνική ευαισθησία επί του θέματος και σεβασμός όλων μας στους συμπολίτες μας και στο περιβάλλον”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας , μίλησε στο ”ΛΤ” και για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος συνταγογράφησης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr .
Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς , σημειώνει ο κ. Γεωργίου . ”Αποτελεί μέρος της επίσκεψης σε συμβεβλημένο ή μη ιατρό, που προϋποθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Γι’ αυτό και η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό. Επίσης οι ασθενείς δεν μπορούν να απαιτούν την έκδοση άυλης συνταγής από ιατρούς, ζητώντας να τους εξετάσουν εκ των υστέρων μετά την αγορά των φαρμάκων”

Ειδικά αυτές τις ημέρες που οι ιατροί υποστηρίζουν ασθενείς με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δημόσιες δομές υγείας,ο κ. Γεωργίου τονίζει οτι  θα πρέπει και οι πάσχοντες να είναι συνεργάσιμοι, έχοντας υπόψη τους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να αντιγράφουν
φαρμακευτικές αγωγές άλλων συναδέλφων τους, ούτε να δέχονται ως παραγγελία τα όσα τους μεταφέρονται τηλεφωνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα δεν μπορούν να ζητούν συνταγές για άλλους ασθενείς.

 

 

 

 

.lamiakos-typos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close