ΕΙΔΗΣΕΙΣΤοπικές

3η γιορτή μανιταριού στο Κρικελλο Ευρυτανίας 4 Μαΐου, 19:00 – 5 Μαΐου, 17:00

Άγρια Μανιτάρια

3η Γιορτή μανιταριού στο Κρίκελλο Ευρυτανίας

 Ο Δήμος Καρπενησίου  και η  Τοπική Κοινότητα του Κρικέλλου  Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν την «3η Γιορτή Μανιταριού» το διήμερο 4 και 5 Μαΐου στο Κρίκελλο Ευρυτανίας .

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου στις 19:00 με ομιλία του προέδρου Μανιταρόφιλων Γιώργου Κωνσταντινίδη .

Το πρωί της Κυριακής  το πρόγραμμα περιλαμβάνει συλλογή μανιταριών και σεμινάριο τρούφας στο δάσος    ενώ

στις 12:00 στην Πλατεία του χωριού θα μαγειρέψει    ο σεφ Φώτης Παρασκευαίδης

 

Θα ακολουθήσει συναυλία Ελληνικής Μουσικής .

Σάβαττο και Κυριακή 4-5 Μαΐου 2019 στην πλατεία του χωριού. Συνταγές και μυστικά των μανιταριών μαγειρεμένα από τον κορυφαίο στο είδος του Σεφ, Κο Φώτη Παρασκευαίδη

Ένα νέο είδος wekender «ευδοκιμεί» τα τελευταία χρόνια στα δάση και τα βουνά της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε αυτά της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κυνηγοί μανιταριών οπλίζονται με καλαθάκια και σουγιαδάκια, φορούν στολές εκστρατείας, καβαλάνε τζιπ ή και συμβατικά αυτοκίνητα και ξεχνιούνται ολημερίς στα δάση.

Το βράδυ συγκεντρώνονται στα στέκια τους στήνοντας απίστευτες γευστικές μανιταροκαταστάσεις. Το πάθος για τα μανιτάρια, διαδεδομένο ήδη στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κατακτά σιγά-σιγά και τους Έλληνες, δίνοντας το σύνθημα για… μανιταροτουρισμό.

 

Ο «μανιτάρχης» της Μακεδονίας Γιώργος Κωνσταντινίδης μιλάει στο «α» για τη νέα τρέλα του βουνού.

Περίγραψέ μου μια τυπική μέρα ενός μανιταροσυλλέκτη στο δάσος.

Ξεκινάμε στις 7 το πρωί, συνήθως με τετρακίνητα οχήματα, με ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, σουγιά, καλάθια και φωτογραφικές μηχανές. Τελευταία κουβαλάμε κι ένα φορητό υπολογιστή για να αδειάζουμε τις κάρτες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, αφού έξι απ’ την παρέα ασχολούμαστε και με τη φωτογράφηση

. Ο μόνος που επιμένει να φωτογραφίζει ακόμα με φιλμ είναι ο Γιάννης Συτιλίδης, ο καλύτερος και πιο έμπειρος φωτογράφος της παρέας. Τα τρία τελευταία χρόνια στις περισσότερες εξορμήσεις μας συμμετέχει κι ο Γιάννης Χριστογιάννης, παραγωγός ταινιών και σκηνοθέτης, με την επαγγελματική του βιντεοκάμερα. Αν έχει «πράμα», δεν βγαίνουμε από το δάσος πριν βραδιάσει.

Στα καλάθια βάζουμε φαγώσιμα μανιτάρια και σε κουτάκια δείγματα από είδη που θα χρειαστούν εξέταση στο εργαστήριο ή καρποσώματα που θα αποξηράνουμε για το αρχείο μας. Συχνά μαζεύουμε και αγριοφράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, βότανα και άγρια φρούτα.

Στο ενδιάμεσο μαζευόμαστε για πρόχειρο γεύμα που ετοιμάζουν οι σιτιστές της παρέας, ο Γρηγόρης Πανταζής κι ο Φώτης Παρασκευαΐδης: πίτες, τυριά, ντομάτες, φρούτα, κρεμμύδια, σκόρδα, κρασί, τσίπουρο και παστέλι.

Το βραδάκι βρίσκουμε μια καλή ταβέρνα σε κάποιο χωριό, μαγειρεύουμε μόνοι μας τα καλύτερα από τα είδη που μαζέψαμε και δοκιμάζουμε τα καινούργια φαγώσιμα είδη που βρίσκουμε κάθε φορά.

Στο δάσος πηγαίνουμε για να ξεκουραστούμε, ακόμα κι αν περπατάμε συνήθως 10 ή 12 ώρες. Συχνά συναντάμε αλεπούδες, σκίουρους, λαγούς και φίδια, κι αν είμαστε τυχεροί ζαρκάδια, ασβούς, αγριογούρουνα και σπανιότερα λύκους και αρκούδες.

ΠΗΓΗ :www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=3786

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close