Σημαντικές

Τσιόδρας: Ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα

Μόλις 3 τα νέα κρούσματα – Aκόμα δύο νεκροί από τον Covid-19

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα είπε απόψε ο Σ.Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Κλειδί οι εστίες υπέρ μετάδοσης

Όσον αφορά το δείκτη k που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους». Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλατηθούν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού».

Ο κύριος Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

Μόλις 3 τα νέα κρούσματα – Aκόμα δύο νεκροί από τον Covid-19

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 21 Μαΐου, είναι 3 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.853, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 21 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 98 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 168. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη, 49 ήταν γυναίκες και το 94% του συνόλου των θανόντων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 144.078 εργαστηριακά τεστ.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη, ενώ Οι 8 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 55% είναι άνδρες ενώ τα 612 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.436 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία τόνισε πως ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι βέβαιο.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως χρειάζεται η προσοχή όλων μας και αυξημένη εγρήγορση, ιδίως σε περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν πιο εύκολα εστίες μετάδοσης του ιού, όπως οι κλειστοί χώροι, οι περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε επαφές με πολλούς ανθρώπους και φορείς του ιού.

Τσιόδρας: Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο

Σχετικά με τα παιδιά και τον κίνδυνο που αυτά διατρέχουν από τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που έδειξε σημαντική μείωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με τη νόσο.

Η μελέτη, σύμφωνα με τον ίδιο,  χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

«Οι κορωνοϊοί γενικότερα προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης, το ένζυμο που αποτελεί την «πόρτα» του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στη μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτόν, τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

«Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από επιστήμονες από τη Βοστώνη, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν να επαναμολυνθούν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γι’αυτόν το σκοπό πειραματόζωα, τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου και έναν μήνα μετά δέχτηκαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπιστώθηκαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα στη μύτη ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες. Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ασθενούμε ξανά από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος».

Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στη μάχη με τον κορωνοϊο

Σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, και συγκεκριμένα το πώς μπορούν να επηρεαστούν οι διαβητικοί που στην Ελλάδα φτάνουν το 1 εκατομμύριο, αλλά και αυτοί που έχουν ανθεκτική υπέρταση, χαμηλό κλάσμα εξώθησης ή προβλήματα βαλβίδων, ο κ. Τσιόδρας απάντησε τα εξής:

«Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο για τον κορωνοϊό και φυσικά οι άνθρωποι που συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις παθήσεις ακόμα περισσότερο. Σας θυμίζω ότι οι διαβητικοί πολλές φορές έχουν και υπέρταση, νεφρική δυσλειτουργία ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο κίνδυνος παραμένει, επιβεβαιώνεται από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει και από δικά μας αρχικά δεδομένα. Σίγουρα υπάρχουν δύο πράγματα που μας ενδιαφέρουν:

  • Αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την αγωγή τους και την παρακολούθηση από τον γιατρό τους, να είναι καλά ρυθμισμένα τα νοσήματά τους, καθώς όσο καλύτερα ρυθμισμένα είναι τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.
  • Να τηρούν τα μέτρα με ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια, τα μέτρα που αφορούν απόσταση, κοινωνικό συνωστισμό, τον πολύ στενό κύκλο επαφών, να αποφεύγουν -αν δεν υπάρχει απαραίτητος λόγος- να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να κάνουν τα ραντεβού με τον προσωπικό τους γιατρό, και με τα πρώτα συμπτώματα να συμβουλεύονται τον γιατρό καθώς έχουν ακόμα μια προτεραιότητα παραπάνω στον έλεγχο για την παρουσία του κορωνοϊού.

Ναι οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στη μάχη με τον κορωνοϊο και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για αυτούς».

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close