Συνταγές & Άλλα

Οι κεφτέδες του Χριστόφορου Πέσκια-και-Κέικ με φρέσκο Ανανά & Πορτοκάλι

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

http://www.gastronomos.gr

dscn0459_1067x800_400

Υλικά

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ.γλ. βανίλια (υγρή)
  • 1/2 κούπα καφέ ζάχαρη και 3 κουτ. σούπας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ.γλ.baking powder
  • 1 ανανάς καθαρισμένος και κομμένος σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση

  • Ενώνουμε σε μπολ όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι. baking powder, μοσχοκάρυδο, αλάτι, 1/2 κούπα ζάχαρη).
  • Ανακατεύουμε τα αυγά με την 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο, το γάλα και την βανίλια.
  • Μεταφέρουμε τα στέρεα υλικά στο μπολ με τα υγρά και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρις ότου ενωθούν τα υλικά (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα).
  • Παίρνουμε ένα ταψί, το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τις 3 κουταλιές ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά καραμελώνουμε ελαφρώς την ζάχαρη (περίπου 3′). Τοποθετούμε τα κομμάτια ανανά, και τα “τηγανίζουμε” για 1 λεπτό την κάθε πλευρά.
  • Ρίχνουμε από πάνω το μίγμα του κέικ και ψήνουμε στους 180 βαθ. Κελσίου για 45′ περίπου.
  • Αναποδογυρίζουμε το ταψί και σερβίρουμε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου σκέτο ή με παγωτό βανίλια

Καλή όρεξη

Κέικ με φρέσκο Ανανά & Πορτοκάλι(και άλλος τρόπος)

Υλικά 

Για τον πολτό φρούτων 
3 κούπες ανανά
1 πορτοκάλι
1/2 κούπας ζάχαρη + 3 κουταλιές
2 κούπες νερόΓια το κέικ
1 1/2 κούπας αλεύρι + 2 κουταλιές
1 1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτιξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 αβγά
1 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπας βούτυρο λιωμένο 

Εκτέλεση

Κόψτε σε κομματάκια τον ανανά και το πορτοκάλι. Βάλτε τα να βράσουν με τη ζάχαρη και το νερό για 20-25 λεπτά, μέχρι να δείτε ότι το σιρόπι αρχίζει να δένει. Αφήστε τα να κρυώσουν, στραγγίξτε τα και λιώστε τα στο μούλτι. Προσοχή! Κρατάμε το σιρόπι…

 

 
Ανακατέψτε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.


Χτυπήστε τα αβγά. Μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν ρίξτε σιγά σιγά τη ζάχαρη και αφήστε τα να χυπηθούν για 8 λεπτά.

Ενσωματώστε αργά το αλεύρι με τα αβγά, πάντα ανακατεύοντας, και τέλος προσθέστε το βούτυρο. Σταματήστε το μίξερ και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ρίξτε μέσα τον πολτό των φρούτων.

Ψήστε για μισή ώρα (ή και λίγο παραπάνω) στους 190 βαθμούς. Θα δείτε ότι έχει φουσκώσει ωραία και ότι έχει πάρει ωραίο καραμελέ χρώμα. Καλό είναι η φόρμα που θα το ψήσετε να έχει ντυθεί με χαρτί αντικολλητικό. Εγώ χρησιμοποίησα ανοιγόμενη φόρμα, για να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα.

Με μια οδοντογλυφίδα κάντε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Ρίξτε αργά το σιρόπι και δείτε ότι το απορροφά. Αν από κάποιο σημείο και μετά δεν απορροφά άλλο μην το προσθέσετε.

Αφήστε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρετε και απολαύστε. Για πιο παχυντικές απολαύσεις βάλτε δίπλα μια μπάλα παγωτό βανίλια.


ΠΗΓΗ:https://tastemixer2.blogspot.com

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close