Τοπικές

HOT SPOT ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ : ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ !

Δεν ψηφίστηκε τελικά απο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς η  Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας  με τον Δήμο Λαμιέων, για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών» .
Με πρόταση του Περιφeρειάρχη Φάνη Σπανού το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση , προκειμένου να υπάρξει καλύτερη  ενημέρωση απο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής .

To θέμα εχει τροφοδοτήσει και την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σε κεντρικό επίπεδο , καθώς 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή .

Οπως αναφέρουν στην ερωτησή τους ”η  συμπερίληψη της δομής Θερμοπυλών στις 32 δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, των οποίων η διοίκηση ασκείτο από Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, στο πλαίσιο της ανάκτησης του διοικητικού τους ελέγχου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι απαράδεκτη καθώς το Κέντρο των Θερμοπυλών είναι δομή που έχει ιδρυθεί το 2016 και διοικείται έκτοτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Πολύ περισσότερο που έγινε παρά τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας, χωρίς διαβούλευση με αυτήν και χωρίς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Περιφερειάρχης  Φάνης Σπανός με επιστολή του στον Υπουργό ζήτησε την αναθεώρηση της απόφασης, ενώ ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης “Στερεά…Υπεροχής”  Δημήτρης Αναγνωστάκης σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης.
Στην ερώτηση οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν  από τον Υπουργό να δικαιολογήσει τον παραγκωνισμό της Περιφέρειας, να επανορθώσει το λάθος, να συνομιλήσει με την Περιφέρεια και να κοινοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία επελέγη ο νέος διοικητής.

Στην εισηγησή του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός , αν και δήλωσε αιφνιδιασμένος απο την εξέλιξη αυτή , ωστόσο δεείδε και τα θετικά της προγραμματικής σύμβασης , αφου οπως είπε  εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων , ο οποίος διαθέτει μια καλύτερη ευελιξία . ”Το υπουργείο εποπτεύει τη Δομή και η τελευταία εξέλιξη με τον διορισμό Διοικητή μας αιφνιδίασε καθώς δεν μας ενημέρωσε ” σημείωσε με νόημα ο κ. Σπανός .

Κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Απόστολος Γκλέτσος , υποστηρίζοντας οτι αν συμβεί αυτό τότε καταστρέφουμε κάθε προοπτική τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης , ενω ο ιαματικός τουρισμός θα περάσει οριστικά στα αζήτητα . Ο κ. Γκλέτσος πρότεινε να  μοιραστούν οι πρόσφυγες σε αλλες δομές για να μην γίνει η Λαμία γκέτο . ”Υπάρχουν επαγγελματίες που ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν διαφυγόντα κέρδη .
”Μοιράζουμε μόνο τίτλους και οχι ουσία” τόνισε απο την πλευρά της η Κατερίνα Μπατζελή , η οποία εκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του προσφυγικού  , θυμίζοντας οτι το  2016 υπογράφηκε μια υβριδική συμφωνία της Περιφέρειας με το κεντρικό σύστημα ετσι ωστε ο κ. Μπακογιάννης τότε να μπορέσει να φιλοξενήσει πρόσφυγες . ”Ως περιφέρεια είχαμε διορίσει εναν υπάλληλο , ομως η διαχείριση γινόταν απο την ΔΟΜ σε συνεργασία τότε με τον Αντιπεριφερειάρχη τότε τον κ. Καραίσκο , ο οποίος ορισε εναν υπεύθυνο για να διαχειρίζεται προσλήψεις , σίτιση και ολα αυτά τα θέματα . Ποτέ η περιφέρεια δεν εκανε παρεμβάσεις στα υπόλοιπα Κέντρα Φιλοξενίας της Περιφέρειας . Ηταν αποπαίδια .
Ερχεται σήμερα ο κ. Μηταράκης και λέει οτι εγω βγάζω απ’ολες τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων ολες τις ΜΚΟ και παίρνει την διαχείριση , την πολιτική και οικονομική το κράτος . Ο κ. Μηταράκης βάζει 32 Διοικητές που με βάση το οργανόγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης είναι τμηματάρχες του υπουργείου .
Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα προσληφθούν 150 συμβασιούχοι που θα στελεχώσουν τις Δομές και θα αναλάβει τις απαραίτητες υποδομές”. Καταλήγοντας η κ. Μπατζελή πρότεινε  να συγκληθεί  ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε επίπεδο περιφερειακής διακυβέρνησης .
Θετικός στην προοπτική της παραχώρησης της Δομής στο ΔήμοΛαμιέων εμνφανίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Χρονάς , αν και την ωρα της ψηφοφορίας ψήφισε την αναβολή του θέματος . ”Η θέση της Λαικής Συσπείρωσης στο μεταναστευτικό ζήτημα , είπε ο κ. Χρονάς , είναι σταθερές και αταλάντευτες . Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τις πολιτικές της ευρωπαικής ενωσης για τους μετανάστες . Οσο είναι στη χώρα μας πρέπει να κάνουμε οτι μπορούμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης . Χωρίς αναμειξη ΜΚΟ και ιδιωτών . Δεν αρνούμαστε να  αποδεχτούμε την προγραματική σύμβαση απο τη στιγμή που και ο Δήμος Λαμιέων δημόσιος φορέας και υπο την προυπόθεση οτι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις”  .

Αντιδεοντολική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του υπουργού απέναντι στην Περιφέρεια ο Δημήτρης Αναγνωστάκης  . Αν και δεν διαφώνησε με τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας , ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης , υπογράμμισε οτι δεν μπορούμε να αρνηθούμε μια συνεργασία στο μεταναστευτικό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , δεδομένου οπως είπε οτι υπάρχει και μια  ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας . ”Ενοιωσα εκπληξη οταν είδα οτι ο Μπακογιάννης επαιρνε τους πρόσφυγες στις Θερμοπύλες , αλλά στη συνέχεια οταν είδα οτι το ζήτημα το μεταναστευτικό επαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επρεπε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά , αλλαξα γνώμη . Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οτι είναι ισως το πιο πετυχημένο hot spot στην Ελλάδα γιατί δεν είχαμε παραβατικές συμπεριφορές” .

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close