Διατροφή & Υγεία

11 φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ίσως έχετε κόψει την επεξεργασμένη ζάχαρη από τη διατροφή σας, αλλά πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί κανείς πόση ζάχαρη περιέχεται στα φρούτα. Πολύ πιθανό να σας φανεί χρήσιμο το να μάθετε ποια φρούτα θα έχουν το μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματός σας. Ενώ τα φρούτα περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά, ορισμένα από αυτά είναι υψηλότερα σε σάκχαρα από κάποια άλλα. Μάθετε ποια είναι αυτά στο άρθρο που ακολουθεί!

 

 

 

  1. Λεμόνια και limes

Υψηλά σε βιταμίνη C είναι τα λεμόνια και τα limes τα οποία είναι και αρκετά ξινά. Δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη (μόνο ένα γραμμάριο ή δύο ανά λεμόνι) και αποτελούν την τέλεια προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό για να σας βοηθήσει να περιορίσετε την όρεξή σας ή να του δώσουν έξτρα γεύση.

  1. Σμέουρα

Με μόνο  πέντε γραμμάρια (δηλαδή λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού) ζάχαρη ανά φλιτζάνι, και πολλές φυτικές ίνες για να σας χορτάσουν, τα σμέουρα είναι ένα από τα πιο  καταπληκτικά μούρα για να δοκιμάσετε και να τα καθιερώσετε στη διατροφή σας.

3. Φράουλες

Οι φράουλες έχουν εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεδομένου ότι όταν τις τρώμε είναι εξαιρετικά γλυκές και νόστιμες σε γεύση. Ένα φλιτζάνι με ωμές φράουλες  περιέχει περίπου επτά γραμμάρια ζάχαρης, μαζί με πάνω από το πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

4. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν επίσης μόνο επτά γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι.  Ως μπόνους, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε φυτικές ίνες.

5. Ακτινίδια

Αυτά τα πράσινα φρούτα που πολλοί δεν τα συμπαθούν λόγω της περίεργη γεύσης τους  είναι πλούσια σε βιταμίνη C και επίσης χαμηλά σε σάκχαρα με μόλις 6 γραμμάρια ανά ακτινίδιο.

6. Γκρέιπφρουτ

Ένα άλλο, ξεχασμένο εσπεριδοειδές είναι το γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ σίγουρα δεν το προτιμούν πολλοί, ωστόσο είναι ιδανικό για πρωινό με μόνο 9 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό μεσαίου μεγέθους γκρέιπφρουτ.

 

7. Αβοκάντο

Συγκαταλέγονται στα φρούτα κι όμως τα τρώμε ως λαχανικά. Τα αβοκάντο είναι  χαμηλά σε ζάχαρη. Ένα ολόκληρο ωμό αβοκάντο έχει μόνο περίπου ένα γραμμάριο  ζάχαρης. Επίσης τα αβοκάντο έχουν πολλά από τα υγιή λίπη, τα οποία θα σας βοηθήσουν να σας αισθανθείτε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.

8. Καρπούζι

Το καρπούζι θεωρείται το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο. Μπορεί να έχει επικρατήσει το αντίθετο, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι κομμένο καρπούζι περιέχει κάτω από δέκα γραμμάρια ζάχαρης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατανάλωσης του καρπουζιού είναι ότι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.

9. Πεπόνι

Τα πεπόνια οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι από  πεπόνι περιέχει λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο από άλλα φρούτα, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού έχει περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης  και καμία θρεπτική αξία.

 

10. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς όλες τις θερμίδες και τη ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε τη λήψη βιταμίνης C. Ένα μέτριο πορτοκαλί έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και λιγότερες από 70 θερμίδες.

11. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα μπορεί να είναι εξαιρετικά γλυκά, αλλά περιέχουν λιγότερα από 13 γραμμάρια ζάχαρης για κάθε μεσαίου μεγέθους φρούτο τα οποία μπορούν να θεωρηθούν χαμηλά σε ζάχαρη σχετικά με άλλα φρούτα.

Συμπερασματικά:

Αυτά τα 11 φρούτα τα οποία εξετάσαμε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και  περιέχουν από 1 έως και 13 γραμμάρια ζάχαρης. Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι το μέγεθος των μερίδων και η ποσότητα κάνει όλη τη διαφορά. Μια μερίδα καρπούζι είναι μόνο ένα φλυτζάνι. Αν φάτε παραπάνω (2 ή 3 φλιτζάνια πχ) έχετε σίγουρα λάβει πολλή περισσότερη ζάχαρη η οποία θα σας βγάλει εκτός ορίων της ημερήσιας πρόσληψης που έχετε υπολογίσει.  Φυσικά, όλα τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα ζαχαρούχα επεξεργασμένα σνακ τα οποία δεν προσφέρουν αυτά τα συστατικά στον οργανισμό. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι το σάκχαρό σας δεν θα ανέβει τόσο πολύ μετά την κατανάλωση φρούτων. Τέλος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι καθοριστικό!!!

 

πηγές:

 

 

Homepage

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close