Cinema - Σειρές - TVCinema -σειρές TV

ΤΑΙΝΙΑ : Μόνοι στο Παρίσι

Μόνοι στο Παρίσι

Δύο ταινίες σε συσκευασία μίας, παρόμοιες ανησυχίες και προβληματισμοί άγνωστων νέων ανθρώπων των μεγαλουπόλεων σε μια τελικώς ευτυχή και γλυκιά συνύπαρξη.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από το «Όταν Λείπει ο Γάτος» του 1996, ο Σεντρίκ Κλαπίς έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με την ανάγκη των νέων ανθρώπων για επικοινωνία μέσα στη μεγαλούπολη, την οποία συνήθως εντοπίζει από περιπέτειες ενός γκρουπ χαρακτήρων και όχι από έναν κεντρικό. Εδώ, στην πιο συγγενική του ταινία με αυτή του παρελθόντος, στήνει την ταινία του με τη λογική των δύο διαφορετικών έχοντας αντίστοιχους χαρακτήρες με παρόμοια προβλήματα και παίζοντας αφηγηματικά με τη θέληση του θεατή αυτοί οι δυο να βρεθούν.

Στο «Μόνοι στο Παρίσι» λοιπόν οι ήρωες είναι δύο γείτονες, ένας εργάτης σε εργοστάσιο και μια ερευνήτρια στον ιατρικό χώρο, που δε γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο κατάθλιψης καθώς οι ανάγκες τους να συνάψουν σχέσεις με άλλους δε συμβαδίζουν την πραγματικότητα. Ο Κλαπίς παίρνει αυτό το πρόβλημα και στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας δημιουργεί ένα είδος μοντέρνας σάτιρας με θέμα τη μεταφορά των σχέσεων στις πλατφόρμες μοντέρνων apps που κρύβει για λίγο αλλά δε λύνει το αίτημα πολλών για κάτι παραπάνω μετά το σεξ. Μέσα από ευτράπελα δημιουργεί κωμικές στιγμές αλλά παράλληλα διατηρεί την ατμόσφαιρα μελαγχολίας που απορρέει από την κατάληξη κάθε απόπειρας του καθενός για σχέση, καθώς πάντα καταλήγουν μόνοι στα διπλανά μπαλκόνια τους να κοιτούν την όχι και τόσο προνομιούχο θέα τους, έναν σταθμό τρένων που τους υπενθυμίζει συνεχώς ότι η ζωή τελειώνει.

Χωρίς να ενδιαφέρεται να επανεφεύρει τον τροχό, ο Κλαπίς κατορθώνει να δώσει υπόσταση στις δυο ιστορίες, να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι βλέπουμε διαφορετικές ταινίες και παράλληλα να χτίζει υπομονετικά την ένωσή τους χωρίς να ψάχνει βεβιασμένα ευρήματα. Το αρμονικό τους δέσιμο αφήνει μια γλυκιά επίγευση στον θεατή, μετά τις γλυκόπικρες περιπετειες δύο ηρώων που συχνά φεύγουν έξω από την κινηματογραφική τους υπόσταση και μοιάζουν αρκετά αληθινοί.

Ο
http://www.cinemagazine.gr/
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close