Τοπικές

7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ !

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ευχαριστεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την ένταξη σημαντικών έργων

Την ενταξη δύο εργων θρησκευτικού τουρισμού αποφάσισε στη σημερινή  του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς . Συγκεκριμένα το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να εντάξει στο ΕΣΠΑ , την ανακαίνιση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής ση Χαλκίδα , την αρχαιότερη εκκλησία των Βαλκανίων προυπολογισμού 4,5 εκ ευρώ  και το εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπολης Φθιώτιδας προυπολογισμού 2,5 εκ ευρώ .

Τα δύο εργα εγκρίθηκαν κατα πλειοψηφία καθώς υπήρξαν αντιρρήσεις απο τους περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων του Δημήτρη Αναγνωστάκη , της Κατερίνας Μπατζελή και του Τάσου Χρονά . Στις τοποθετήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι που μειοψήφισαν , εξέφρασαν την αποψη οτι η συγκυρία σήμερα στη χώρα μας με τα τόσα πολλά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν δεν ευνοεί τέτοιες πολιτικές και οτι αυτά τα χρήματα που  κατευθύνονται για  εργα στις  εκκλησίες της Περιφέρειας , θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αλλες ανάγκες   .

”Για ιερές εμπνεύσεις” εκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Χρονάς . Το να δίνονται εκατομμύρια ευρώ για εργα σε ιερούς ναούς και εκκλησιαστικά μουσεία , οταν εχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες , δεν είναι ορθή πολιτική , σημείωσε ο κ. Χρονάς και ζήτησε να  υπάρξει μια αυστηρή ιεράρχηση αναγκών στην Περιφέρεια οσον αφορά τα εργα που χρηματοδοτούμε .

Απαντώντας στις ενστάσεις των περιφερειακών συμβούλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης τόνισε οτι ‘πάγια αρχή της αυτοδιοίκησης είναι οπου κρίνει αναγκαίο να συνδράμει το εργο της εκκλησίας”.

Ο  αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης χαρακτήρισε το εργο της Μητρόπολης Φθιώτιδας για το εκκλησιαστικό μουσείο  ”εξόχως αναπτυξιακό” ,   καθώς οπως είπε , ανοίγει νέους ορίζοντες στον θρησκευτικό τουρισμό . ”Με χαρά δεχτήκαμε τη πρόταση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας διαπιστώνοντας οτι εχουμε να κάνουμε με ενα ωριμο εργο που θα δώσει εργασία σε πολλούς ανθρώπους και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής” δήλωσε ο κ. Κυρμανίδης  .

”Δεν μπορεί η Περιφέρεια να υποκαθιστά το υπουργείο Πολιτισμού και να μην διεκδικεί χρηματοδοτήσεις” τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή και πρότεινε την αναβολή του θέματος  , ωστόσο η προτασή της απορρίφθηκε απο το περιφερειακό συμβούλιο  . Την εισήγηση καταψήφισαν οι παρατάξεις του Τάσου Χρονά , του κ. Βούλγαρη και της κ. Πολυζώη , ενω λευκό ψήφισε η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη οσον αφορά την ενταξη των δύο αυτών  εργων που αφορούν τις Μητροπόλεις της Φθιώτιδας και της Χαλκίδας .  Σε απευθείας μετάδοση στην τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβουλίου , ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών  για την ενταξη του εργου του εκκλησιαστικού μουσείου ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους και αυτούς που ψήφισαν και αυτούς που εξέφρασαν μια διαφορετική αποψη και καταψήφισαν το θέμα .

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ευχαριστεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την ένταξη σημαντικών έργων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αισθήματα ευγνωμοσύνης ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλους ανεξαιρέτως τους Περιφερειακούς Συμβούλους, διότι με κατά πλειοψηφία απόφαση της 6ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, και κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, αποφασίστηκε η ένταξη:

  1. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του έργου «Ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού. Κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης και ψηφιακής διαχείρισης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος» προϋπολογισμού 2.450.000€ και
  2.  Στο Τεχνικό Πρόγραμμα Φθιώτιδας του έργου «Κατασκευή νέας περίφραξης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας» προϋπολογισμού 70.000€.

Να σημειωθεί σε ό,τι αφορά στο πρώτο και εμβληματικό έργο, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο ήταν όραμα και του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και μέσα στο πραγματικά ελάχιστο χρονικό διάστημα των λίγων , μολις εννέα, μηνών, όπου διαποιμαίνει την Μητρόπολη Φθιώτιδος, με πόρους που εξασφάλισε με μέριμνα του, με ιδίους δηλαδή πόρους, εκπονήθηκαν όλες οι μελέτες, αρχιτεκτονική, μουσειολογική και ηλεκτρομηχανολογική, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και έχουν ετοιμαστεί και τα τεύχη δημοπράτησης και κατατέθηκε πλήρης φάκελος με τεχνική έκθεση, αναλυτικό προϋπολογισμό και όλα τα σχετικά στοιχεία με αποτέλεσμα σήμερα να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδος με τον χαρακτηρισμό μάλιστα ως «υπερώριμο» έργο.

Το νέο αυτό μεγάλο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην Μητρόπολη από τον Δήμο Λαμιέων ακριβώς απέναντι από το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Συμεών παρακολουθούσε διαδικτυακά την σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μόλις έγινε η ψήφιση και έγκριση της πρότασης της Μητροπόλεως παρενέβη μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας στην συζήτηση και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Περιφερειάρχη όσο και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι σήμερα εγκρίθηκε ένα σπουδαίο έργο για τον λαό και τον πολιτισμό της Φθιώτιδος και όλης της Στερεάς Ελλάδας. Ένα έργο με αναπτυξιακό πρόσημο. Οι άνθρωποι ερχόμαστε και παρερχόμαστε, η πολιτιστική κληρονομιά όμως αυτού του τόπου πρέπει και να μείνει και να αξιοποιηθεί».

Όσο δε για την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, να σημειωθεί ότι με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου και της Διεύθυνσης του σχολείου την φετινή χρονιά αυξήθηκε και η επιχορήγηση της Σχολής από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο ποσό των 30.000€ προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του σχολείου.

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close