Τοπικές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, τους δήμους που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για τους δήμους:

– Χαλκιδέων (εκτός της κοινότητας Ανθηδόνας) και Διρφύων – Μεσσαπίων (εκτός της κοινότητας Στροπώνων της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων και της Κοινότητας Αγίας Σοφίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων) της Π.Ε. Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

– Λαγκαδά (εκτός της κοινότητας Αρδαμερίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας), της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αυτό έγινε «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους) που εκδηλώθηκαν, από 6 έως 9 Αυγούστου 2020».

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει παράλληλα ότι οι Κοινότητες Ανθηδόνας, Αρδαμερίου, Στροπώνων και Αγίας Σοφίας, που επλήγησαν εκ νέου από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Οι παραπάνω δήμοι θα παραμείνουν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για 6 μήνες.

Μίστρος και Μαυρόπουλο, χωριά αποκομένα και καταστραμμένα από την φονική κακοκαιρία

Αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν από την Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι των χωριών Μίστρος και Μαυρόπουλο του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Έχουν σπάσει όλες οι γέφυρες που συνδέουν τα δύο χωριά με τον υπόλοιπο δήμο, ενώ το Μαυρόπουλο έχει κοπεί στα δύο. Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν υποστεί καθιζήσεις αριστερά και δεξιά, χωράφια και σπίτια έχουν καταστραφεί. Εδώ και τρεις μέρες είναι χωρίς νερό και ρεύμα ενώ ανησυχούν ιδιαιτέρως για τα αιγοπρόβατα τους που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα ποιμνιοστάσια μέσα στο βουνό.

Έχουν κοπεί όλοι οι αγροτικοί δρόμοι και δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση, τότε πάνω από 30χιλιάδες ζώα θα πεθάνουν από έλλειψη νερού και τροφής. Η κάμερα του Star Κεντρικής Ελλάδας με πολλή δυσκολία κατάφερε να φτάσει στο χωριό Μαυρόπουλο και από εκεί ακροβατώντας κυριολεκτικά πάνω σε ένα μονοπάτι να περάσει στον οικισμό που έχει αποκλειστεί από το υπόλοιπο χωριό. Εκεί, μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά σώθηκε στο παρά πέντε, όταν έτρεξαν να σωθούν από το μανιασμένο ποτάμι και ανέβηκαν πάνω σε έναν λόφο που ήταν δίπλα από το σπίτι τους.

Τους παρέλαβε ελικόπτερο το πρωί της Κυριακής. Η μητέρα μιλά στην κάμερα του Star και περιγράφει πως σώθηκε μαζί με τους θείους της και τα παιδιά της. Σήμερα, το πρωί στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, το προσωπικό του οποίου χρειάστηκε να μπει ακόμη και σε μπουλντόζα για να μεταφερθεί από το ένα σημείο στο άλλο. Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στον Πούρνο, όπου δεν υπάρχει νερό και ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες. Οι γέφυρες και οι δρόμοι έχουν σπάσει και ο μόνος δρόμος για το χωριό είναι από την Αμφιθέα.

Σε τραγική κατάσταση Μπούρτζι και Λευκαντί. Αυτοψία από Σπανό και Βάκα.

Από άκρη σε άκρη στις πληγείσες περιοχές του δημου Χαλκιδέων έκαναν αυτοψία σήμερα ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και η δήμαρχος Έλενα Βάκα.

Για μια ακόμη φορά αντίκρισαν τα σημάδια της καταστροφής διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους.

Ιδιοκτήτες σπιτιών και επαγγελματίες μετρούν τις πληγές τους και δηλώνουν πως έχουν καταστραφεί.

  • Click to enlarge image spanos_vaka_boyrtzi1.jpg
https://tvstar.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close