Σημαντικές

Ενημέρωση για τα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο Δήμο Δομοκού

24 άτομα περιλαμβάνει η πρώτη ιχνηλάτηση των επαφών του νεαρού επαγγελματία από την Εκκάρα που διαγνώστηκε θετικός στην covid-19 μετά τις διακοπές του στη Χαλκιδική.

Τα 14 άτομα είναι στην  Εκκάρα και άλλα 10 διαμένουν στην Αθήνα, αλλά είχαν επαφή με την οικογένεια.

Το περιβάλλον της οικογένειας τέθηκε άμεσα σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για το πότε και πόσα τεστ θα γίνουν.

Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που αφορά και τα 4 τελευταία κρούσματα στην περιοχή του Δομοκού είναι ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί, κάτι που είναι σίγουρα πολύ καλό για την πορεία της υγείας τους και πιθανόν για το κατά πόσο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Το ιστορικό

Ο συγκεκριμένος άνδρας φέρεται να διαγνώσθηκε θετικός μετά από τεστ που έκανε σε ιδιωτικό εργαστήριο. Αν και δεν είχε κανένα απολύτως σύμπτωμα, κατέφυγε στο ιδιωτικό ιατρείο, όταν την Τετάρτη (19/8) πληροφορήθηκε ότι ο φίλος του από την Αθήνα, με τον οποίο έκαναν μαζί διακοπές στη Χαλκιδική είχε κολλήσει τον ιό.

Το θέμα είναι ότι ο νεαρός από τη Δευτέρα που επέστρεψε από τις διακοπές, εργαζόταν κανονικά, όπως και η οικογένειά του μέχρι και την Πέμπτη (21/8) και έχουν έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

Όπως και στην περίπτωση με την 82χρονη, ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, ζήτησε εκτεταμένη ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και λήψη τεστ στο άμεσο περιβάλλον τόσο του νεαρού άνδρα όσο και των τελευταίων τριών κρουσμάτων που προέκυψαν την Πέμπτη.

Είναι γεγονός πάντως ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πιθανότατα λόγω και της έξαρσης των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα τον τελευταίο μήνα, αντιδρά με αρκετή καθυστέρηση στην αποστολή κλιμακίων, ενώ σε τελείως ασυπμτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν άμεση επαφή με πολύ κόσμο περιορίζεται σε συστάσεις για κατ’ οίκον καραντίνα, χωρίς να προχωρεί σε επιπλέον τεστ.

Σε αυτό αν προσθέσει κανείς το στοιχείο ότι τα τεστ που γίνονται μέσω ΕΟΔΥ, έρχονται θετικά ή αρνητικά μετά από 72 και πλέον ώρες, τότε είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία σε όσους έχουν έρθει άμεσα ή έμμεσα σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Ανακοίνωση Δημάρχου Δομοκού σχετικά με τα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στα όρια του Δήμου

Τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοϊού στην Κοινότητα Ομβριακής συνιστούν αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης των επαφών της 88χρονης ηλικιωμένης. Σχετικά με το κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κοινότητας της Εκκάρας έχει πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση των επαφών από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έχουν ενημερωθεί τα άτομα αυτά, προκειμένου να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την ανησυχία του κόσμου, εφιστούμε στους δημότες, αλλά και στους φιλοξενούμενους και επισκέπτες στο Δήμο μας, ψυχραιμία για την ανθρώπινη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και την αυτονόητη πειθάρχηση σε μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Απευθύνουμε άμεση έκκληση στους νεότερους ηλικιακά και σε όσους δεν φοβούνται κανέναν ιό και καμία απειλή, να εφαρμόσουν τα αυτονόητα μέτρα πρόληψης και προστασίας όπως, τήρηση των αποστάσεων, πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής, αυτοπεριορισμό επαφών, ιδιαίτερα μετά από επιστροφή από διακοπές, χρήση μάσκας, αποφυγή περιττών συναθροίσεων και καταστάσεων συνωστισμού με τήρηση των ωραρίων και των κανόνων για το μέγιστο αριθμό ατόμων ανά χώρο, βοηθώντας αποφασιστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι στενοί συγγενείς και φίλοι μας κινδυνεύουν όπως και εμείς οι ίδιοι. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ούτε να το υποτιμάμε.

Δεν είναι σωστό, επίσης, να «στοχοποιούμε» στον κοινωνικό μας περίγυρο ως υπαίτιους της εξάπλωσης της πανδημίας, διάφορες ηλικιακές ομάδες, θρησκευτικές, πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις, γεωγραφικές περιοχές ή όσους επέστρεψαν από διακοπές. Μόνο οι συμπεριφορές μας είναι το πρόβλημα και αν τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας που κάθε φορά ισχύουν. Αυτό είναι το κριτήριο ελέγχου και αυτοελέγχου μας.

Δεν επιχειρείται η νουθεσία, απλά επισημαίνονται ορισμένα θέματα από τη θέση ευθύνης που έχουμε για να ενωθούμε ως κοινωνία και ως πολίτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να πράττει το καθήκον της απέναντι σε όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως ηλικίας και τους καλεί να επιδείξουν υπευθυνότητα, σύνεση, κατανόηση και ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Β. ΛΙΟΛΙΟΣ

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close