Τοπικές

Ο κορωνοϊός σε Φθιώτιδα και Στερεά

Διψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας…

Μία 18χρονη κοπέλα με καταγωγή από το Δήλεσι που όμως εργάζεται στην Παραλία Αυλίδας και ένας 52χρονος Πακιστανός που εργαζόταν στην Ιστιαία στη Βόρεια Εύβοια, είναι επισήμως τα τελευταία κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς, που περιλαμβάνονται στα 293 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (26/8).

Σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά στη χώρα, η Φθιώτιδα και η Περιφέρεια Στερεάς φαίνεται να κρατάνε και η τελευταία ανακοίνωση είναι ενθαρρυντική για την αποτελεσματικότητα της τήρησης των μέτρων, ανεξάρτητα τι κάνει ο διπλανός μας.

Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ έχουν λάβει εντολές για την λήψη δειγμάτων από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον της νεαρής κοπέλας, ενώ το στενό περιβάλλον του Πακιστανού, που ήδη βρίσκεται σε Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αττική, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Την ίδια ώρα, κανένα δείγμα από τις ιχνηλατήσεις σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα δεν έχει επιστρέψει θετικό. Βέβαια το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει με μεγάλη καθυστέρηση τα αποτελέσματα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το «no news – good news». Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι ακόμη και αν κάποιο τεστ από το στενό περιβάλλον αποδειχθεί θετικό, αν έχει εφαρμοσθεί σωστά η καραντίνα, δεν υπάρχει φόβος διασποράς. Για αυτό σημειώνεται καθημερινά από τους επιστήμονες η σημασία τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης ως ασπίδα στη διάδοση του κορωνοϊού.

Διψήφιος αριθμός

Με αυτά και με αυτά η Περιφέρεια Στερεάς έχει μείνει πολύ πίσω στο θανατηφόρο κατάλογο της covid-19 μετρώντας μόλις 93 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Στην Εύβοια βέβαια έχουν χρεωθεί και τα 43 κρούσματα από το hot spot της Ριτσώνας, ανεβάζοντας τον προηγούμενο αριθμό στα 136 κρούσματα. Ακόμη και έτσι όμως η Περιφέρεια Στερεάς κατέχει μόλις το 1,46% των επιβεβαιωμένων αριθμών κρουσμάτων στη χώρα αν και ζει σε αυτήν το 5% του πληθυσμού.

Και το σημαντικότερο: Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από covid-19.

Επίσης στη Στερεά Ελλάδα, έχουμε το μοναδικό covid-free νομό που είναι η Ευρυτανία. Η ηλικιωμένη από τα Άγραφα που είχε χρεωθεί στην Π.Ε. Ευρυτανίας επιβεβαιώθηκε ως λάθος με δεύτερο και τρίτο τεστ που βγήκε αρνητικό, όπως και σε μία ακόμη γυναίκα. Επιπλέον ένα ακόμη κρούσμα που αρχικά χρεώθηκε στην Ευρυτανία, άνηκε τελικά στο νομό Καρδίτσας σε χωριό που βρίσκεται επίσης στον ορεινό όγκο των Αγράφων.

Ενθαρρυντικό είναι ότι και στη Φωκίδα τα κρούσματα επισήμως είναι μόλις τρία (3), καθώς κάποια που είχαν ανακοινωθεί παλιότερα αποδείχτηκαν λάθος. Έτσι εκτός από τους δύο Γερμανούς τουρίστες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στη Φωκίδα, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκε ένα Ελληνογάλλος στο Γαλαξίδι και δύο ακόμη νεαροί σε Αμυγδαλιά και Ιτέα. Τα υπόλοιπα περιστατικά δεν αντιστοιχούσαν σε κατοίκους της περιοχής.

Το Νοσοκομείο Λαμίας

Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη δημόσια υγεία, πρέπει να γίνει στο Νοσοκομείο Λαμίας και στο προσωπικό του, που έχει νοσηλεύσει έξι ασθενείς με covid-19 (τα τρία στη ΜΕΘ covid-19), αλλά και εκατοντάδες ακόμη περιστατικά ως ύποπτα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει βοηθήσει τα μέγιστα στις γρήγορες ιχνηλατήσεις, όταν και η μία ώρα μετρούσε για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Οι ενέργειες της διοίκησης Κολοκυθά να εξασφαλίσει εγκαίρως αντιδραστήρια σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος, αποδείχτηκαν σωστές και το Νοσοκομείο απέκτησε την «πολυτέλεια» να ελέγχει άμεσα όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Αυτό το διάστημα, στο Νοσοκομείο Λαμίας παραμένει νοσηλευόμενη η 82χρονη από την Ομβριακή, με την κατάσταση της υγείας της να χαρακτηρίζεται καλή.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close