Σημαντικές

Τα όμορφα λόγια του Τσίπρα… άσχημα κάηκαν

Η τραγωδία στο Μάτι δέκα μήνες μετά

Tα στοιχήματα που έβαλε δημοσίως (με τον εαυτό του) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, τα έχασε. Ηδη αποτελούν παρελθόν ως λόγια επικοινωνιακού χαρακτήρα. «Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ χωρίς κάμερες να συζητάμε. Το μεγάλο στοίχημα είναι η περιοχή να έχει γίνει πρότυπο οικισμού το επόμενο καλοκαίρι» έλεγε on camera στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018. Τελικά δεν πήγαινε κάθε μήνα στους πυρόπληκτους οικισμούς των 102 νεκρών, ούτε η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε (μεγάλο μέρος της δεν έχει καν ξεκινήσει). Παράλληλα με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης όμως έρχονταν και επίσημες εξαγγελίες για άμεση θωράκιση της χώρας με συγκεκριμένα μέτρα. «Προχωράμε σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» τόνιζε προ μηνών ο Πρωθυπουργός.

Οι μήνες πέρασαν (σχεδόν δέκα από τη φονική πυρκαγιά), η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και δεν υπάρχει ούτε μία «μεγάλη τομή». Αντιθέτως, αξιωματικοί και υπάλληλοι της Πυροσβεστικής καλούνται να ριχτούν στην επικίνδυνη μάχη, ακριβώς όπως πέρυσι: με τα ίδια ταλαιπωρημένα μέσα, τον ίδιο εξοπλισμό, τα ίδια πρωτόκολλα συνεννόησης. Απλώς όλα είναι κατά έναν χρόνο… γερασμένα.

Η εικόνα από πέντε «μέτωπα» του αντιπυρικού τομέα (λειτουργία Πολιτικής Προστασίας, ανθρώπινο δυναμικό, οχήματα – εναέρια μέσα, γραμμή «112» και νέο μηχανοκίνητο τμήμα) πιστοποιεί ότι δεν άλλαξε το παραμικρό από τον εφιαλτικό Ιούλιο του 2018. Κάτι που σίγουρα είναι διαφορετικό, αλλά προς το χειρότερο, ενισχύοντας την ανασφάλεια σε τυχόν ξέσπασμα μεγάλης φωτιάς φέτος και τους φόβους για το αν μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως προκύπτει από τα λόγια έμπειρων αξιωματικών στη δασοπυρόσβεση στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: «Με τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών – δηλαδή αρκετές βροχοπτώσεις, άνεμοι και υγρασία – έχουμε αύξηση της βιομάζας, πολύ καλού συμμάχου στη διάδοση της φωτιάς με σημαντικές ταχύτητες εξάπλωσης».

 

 

 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΤΑ ΝΕΑ

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close