Hobby

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΙΠΑ:ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΝΙΣ

Η ΕΙΡΗΛΕΝΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

 

Η Ειρηλένα Παπαβασιλείου, PhD Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προπονήτρια Tennis Φιλαθλητικού Συλλόγου Λαμίας, απάντησε σε όλες τις απορίες μας σε μια χειμαρώδη και ουσιαστική συνέντευξη.

 

 

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΣΤΗ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το τένις είναι κατά κύριο λόγο ατομικό άθλημα, αν και μπορεί να παιχτεί και από δύο παίκτες (διπλό ομαδικό). Λόγο της φύσης του αθλήματος γυμνάζει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες των άνω και κάτω άκρων και του κορμού. Η μεταφορά βάρους, η ταχυδύναμη, η έκρηξη, η μυϊκή ελαστικότητα και ευλυγισία προσφέρουν βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος. Ανάλογα με το επίπεδο του παίκτη (αρχάριο και προχωρημένο) διαφοροποιείται και ο ανάλογος αερόβιος μηχανισμός. Στους αρχάριους ενεργοποιείται ο χαμηλός αερόβιος μηχανισμός στους προχωρημένους ο υψηλός αερόβιος και αναερόβιος μηχανισμός (έντονη διαλειμματική άσκηση). Ωστόσο η σωστή εκμάθηση της τεχνικής μπορεί να συμβάλει 100% στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή. Το αποτέλεσμα για μία ώρα προπόνησης σε εξωτερικό χώρο είναι η βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, καθώς επίσης και αύξηση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Ως προς την ψυχική υγεία, λόγο του περιβάλλοντος (ανοιχτός χώρος κοντά στη φύση) και της συχνής επαφής ρακέτας με το μπαλάκι (χτύπημα) θεωρείτε ένα από τα καλύτερα αντιστρεσογώνα αθλήματα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την αποβολή άσχημων συναισθημάτων. Έχει βρεθεί ότι όσοι ασχολούνται με το τένις παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σθένους, αισιοδοξίας και αυτοεκτίμησης, και χαμηλά επίπεδα θυμού, σύγχυσης, άγχους και έντασης στην καθημερινή τους ζωή. Τελικά το τένις είναι ένα άθλημα που προσφέρει βελτίωση του επιπέδου φυσικής και ψυχικής κατάστασης, πολύ σημαντικά εφόδια για τον σύγχρονο άνθρωπο..

ΤΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Για να παίξει κάποιος τένις χρειάζεται μία ρακέτα, μπαλάκια, αθλητικά ρούχα και κατάλληλα παπούτσια. Σε κάθε περίπτωση η εποχή που ο εξοπλισμός ήταν ακριβός ανήκει στο παρελθόν. Πλέον όλες οι αθλητικές εταιρίες παρουσιάζουν κάθε χρόνο μία μεγάλη γκάμα από ρακέτες, πιο εξειδικευμένες τεχνολογικά για τις απαιτήσεις κάθε παίκτη, μικρού και μεγάλου, αρχαρίου και προχωρημένου επιπέδου. Πλέον ένας αρχάριο παιδί μπορεί να αγοράσει μία ρακέτα με 30€ και ένας αρχάριος ενήλικας με 50€ μία ρακέτα όπου τα παλαιότερα χρόνια η τιμή έφτανε και τις 200.000 δρχ.! Διαφορετικές ρακέτες χρησιμοποιεί ένα παιδί, διαφορετικές ένας ενήλικας. Αλλαγές υπάρχουν και στα μπαλάκια του τένις. Ο σύγχρονος τρόπος εκμάθησης του αθλήματος απαιτεί λύσεις με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική εκμάθηση του αθλήματος χωρίς την παρουσία τραυματισμών. Έτσι λοιπόν σε κάθε ηλικία και επίπεδο πλέον χρησιμοποιούνται διαφορετικά μπαλάκια και αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος, τη σκληρότητα και το βάρος. Τέλος το παπούτσι του τένις διαφέρουν από τα υπόλοιπα αθλητικά παπούτσια λόγο της φύσης του αθλήματος όπου απαιτείτε γρήγορα βήματα, σταμάτημα, πλάγια στήριξη και σταθερότητα στην ποδοκνημική άρθρωση. Η επιλογή του παπουτσιού εξαρτάται από την επιφάνεια του γηπέδου που παίζει κάποιος τένις. Διαφορετικά παπούτσια χρησιμοποιούμε για την σκληρή και άλλα για την χωμάτινη επιφάνεια ώστε ο παίκτης να μην νοιώθει ότι γλιστράει. Πριν αγοράσετε τον εξοπλισμός σας για το τένις συμβουλευτείτε τον προπονητή σας, αυτός θα σας καθοδηγήσει για το βάρος και το μέγεθος της ρακέτας και το είδος του παπουτσιού που θα πρέπει να πάρετε από εξειδικευμένα αθλητικά μαγαζιά τένις.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΝΙΣ

Πολλές διαφορές αλλά όπως και να έχει ένα παιδί για να ξεκινήσει αγωνιστικό τένις θα πρέπει να περάσει από το ερασιτεχνικό στάδιο. Οι κύριες διαφορές ερασιτεχνικού και αγωνιστικού τένις είναι σίγουρα οι στόχοι προπόνησης, οι ώρες των προπονητικών μονάδων, η περιοδικότητα των προπονήσεων, το αγωνιστικό επίπεδο. Το ερασιτεχνικό επίπεδο αφορά τον μαζικό αθλητισμό. Σε αυτή την περίπτωση μαθαίνονται τα βασικά χτυπήματα του αθλήματος (forehand, backhand, service, volley, smash) και ο στόχος είναι η άθληση, η διασκέδαση, η αναψυχή, η ανάπτυξη του αισθήματος ικανότητας. Στο αγωνιστικό τένις αυτό ίσως να είναι το ξεκίνημα αλλά απαιτείται αμέσως πειθαρχεία, υπευθυνότητα, προγραμματισμός χρόνου για προπονήσεις, εκμάθηση διαχείρισης της νίκης και της ήττας, εκμάθηση γρήγορης λήψης απόφασης μέσα στο πόντο, στήριξη και εκπαίδευση των γονέων, και πολλές ώρες σκληρής δουλειάς μέσα στο γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί χαίρεται να κάνει το άθλημα που αγαπά και ικανοποιείται με την απόδοση του που βελτιώνεται από αγώνα σε αγώνα. Οι ώρες προπόνησης και η περιοδικότητα διαφέρουν ανάμεσα στο ερασιτεχνικό και αγωνιστικό τένις. Στο πρώτο 2 με 3 ώρες εβδομαδιαίως είναι αρκετές, στο αγωνιστικό όμως το πρόγραμμα μπορεί να φτάνει 2 ώρες καθημερινά για 6 μέρες την εβδομάδα!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Θα συμβούλευα τους γονείς των παιδιών να παροτρύνουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν όσα περισσότερα αθλήματα μπορούν και να επιλέξουν τα ίδια τα παιδιά ποιο άθλημα τους ταιριάζει και τους αρέσει. Είναι σημαντικό το άθλημα που ασκεί ένα παιδί να είναι ένα άθλημα που να το γεμίζει χαρά, θέληση για μάθηση και να του προσφέρει ευχάριστες αναμνήσεις όταν θα επιστρέφει σπίτι. Η άθληση δεν θα πρέπει να σταματάει ή να περιορίζεται όταν ένα παιδί μπαίνει στην ηλικία όπου οι σχολικές απαιτήσεις αυξάνονται. Θα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο να γίνει δια βίου. Μόνο θετικά μπορεί αν αποκομίσει ένα παιδί από την άθληση… υγεία, ευεξία, καλή φυσική και ψυχική κατάσταση, ισορροπία, καλλιέργεια αρετών όπως το αίσθημα της ευθύνης, του δίκαιου. Το τένις είναι ένα άθλημα που μπορεί ο οποιοσδήποτε να το παίζει δια βίου. Προσωπικά το άθλημα αυτό με γεμίζει ενέργεια, με ενθουσιάζει, μου σβήνει κάθε καθημερινό προβληματισμό, με διασκεδάζει. Άρα θα συμβούλευα κάθε παιδί να βρει ένα άθλημα όπου θα του ζωντάνευε αυτά τα συναισθήματα, γιατί όχι …να έρθει να δοκιμάσει το τένις!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Θα τους συμβούλευα να βάλουν το παιχνίδι στη ζωή τους. Ποιος μεγάλος δεν θα ήθελε να ξαναγίνει παιδί. Το τένις είναι ένα άθλημα, είναι ένα παιχνίδι. Για να ξεκινήσει κάποιος δεν χρειάζεται να έχει υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, ενώ ο χρόνος εκμάθησης ανάλογα βέβαια και με την δεκτικότητα του κάθε ατόμου, είναι πολύ σύντομος. Από το πρώτο και όλας μάθημα, υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών, μπορούν να κάνουν αλλαγές με την μπάλα και να παίξουν μια απλή μορφή παιχνιδιού τένις. Όλοι θα πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Το τένις είναι άθλημα παρέας. Διασκεδάζεις, μαθαίνεις, αθλείσαι, κάνεις καινούργιους φίλους. Αν θέλετε να γνωρίσετε αυτό το υπέροχο άθλημα, βρείτε έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής με ειδικότητα τένις, κλείστε το πρώτο σας μάθημα και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε.

ΤΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 

Ήδη υπάρχει ένα τουρνουά σε εξέλιξη που γίνεται κάθε χρόνο στο σύλλογό μας και έχει διάρκεια από αρχές Οκτώβρη έως μέσα Μαΐου. Είναι ένα πρωτάθλημα ανδρών με πλούσια δώρα για τους φιναλίστ. Μέσα Μαΐου θα ανακοινωθεί ένα τουρνουά Ανδρών με διπλό αποκλεισμό και ανοιχτή συμμετοχή, ένα τουρνουά παιδιών ηλικίας κάτω των 6, 8 και 10 ετών και τέλος μέχρι το τέλος της χρονιάς θα γίνει και ένας μαραθώνιος αγώνας τένις για τους αρχάριους ενήλικες παίκτες του συλλόγου.

ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΣ

Ο σύλλογός μας συνεργάζεται με πτυχιούχους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής που έχουν ειδικότητα τένις και ήταν αθλητές κατά την παιδική τους ηλικία. Τα προγράμματα που προσφέρουμε είναι σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα για παιδιά κάθε ηλικίας και για ενήλικες (ομαδικά και ατομικά τμήματα):

2-4 ετών (BABY TENNIS),

4-6 ετών (MINI TENNIS),

6-8 ετών,

8-10ετών,

10-18 ετών (προ-αγωνιστικό και αγωνιστικό)

Στόχος μας η προσαρμοσμένη εκμάθηση του αθλήματος σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ηλικίας, η άριστη εκμάθηση της τεχνικής, η ανάπτυξη φυσικών δεξιοτήτων, η μύηση μικρών και μεγάλων για δια βίου άθληση και τέλος η ασφαλείς χωρίς τραυματισμούς άθληση.

Μπορείτε να ενημερωθείτε καθημερινά καλώντας στο τηλ 6976973758 ή επισκεφτείτε μας στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μας που βρίσκονται στην οδο Αγ. Παρασκευή και Λειβαδίτη, Γαλανέικα, Λαμίας, και κάντε μια ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ.

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close