ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ψωμί από τον ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ :Το πιο υγιεινό ψωμί ολικής αλέσεως αποκλειστικά  στα αρτοποιεία Πετρόμυλος και  Αρτολιχουδιές στην  Λαμία

ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ: ΑΝΔΡΟΥ 4 ΓΑΛΑΝΕΪΚΑ και ΑΡΤΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 26, ΛΑΜΙΑ

Το πιο υγιεινό ψωμί ολικής αλέσεως ΜΟΝΟΝ

στα αρτοποιεία Πετρόμυλος και  Αρτολιχουδιές στην  Λαμία

ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ: ΑΝΔΡΟΥ 4 ΓΑΛΑΝΕΪΚΑ ΛΑΜΙΑ  (Υπεύθυνη: Γάκη Μαρία)

ΑΡΤΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 26 ΛΑΜΙΑ(Υπεύθυνη: Αρσένου Σοφία)

Η ΨΥΧΡΗ ΕΚΘΛΙΨΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ και στο ΨΩΜΙ

Σαν τους ανθρώπους είναι και το ψωμί …..

Διαφορετικές ποιότητες, χρώματα, μυρωδιές, υφές και γεύσεις. Το καθένα με το δικό του DNA , με το δικό του  χαρακτηριστικό αλλά σε κάθε περίπτωση απαραίτητο συμπλήρωμα της διατροφής που συνοδεύει και συμπληρώνει τα γεύματα εδώ και τριάντα χιλιετίες.

Ο άνθρωπος ανακάλυψε τη δυνατότητα των σπόρων να γίνονται  ψωμί και αυτή η ανακάλυψη άλλαξε τη διατροφική κουλτούρα του προϊστορικού ανθρώπου  κυνηγού και τροφοσυλλέκτη  και τον ώθησε να γίνει παραγωγός της πρώτης ύλης θέτοντας τη βάση  της αγροτικής  καλλιέργειας  και  κτηνοτροφίας, αφού έτσι μπορούσε να έχει τον έλεγχο της διατροφής του.

Η παρασκευή του ψωμιού  ήταν μια διαδικασία που εξελισσόταν συνεχώς και σύμφωνα με τους ιστορικούς, το ψωμί με προζύμι το  συναντάμε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο τον 6ο π.Χ. αιώνα , ενώ οι φούρνοι με δυνατότητα προθέρμανσης είναι μάλλον Ελληνική εφεύρεση.

Με το πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν και τα πρώτα αρτοποιεία , όπου ο καθένας πλέον αγόραζε το ψωμί του . Η γενική εξέλιξη στη παραγωγή πολλών τύπων αλεύρων και του τεχνολογικού εξοπλισμού, είχε σαν αποτέλεσμα τη «βιομηχανοποίηση» του ψωμιού  που υπάρχει μεν σε ποσότητα και σχετικά χαμηλή τιμή , αλλά έχει χάσει  σε γεύση , ποιότητα και ταυτότητα.

 

Αυτή τη ταυτότητα του καλού ψωμιού αναζητήσαμε και στην αναζήτησή μας αυτή οδηγηθήκαμε στα αρτοποιεία «Πετρόμυλος» και  «Αρτολιχουδιές» , όπου μας υποδέχθηκαν  οι κυρίες Μαρία Γάκη και Σοφία Αρσένου αντίστοιχα  και μας ξενάγησαν στα ράφια με τα μυρωδάτα  ψωμιά , τα κουλουράκια και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, ενώ είδαμε για πρώτη φορά παραδοσιακό Πετρόμυλο (τον μοναδικό στη περιοχή), που δίνει το τόσο ξεχωριστό και αληθινό αλεύρι από το οποίο παρασκευάζεται και το ομώνυμο ψωμί.

                    Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ

 

Στον πετρόμυλο  οι πέτρες (με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης), συνθλίβουν ολόκληρο τον καρπό και δεν υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του φλοιού από το εσωτερικό .Έτσι πάντα δίνει αλεύρι ολικής άλεσης που είναι το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, σίδηρο και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

 

Με αυτό το αλεύρι το ψωμί γίνεται πιο συμπαγές, θρεπτικό και γευστικό. Είναι γνωστό πως ότι παρασκευάζεται με ψυχρή έκθλιψη διατηρεί περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και γεύση.

 

Οι μυρωδιές , μας ξυπνούσαν την αίσθηση της όρεξης ,  παράλληλα με την αρχέγονη μνήμη των γεύσεων, που έχουν πια χαθεί.

Στα αρτοποιεία αυτά διακρίναμε μια διαφορετική προσέγγιση του ψωμιού, γεμάτη αγάπη και προσωπική φροντίδα ,όπου  κατάφεραν να συνυπάρξουν η παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία .

Αν σας ανοίξαμε την όρεξη ……

ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ: ΑΝΔΡΟΥ 4 ΓΑΛΑΝΕΪΚΑ ΛΑΜΙΑ  (Υπεύθυνη: Γάκη Μαρία)

ΑΡΤΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 26 ΛΑΜΙΑ(Υπεύθυνη: Αρσένου Σοφία)

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close