Διατροφή & Υγεία

Το γευστικό ρόφημα που προστατεύει την καρδιά και «καθαρίζει» το μυαλό

Μια κούπα ζεστό κακάο, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, αποδεικνύεται σε σημαντικό σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς έως την διαύγεια της σκέψης

Αρκετά τρόφιμα που δεν έχουμε σε μεγάλη υπόληψη για την υγεία μας, έχουν αποδειχθεί σύμμαχοι για τον οργανισμό. Πλάι στα υπερτρόφιμα με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και της γήρανσης, έρευνες έχουν προσθέσει για τους ίδιους λόγους τον καφέ, το κόκκινο κρασί και το κακάο. Ιδίως ένα ζεστό ρόφημα κακάο, εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό:

1. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, το ζεστό κακάο έχει πολλαπλάσια συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα ποτά και ροφήματα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση: διπλάσια από το κόκκινο κρασί, έως τριπλάσια από το πράσινο τσάι και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι.

2. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Chang Yong Lee, επικεφαλής της προαναφερθείσας έρευνας, η θερμοκρασία του ζεστού κακάο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς συμβάλλει στη μεγαλύτερη απελευθέρωση αντιοξειδωτικών.

3. Μια κούπα ζεστό κακάο περιέχει 611 mg φαινολικών ενώσεων ισοδυνάμου γαλλικού οξέος (GAE) και 564 mg ισοδυνάμων επικατεχίνης (ECE). Το γαλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εσωτερικών αιμορραγιών, λευκωματουρίας (παρουσία λευκωματίνης στα ούρα που ενδέχεται να υποδηλώνει νεφρική νόσο) και του διαβήτη.

4. Μια σοκολάτα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ωστόσο, η υψηλή της περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά υποσκελίζει ενδεχομένως τα οφέλη της για την υγεία. Το κακάο γενικά έχει πολύ λιγότερα λιπαρά ανά μερίδα σε σύγκριση με τα οκτώ γραμμάρια λιπαρών σε μια σοκολάτα.

5. Τα φλαβονοειδή βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργαστεί το μονοξείδιο του αζώτου, γι ‘αυτό το ζεστό κακάο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς.

6. Επιπροσθέτως, τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποφυγή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων στο αίμα προς σχηματισμό θρόμβων.

7. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης, η κατανάλωση ζεστού κακάο μπορεί να βοηθήσει στην καθαρότερη σκέψη. Τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Δεδομένου πως η άνοια σχετίζεται, εν μέρει και

με τη μειωμένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η κατανάλωση ζεστού κακάο ενδεχομένως να βοηθήσει.

Ωστόσο, το κακάο του εμπορίου έχει πολλές τεχνητές ουσίες που πιθανώς να εκμηδενίσουν τα οφέλη του για την ανθρώπινη υγεία.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το κακάο ανακουφίζει από την κόπωση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το κακάο ανακουφίζει από την κόπωση

Η υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών στο κακάο το καθιστά σύμμαχο στην ανακούφιση της κόπωσης που συνδέεται με την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με έρευνα

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κόπωσης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικρής μελέτης σκοπιμότητας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο σε ποσοστό μεταξύ 70% – 85%, συνδέεται με τη βελτίωση της υποκειμενικά εκτιμώμενης κόπωσης σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν τις δυνατότητες του κακάο για την αντιμετώπιση της κόπωσης που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν 40 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση και εκδήλωναν την σχετική με αυτήν κούραση. Τους συνέστησαν, λοιπόν, να πίνουν είτε ένα φλιτζάνι σκόνης κακάο με υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών αναμεμειγμένο με ζεστό γάλα ρυζιού είτε μια άλλη εκδοχή κακάο με χαμηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών καθημερινά για έξι εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να μην πάρουν οποιοδήποτε συνταγογραφημένο φάρμακο, να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα για 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του ροφήματος, σε γενικές γραμμές, όμως, να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική κόπωση καθώς και την ταχύτητα με την οποία τους κατέβαλλε στην έναρξη, στη μέση και στο τέλος της δοκιμής, ενώ σε καθημερινή βάση παρακολουθούσαν τη δραστηριότητά τους με βηματομετρητή και αξιολογούσαν την κούρασή τους σε μία κλίμακα από 1 έως 10, στις 10.00 το πρωί, στις 15.00 το μεσημέρι και στις 20.00 το βράδυ.

Μετά από έξι εβδομάδες, παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση στην κόπωση σε 11 από αυτούς που κατανάλωναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή, σε σύγκριση με μόνο οκτώ από εκείνους που κατανάλωναν τη δεύτερη εκδοχή του ροφήματος. Υπήρξε, επίσης, μια μέτρια επίδραση στην κόπωση, με εκείνους που έπιναν την πρώτη εκδοχή του κακάο να είναι σε θέση να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση στο περπάτημα διάρκειας έξι λεπτών.

Επιπρόσθετα, εκείνοι που έπιναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή κακάο εμφάνισαν βελτίωση 45% στην υποκειμενικά εκτιμώμενη κόπωση και 80% βελτίωση στην ταχύτητα του βαδίσματος. Τέλος, τα συμπτώματα του πόνου βελτιώθηκαν περισσότερο στην ομάδα υψηλών φλαβονοειδών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, μπορούν να προσφέρουν μια απλούστερη διατροφική προσέγγιση σε ένα επίμονο και δύσκολο στη θεραπεία σύμπτωμα, το οποίο επηρεάζει εννέα στους 10 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αποτελέσει έναν εύκολο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους», σημειώνουν σχετικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται ακόμα περαιτέρω έρευνες για να υποστηρίξουν την εγκυρότητα της εν λόγω διαπίστωσης.

 

ygeiamou.gr team

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close