Συνταγές & Άλλα

Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμο και νηστίσιμο στιφάδο-Σεκέρ παρέ

Αυτό το στιφάδο με σουπιές είναι σίγουρα μια από τις πιο λαχταριστές αγιορείτικες συνταγές που θα δοκιμάσετε! Είναι εξαιρετικά νόστιμο και παράλληλα εύκολο και αρωματικό.

Στα συν αυτού του πιάτου υπολογίστε και τη διατροφική αξία που έχουν οι σουπιές, η οποία κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα πρέπει να περνά, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η πρόσληψη της οποίας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.

Για να φτιάξετε το αγιορείτικο στιφάδο με σουπιές θα χρειαστείτε:

1 1/2 κιλό σουπιές
8-10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κανέλα σε στικ
λίγο γαρίφαλο σε καρφάκια
300γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Επί το έργον:

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα στο λάδι. Προσθέστε όλα τα μυρωδικά- κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι- και ρίξτε το κόκκινο κρασί. Τέλος προσθέστε και 2 κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο βράσατε τις σουπιές. Αφήστε τα να βράσουν για 30 λεπτά.

Αφού βράσουν για 30 λεπτά τα μυρωδικά με το κρασί και το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέστε τις σουπιές που έχετε κόψει, τον πελτέ ελαφρώς αραιωμένο με νερό και τα φύλλα δάφνης. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώστε , ρίξτε το αλάτι και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρεύεται μέχρι να «πιει»τα πολλά ζουμιά. Έτοιμες οι αγιορείτικες σουπιές στιφάδο!

Σεκέρ παρέ: Ο γλυκός πειρασμός από την Πόλη που πρέπει να δοκιμάσετε!

σεκέ παρε

Σεκέρ παρέ: Σιροπιασμένες παραδεισένιες μπουκιές με ολόκληρο αμύγδαλο ή αλλιώς ένα από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα γλυκά.

Αφράτα και βουτυρένια, εύθραυστα και ξεχωριστά σεκέρ παρέ. Σερβίρονται ιδανικά με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο για να απογειωθούν!

Είναι μεν σιροπιαστά, αλλά όχι υπερβολικά γλυκά,  γιατί το σιρόπι τους είναι ελαφρύ.

Φτιάξτε  τα και θα γίνετε οπαδός τους για πάντα!

Για 8 μερίδες σεκέρ παρέ θα χρειστούμε:

300 γρ. αλεύρι
180 γρ. σιμιγδάλι
2 αυγά
240 γρ. φρέσκο βούτυρο
170 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
50 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
750 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
½ κ.γ. χυμό λεμονιού

Επί το έργον:
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας 10΄ το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε τα αυγά σε ένα γυάλινο σκεύος, τα ανακατεύουμε με την άχνη και τα δουλεύουμε με μίξερ χειρός για 5΄.
Προσθέτουμε λίγο λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και εξακολουθούμε να τα ανακατεύουμε για άλλα 5΄.
Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
Παίρνουμε στην παλάμη μας μια ποσότητα ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την πατάμε ελαφριά από πάνω και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε στους 180° μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Πηγή: pontos-news

 

https://www.dogma.gr

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close