ΔΙΑΦΟΡΑ

Η κοτόσουπα είναι φάρμακο! και Συνταγή: Κοτόσουπα αυγολέμονο της ΧΡΥΣΑΣ ΚΟΚΚΑΛΗ

 

Οι επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες στην εν λόγω σούπα, ειδικά όταν έχουμε κρυολογήσει

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στη σούπα κοτόπουλου για να απαλύνουν τα συμπτώματα από το κρυολόγημα αλλά λίγοι γνωρίζουν ακριβώς γιατί ο ζεστός ζωμός φέρνει τέτοια ανακούφιση. Οι ειδικοί επιχειρούν να εξηγήσουν τι καθιστά την κοτόσουπα ιαματική.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με σούπα κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη ρινική συμφόρηση και να μετριάσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους και σχετίζεται τόσο με τα συστατικά της κοτόσουπας όσο και με τον τρόπο παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ένας ζεστός ζωμός αποτελεί σημαντική πηγή ενυδάτωσης και λειτουργεί ανακουφιστικά, ειδικά αν υφίσταται πονόλαιμος. Εξάλλου, το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων. Είναι, επίσης, πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διάθεση και βοηθάει να αντιμετωπιστεί καλύτερα μια αδιαθεσία. Σε συνδυασμό με κάποιο ζυμαρικό, που περιέχει υδατάνθρακες, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα που δίνει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό.
Εν παραλλήλω, τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι που συνήθως περιέχει μια ζεστή κοτόσουπα έχουν βιταμίνες C και K καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συνολικά βοηθούν το σώμα να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Ακόμη και ο ατμός από τη ζεστή σούπα κοτόπουλου είναι ευεργετικός διότι μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή και λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπον ως φυσικό ήπιο αποσυμφορητικό, χαλαρώνοντας τους μύες και διευκολύνοντας την καταρροή.

Προτιμήστε ακόμη να ρίξετε ελάχιστο αλάτι στη σούπα σας και να την νοστιμίσετε με μπαχαρικά και αρωματικά. Ανάλογα με τα γούστα σας ρίξτε σκόρδο, πιπέρι, βασιλικό ή άλλα αρωματικά και μπαχαρικά που θα χαρίσουν νοστιμιά στη σούπα σας και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά σε εσάς. Τέλος, αν αντέχετε τα καυτερά, λίγη πιπεριά που μπορείτε να προσθέσετε και ως υγρό εκχύλισμα, ενισχύει τις παραπάνω δράσεις και αποτελεί ένα ακόμη δυνατό όπλο στην καταπολέμηση της ενοχλητικής ρινικής συμφόρησης και καταρροής.

ygeiamou.gr

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Χρύσα Κόκκαλη
Συνταγή της 
 1ώρα και 30 λεπτά
Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα:1ώρα και 20 λεπτά | Μερίδες: 4 Μερίδες

Υλικά:

2 μπούτια από χωριάτικο κοτόπουλο

1 στήθος από χωριάτικο κοτόπουλο

1 1/2-2 λίτρα νερό

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

2 αυγά

χυμό 1-2 λεμονιών

αλάτι-πιπέρι

ρίγανη

1 κ.γλ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κοτόπουλο καλά και το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό, προσθέτοντας το αλάτι.

Αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, με μια τρυπητή κουτάλα, πριν αρχίσει να βράζει το κοτόπουλο.

Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο και μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα  και σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι.

Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει βράση.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 20 λεπτά.

Εάν χρειασθεί προσθέτουμε νερό, ώστε η σούπα να μείνει με αρκετό ζωμό.

Ξεκοκκαλίζετε όλα κομμάτια του κοτόπουλου και τα προσθέτετε στη σούπα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με το σύρμα των αυγών ή με πιρούνι, μέχρι να ανακατευτούν.

Δεν τα χτυπάμε πολύ, γιατί δεν πρέπει να σχηματισθεί αφρός.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού και μια κουταλιά κορν κορν φλάουρ και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε 5-6 κουταλιές από το ζεστή  σούπα ή και περισσότερες, μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά  για να πάει παντού το αυγολέμονο.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πασπαλίζουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή.

Tips: Αν δεν είναι το κοτόπουλο χωριάτικο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας σε κύβο για καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή Επιτυχία!

http://www.mageireyo.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close