ΔΙΑΦΟΡΑΠερίεργα

Ανδρικός VS γυναικείος εγκέφαλος: Κι όμως, έχουν… διαφορά ηλικίας

Το θέμα των μεγάλων αντιθέσεων του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου έχει πολλές φορές απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα.

Δεκάδες έρευνες έχουν λάβει χώρα με κεντρικό άξονα τη διαφορετική δομή και αντίδραση στα ερεθισμάτων των εγκεφάλων των δύο φύλων, με ακόμα μία να έρχεται να αποδείξει πως εντέλει οι δύο πλευρές έχουν και διαφορά ηλικίας.

Σας ακούγεται παράξενο; Να πώς έχουν τα πράγματα.

Αμερικανική έρευνα που παρουσιάζεται στο mindbodygreen.com και στην οποία συμμετείχαν 200 άνδρες και γυναίκες εθελοντές, θέλει τον γυναικείο εγκέφαλο να μένει 3,8 χρόνια νεότερος από τον ανδρικό.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα θηλυκά χαίρουν «κοφτερού» μυαλού και καλής εγκεφαλικής υγείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αρσενικά ακόμα κι αν πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν την ίδια ακριβώς ηλικία.

Όπως αποδείχτηκε με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων, ο μεταβολισμός του γυναικείου εγκεφάλου παραμένει αποτελεσματικός για πιο πολλά χρόνια, καθώς καταφέρνει να αξιοποιεί σωστά τη γλυκόζη σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Κάτι που οδηγεί μοιραία σε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσο τα χρόνια περνούν.

Υπάρχουν, όμως, και τα δυσάρεστα για τις γυναίκες στην όλη υπόθεση.

Το γεγονός πως χάρη στον εγκέφαλό τους καταλήγουν να ζουν περισσότερα χρόνιααυξάνει σημαντικά το ποσοστό τους στην εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με τη γήρανση. Έτσι, τα θηλυκά εμφανίζουν συχνότερα άνοια ή Αλτσχάιμερ σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών.

Στην ουσία, σαφώς, πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μιας και οι άνδρες στατιστικά πάντα φεύγουν από τη ζωή μερικά χρόνια νωρίτερα.

Όσο τα χρόνια περνούν, πάντως, ολοένα και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στον βαθμό διαφορετικότητας των γυναικείων και των ανδρικών εγκεφαλικών λειτουργιών, οι οποίοι εντέλει τείνουν να επιβεβαιώνουν το ρητό που θέλει τους άνδρες να είναι από τον Άρη και τις γυναίκες από την Αφροδίτη…

 

limeandlife.com

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close