Διατροφή & Υγεία

Γεμιστός κολιός πλακί στον φούρνο( 2 συνταγές)

Συστατικά

  • 4 πατάτες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 200 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κολιοί μεγάλοι

Για τη γέμιση

  • 2 ντομάτες, μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 30 γρ. ελιές σε ροδέλες
  • 30 γρ. κάππαρη
  • ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες 1-2 εκ.
  • Τις βάζουμε σε ένα ταψί 25×35 εκ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα ψάρια και τα βάζουμε στο ταψί.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και μέσα σε αυτό προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις ελιές, την κάππαρη, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι ψιλοκομμένο, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Γεμίζουμε τα ψάρια με τη γέμιση. Ό,τι περισσέψει από τη γέμιση, το ρίχνουμε στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για αλλά 10-15 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Κολιοί στο φούρνο πλακί  2η  ΣΥΝΤΑΓΗ

υλικά
1 κ. κολιοί μέτριοι
3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
800 γρ. ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. τοματοπελτέ
5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 φλ.τσ. μαϊντανό χοντροκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα ψάρια και αν θέλουμε αφαιρούμε τα κεφάλια τους, που χρησιμεύουν μόνο για εμφάνιση. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση αφαιρώντας τους σπόρους.  Στη συνέχεια τις τρίβουμε στον τρίφτη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σιγοψήνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για 5′-6′. Ρίχνουμε τότε τη ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 6′-7′, ώστε να μην είναι πολύ ρευστή. Στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο και τη ρίγανη. Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 190ο. Τοποθετούμε τα ψάρια σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε επάνω και γύρω τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 20′-25′.

www.athinorama.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close