Cinema - Σειρές - TVCinema -σειρές TV

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ , ΤΟ ΠΟΤΟ ΚΑΙ Η 7η ΤΕΧΝΗ

Πριν από μερικά χρόνια, δεν υπήρχε τηλεοπτικός ή κινηματογραφικός ήρωας ή ηρωίδα που να μην καπνίζει. Κάπνιζαν ακόμα και οι παρουσιαστές και οι φιλοξενούμενοι στα κάθε λογής τηλεοπτικά πάνελ.

Οι μεγάλες προσωπικότητες της 7ης τέχνης δεν παρέμειναν ασυγκίνητες εμπρός στην ολοένα και περισσότερο δημοφιλή καθημερινότητα του καπνού, Γκρέγκορυ Πεκ, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Μπριζίτ Μπαρντό, Ρίτα Χέιγουόρθ, Τσάρλι Τσάπλιν, Μάρλεν Ντήτριχ, αλλά και οι δικοί μας Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Κούρκουλος, Τζένη Καρέζη κλπ. Οι μυημένοι στον τομέα του κινηματογράφου θα φέρουν στο νου τους τις εικόνες αυτών των ανθρώπων και θα κατανοήσουν έτσι την ισχύ του καπνού, καθώς και την ευκολία, με την οποία αυτό εισήχθη στη ζωή μας και επιβλήθηκε. Οι επίκαιρες Σάρον Στόουν και Κιμ Μπάσιντζερ, απλά επιβεβαιώνουν τις θέσεις εκείνες, οι οποίες συνδέουν το τσιγάρο με ένα άκρατο ηδονισμό, κατάλληλο να φανερωθεί και εκφραστεί από την κινησιολογία, το ύφος, το τοπίο του καπνου.

Κάποτε αυτή η έμμεση διαφήμιση της “γοητείας” του καπνίσματος σταμάτησε και ξεκίνησαν οι αντικαπνιστικές εκστρατείες για τα επιβαρυντικά αποτελέσματα του καπνίσματος στην υγεία.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Δέχομαι πως έστω και καθυστερημένα “είδαν οι άνθρωποι το φως το αληθινό” και είπαν να βελτιώσουν την κατάσταση κι έτσι λιγόστεψε ο καπνός από τα πλατώ και ελπίζουμε ότι οι καπνιστές θα μειώνονται και τα νέα παιδιά θα έχουν μια διαφορετική στάση απέναντι στο κάπνισμα, που μόνο μαγκιά δεν είναι.

Όμως κάτι έπρεπε να αντικαταστήσει το τσιγάρο στα μάτια του κοινού. Γιατί ένας τηλεοπτικός ή κινηματογραφικός ήρωας που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μπει στο σπίτι του  όπως οι κοινοί θνητοί , να αλλάξει , να συμμαζέψει , να μαγειρέψει και τέλος πάντων να κάνει αυτά που ο απλός κοσμάκης κάνει  . Αφού “απαγορεύεται” να ανάψει τσιγάρο πάει κατευθείαν στο μπαρ και βάζει ποτό.

Το πιο περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο στη γη της “επαγγελίας” βλ. Αμερική  που έχει περάσει και από μια ποτοαπαγόρευση . Σε γνωστή τηλεοπτική σειρά, που διαδραματίζεται στο Λευκό Οίκο, οι πάντες περιφέρονται με ένα ποτήρι ποτό στο χέρι, η Πρώτη κυρία κρύβει μπουκάλια  με αλκοόλ στα συρτάρια της γκαρνταρόμπας της, οι σύμβουλοι του Προέδρου καταφεύγουν για σύσκεψη στην υπόγεια κάβα ,που είχε φτιάξει ένας προηγούμενος Πρόεδρος κλπ,κλπ. 

Αν αποδεχθούμε τη θεωρία ότι η έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος από τις οθόνες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ώθησε πολλούς να αρχίσουν το κάπνισμα , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε αυξημένο ποσοστό αλκοολικών.

Πριν φτάσουμε στην ανάγκη μιας αντιαλκοολικής εκστρατείας, ίσως είναι η ώρα να διορθώσουμε την κατάσταση.

Κι αν οι σκηνοθέτες δεν έχουν κάτι άλλο για να κάνουν με τα χέρια τους οι ηθοποιοί μπορούν να τους βάλουν ,ας πούμε, να πλέκουν . Θα τους μένει και bonus  το εργόχειρο.

 

 

MELODIA TEAM

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close