Συνταγές & Άλλα

Εύκολη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλατζί με σάλτσα γιαουρτιού και 2η συνταγή Σμυρνέικα ντολμαδάκια

 Πρώτη  Συνταγή  για ντολμαδάκια γιαλατζί

Υλικά
•    60 αμπελόφυλλα φρέσκα πλυμένα
•    6-7 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια  -οβαλ-

Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού
•    220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    110 γρ. βούτυρο
•    3 γρ. αλάτι
•    5 γρ. ζάχαρη
•    1 αυγό
•    45 γρ. κρύο νερό

Για τη γέμιση
•    240 γρ. ελαιόλαδο
•    150 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
•    150 – 180 γρ. φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
•    500 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
•    480 γρ. νερό
•    10 γρ. αλάτι
•    80 γρ. μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
•    12 – 15 γρ. φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)

Δεύτερη Συνταγή  για Σμυρνέικα γιαλαντζί ντολμαδάκια

Η συνταγή της γιαγιάς

Θέλετε να φτιάξετε μια υπέροχη συνταγή, που σίγουρα δεν την έχουν δοκιμάσει οι φίλοι σας; Προσπαθήστε να μαγειρέψετε Σμυρνέικα γιαλαντζί ντολμαδάκια, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Υλικά συνταγής:

  • 250 γρ. αμπελόφυλλα(μικρά και τρυφερά)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1-2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/4 κούπα βραστό νερό
  • χυμό από 1 1/2 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά ζάχαρη
Έτοιμα Σμυρνέικα γιαλαντζί ντολμαδάκια.

Εκτέλεση συνταγής:
1)Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα.
2)Ετοιμάζουμε την γέμιση (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, ντομάτες,μαϊντανό, δυόσμο,ζάχαρη, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 λάδι).
3)Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά.
4)Βάζουμε λίγη γέμιση.
5)Διπλώνουμε την πάνω πλευρά.
6)Διπλώνουμε τα πλαϊνά
7)Τυλίγουμε ελαφρά(όχι σφιχτά).
8)Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.
9)Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε και από πάνω με λίγα αμπελόφυλλα και μετά με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 40′.

Λίγα μυστικά ακόμα
Σερβίρεται με γιαούρτι ή τζατζίκι-Για τη σος γιαουρτιού*: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

– 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
– χυμό από 1 λεμόνι
– 3 κ.σ. ελαιόλαδο
– 2 κ.σ. κρύο νερό
– 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
– αλάτι

-Οι περισσότεροι δεν βάζουν ντομάτα τριμμένη και λίγη ζάχαρη αλλά εάν δοκιμάσετε θα αλλάξετε γνώμη.
– Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο. Το λεμόνι και η ντομάτα στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό.
–Γίνονται και με κιμά αρκεί να αφαιρέσουμε τον δυόσμο και να βάλουμε πολύ λιγότερο ρύζι.
-Αν κάνεις γέμιση με κιμά θέλει σάλτσα αυγολέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο) αντί γιαούρτι
-Εγώ μερικές φορές αντικαθιστώ τον δυόσμο (για όσους δεν τους αρέσει) με λίγο κύμινο .
-Άλλοι βάζουν μέσα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κουκουνάρια,σταφίδα , άνηθο κ.α. Τα ντολ. γιαλαντζί είναι απλά και κυριαρχεί ο δυόσμος και το κρεμμύδι.
-Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην κολλήσουν.

Αυτό ήταν η Σμυρνέικη συνταγή της γιαγιάς! Το φαγητό σας είναι έτοιμο για να σερβιριστεί και να μαγέψει τους φίλους σας με τη Σμυρνέικη γεύση του.

www.enimerotiko.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close