Τοπικές

Δομοκός: Ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση

Πολλά στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δομοκού, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, στο Δήμο Δομοκού από έντονη χαλαζόπτωση. Η νεροποντή ξεκίνησε από το Νέο Μοναστήρι από νωρίς και συνέχισε με χαλαζόπτωση προς τη μεριά της Σοφιάδας όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Από την κακοκαιρία επλήγησαν και περιοχές προς Βελεσιώτες, Γαβράκια και Εκκάρα, ωστόσο τα προβλήματα εντοπίζονται στις καλλιέργειες βαμβακιού όπου μόλις πριν δύο με τρεις εβδομάδες είχε ολοκληρωθεί η σπορά.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, στην περιοχή του Δομοκού και συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα της Νέας Μάκρισης προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, ηλίανθου και καλαμποκιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις ήταν ολοκληρωτικές.

Οι πληγέντες παραγωγοί, μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ζητούν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν γρήγορα δίκαιες αποζημιώσεις.

Οι αγρότες της επαρχίας που επλήγησαν από το χαλάζι δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης εκτός της παραγωγής που σήμερα έχει υποστεί σε περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή.

Δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι εκτός από την φετινή συγκομιδή θα πληγεί σημαντικά και η συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, με τους αγρότες να ζητούν να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία από την κακοκαιρία.

Μάλιστα η βροχή ήρθε στη χειρότερη περίοδο, σημειώνοντας και σε αυτή την παραγωγή σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με τον κ. Καλημέρη από τη Δευτέρα οι παραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για το Νέο Μοναστήρι στο Δημοτικό Κατάστημα του Νέου Μοναστηρίου και για Σοφιάδα – Βαρδαλή στο Δημοτικό Κατάστημα στο Δομοκό.

tvstar.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close