Uncategorized

Να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι της «Εξπρές Σέρβις»

Κυρια .ΠΡΟΕΔΡΕ

Σας περιγράφουμε το ιστορικό  με λίγα λόγια  ώστε να πάρετε στοιχεία  για το δελτίο τύπου

«Κλείνει μια δεκαετία  που  δεν  αμείβονται  εκατοντάδες εργαζόμενοι της “ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ”   Σ’ αυτό το διάστημα, η εταιρεία ποτέ δεν έχει πληρώσει έναν ολόκληρο μισθό, στο μήνα που αφορά, στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Αυτό έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα από το ΣΕΠΕ ( Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ) και δικαστικές αποφάσεις μόνο μετά από προσφυγή εργαζομένων, ενώ κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν με τρομοκρατία και υποσχέσεις από την εργοδοσία που διαψεύδονται συστηματικά.

Μόνιμο, χωρίς εξαιρέσεις, σύστημά της είναι να καταβάλει μια ελάχιστη προκαταβολή (300 – 350 ευρώ ή και λιγότερο), ενώ το σύνολο των ανεξόφλητων μισθών ξεπερνούν τα 2 χρόνια για κάθε εργαζόμενο. .

Η εργοδοσία συστηματικά παραπλανά τους εργαζόμενους, υποσχόμενη εξόφλησή τους αν και όταν νικήσει σε δικαστικές υποθέσεις με ανταγωνίστριες εταιρείες, εξαρτώντας την πληρωμή μισθού, όχι από την παροχή εργασίας από τους εργαζόμενους, αλλά την πορεία των δικών. Ενώ έχει μεγάλες εισπράξεις από το τεράστιο πελατολόγιο της  και επεκτείνει τις επενδύσεις και υποδομές της, πατώντας στους απλήρωτους μισθούς, εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι αν τους πληρώσει θα κλείσει και θα μείνουν άνεργοι. Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποχωρήσουν λόγω της  μη μη πληρωμής τους  και την οικονομικής  τους εξαθλίωσης και έτσι η εταιρεία απαλλάσσεται από πληρωμή μισθών, αλλά και αποζημιώσεων.

Το αποδυναμωμένο ΣΕΠΕ δεν διενεργεί ελέγχους με τη συχνότητα και το βάθος που επιβάλλεται, ενώ είναι κοινή αντίληψη των εργαζομένων και πολλών άλλων ότι “το αυτί της εταιρείας δεν ιδρώνει με τίποτα”, αφού η ίδια περηφανεύεται ότι έχει πλάτες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Η πολύχρονη ατιμωρησία μιας τέτοιας τακτικής ανοίγει τα φτερά, όχι μόνο της ίδιας, αλλά πολλών άλλων εργοδοτών, με την καθοριστική συνδρομή της νομοθεσίας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ (κατάργηση ΣΣΕ, διαχρονικό χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, κατάργηση ακόμα και προσχημάτων “φιλεργατικότητας”, όπως αιτιολόγηση των απολύσεων, δραστική μείωση μισθών σαν κίνητρο επενδύσεων κ.λπ.).

Αυτή είναι η πρακτική εφαρμογή των πολιτικών διακηρύξεων περί “ανάπτυξης” της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, οι “βλαβερές συνέπειες” του δηλητηρίου της  ανταγωνιστικότητας που θα έδινε δουλειά, μισθούς και συντάξεις στους εργαζόμενους.

ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ 

  • Ποιες εντολές θα δώσει άμεσα η πολιτεία στο ΣΕΠΕ (που πρέπει να ενισχυθεί) για συστηματικό, σε βάθος και διαρκή έλεγχο του λογιστηρίου, των ταμείων, των ταμειακών ροών της επιχείρησης και τη διασφάλιση ότι αυτές οδηγούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στην άμεση, ολοσχερή εξόφληση των εργαζομένων;
  • Ποια πρακτικά μέτρα θα πάρει για την άμεση εξόφληση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία;»
  • Απαντώντας σε  επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή  με θέμα: «Άμεση εξόφληση όλων των εργαζομένων της ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ», η οποία υποβλήθηκε από τον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Λεωνίδα Στολτίδη, ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης,  κατέδειξε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα στρατηγικών κακοπληρωτών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.Τόνισε πως η πολιτεία έχει θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και για κάποιες άλλες επιχειρήσεις την προσφυγή σε όλα τα μέσα ποινικής και αστικής δικαιοσύνης προς όφελος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος. Όπως τόνισε, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ανεχτεί περαιτέρω τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες χρησιμοποιούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ως φορείς χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους.

Με χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Express Service, o οποίος κατηγορείται για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ.
Κατά την απολογία του, ο Γ. Ραπτόπουλος επικαλέστηκε πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επιδίκασε στην εταιρεία του το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ για παραβίαση σειράς διατακτικών, αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, για αθέμιτο ανταγωνισμό της ‘Εθνικής Ασφαλιστικής’ στον κλάδο της οδικής βοήθειας, τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή και με πιθανό συμβιβασμό που θα προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών, θα καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων του (σ.σ. συνελήφθη και παλιότερα  και πολλές  φορές και για χρέη προς το δημόσιο και οφειλές προς το ΙΚΑ).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΕΙΝΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ  ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΘΗΝΑΙΚΕΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close