Σημαντικές

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η ΚΥΑ με τα πρόστιμα από το Μ. Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διπλάσιο πρόστιμο το Μεγάλο Σάββατο και το Πάσχα

Αυστηροποίηση των ελέγχων σε οδικούς άξονες, αλλά και στις γειτονιές σε όλη την χώρα προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Διπλασιάσμο του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση απο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το μέτρο λαμβάνεται για εκείνους τους λίγους που εμφανίζονται έτοιμοι να μην πειθαρχήσουν στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, που έχουν ως στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας.

Παράλληλα, θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στα μεγάλα οδικά δίκτυα όσο και σε όλες τις περιοχές, ώστε να εντοπιστούν παραβάτες, τονίζοντας ότι παύουν για το εν λόγω διάστημα να ισχύουν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μετακίνηση, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ως τέχνασμα από επιτήδειους που θέλουν, αγνοώντας τα μέτρα και τις εκκλήσεις, να βρεθούν με συγγενείς και φίλους για την Ανάσταση και το Πάσχα

Όσον αφορά στη μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (Β4), επιτρέπονται μόνο δύο άτομα ανά αυτοκίνητο και οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων ενώ στον συνοδηγό 150 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι για τις μετακινήσεις ασθενών απο την επαρχία στην Αθήνα, για ακτινοθεραπείες, η ΓΓΠΠ έχει μεριμνήσει για καταλύματα στην Πρωτεύουσα. Απαιτείται η επικοινωνία του προϊσταμένου του τμήματος ακτινοθεραπείας με την ΓΓΠΠ στο τηλέφωνο 2103248098 για την ανάγκη στέγασης του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει ανα χείρας τη βεβαίωση του νοσοκομείου για τη διάρκεια της θεραπείας.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες. κυρίως τους ηλικιωμένους, να μην συνοστίζονται στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Υπενθύμισε ότι η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά και το μόνο που χρειάζεται είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του φορολογούμενου με τον λογιστή.

https://www.ant1news.gr

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τα πρόστιμα από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα

Δημοσιεύθηκε η KYA για τα έκτακτα μέτρα και τα πρόστιμα από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.   Η ΚΥΑ υπογράφεται από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια και Τάκη Θεοδωρικάκο. Το μέτρο, εξαγγέλθηκε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Τα πρόστιμα, όπως επισημαίνεται, αφορούν την περίοδο από 18/4/2020 έως 20/4/2020, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ:   Για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και   β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει.

Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Πηγή: www.lifo.gr

Χαρδαλιάς: Το Πάσχα ισχύουν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για το τριήμερο του Πάσχα. Ξεκαθάρισε ότι και την ημέρα του Πάσχα ισχύει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες».

Πρόσθεσε ότι ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο. Στις μετακινήσεις, όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι ένα: «Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι». Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας, η οποία θα κριθεί στα επόμενα 24ωρα. «Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, η οποιαδήποτε δικαιολογία μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω. Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά με τη σκέψη μας σε όσους κινδυνεύουν και όχι ατομικά και συναισθηματικά».

Άρση των μέτρων

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση για σταδιακή άρση μέτρων. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», τόνισε. Όπως είπε, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε». Η κυβέρνηση, αμέφερε, ετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά, «τα μέτρα όμως ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και το μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι το πώς θα τα τηρήσουμε ευλαβικά».

Έλεγχοι στις πτήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα. Χθες έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις, μία τακτική από το Παρίσι και δύο επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη, με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι έμειναν στα ξενοδοχεία και υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Σήμερα έφτασαν 41άτομα από Κατάρ , 134 από Λάρνακα και 107 από Βρυξέλλες. Όλοι ελέχθησαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να αφαιρεθούν οι πινακίδες από 236 οχήματα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1230 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας.

Παρατείνεται μέχρι 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών στην παραλία του Βόλου και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Τέλος δήλωσε ότι έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα δύο αλλοδαποί στα Νότια προάστια σε ξενοδοχείο, που ήταν αρνητικοί στον ιό, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα. Συνελήφθησαν επιβλήθηκε τα πρόστιμο των 5.000 ευρώ, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους για τα περαιτέρω.

news.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close