Uncategorized

Αυτές είναι οι ενδείξεις που προειδοποιούν πως το παγωτό μας είναι χαλασμένο

Καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το παγωτό που αγοράζουμε

Ένα παγωτό είναι προτιμότερο να μην το φάμε όταν…Έχει κρυστάλλους

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το παγωτό έχει παγώσει και ξαναπαγώσει, οπότε και να έχει αυξηθεί το μικροβιακό του φορτίο και να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Μπορεί, όμως, να συμβαίνει και κάτι πιο απλό, όπως το να έχει πολλή υγρασία, για παράδειγμα να έχει αραιωθεί το γάλα με νερό.

Έχει συρρικνωθεί

Όταν, δηλαδή, το παγωτό έχει χάσει τον όγκο του ή έχει αποκολληθεί για παράδειγμα από το κύπελλο της συσκευασίας του.

Έχει παραμορφωθεί η συσκευασία του

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν έχει διατηρηθεί καλά το παγωτό στις κατάλληλες συνθήκες ή/και έχει στραπατσαριστεί στη διάρκεια της μεταφοράς ή/και της συντήρησης.

Έχει μείνει αρκετά εκτός κατάψυξης

Το έχουμε πάνω από 2 με 4 μήνες στην κατάψυξη του σπιτιού μας: Τα παγωτά διατηρούνται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών Κελσίου. Όταν τα φυλάμε στην κατάψυξη ενός απλού ψυγείου, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το κατά πόσον η θερμοκρασία είναι η κατάλληλη, οπότε και δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε για περισσότερο από λίγες ημέρες. Άλλωστε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως ένα παγωτό μπορεί να έχει αλλοιωθεί χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό στο γυμνό μάτι. Αν διαθέτουμε καταψύκτη όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, τότε μπορούμε να κρατήσουμε το τυποποιημένο παγωτό ακόμα και πολλούς μήνες μέχρι να το καταναλώσουμε.

Παγωτά: Μία απόλαυση που θέλει προσοχή

Συμβουλές για την καλή απόλαυση του παγωτού δίνουν οι υπεύθυνοι του Κ.Ε.Π.ΚΑ.

Προσοχή θέλει η απόλαυση του κάθε παγωτού, το οποίο είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Το επιδόρπιο αυτό λίπος, πρωτεΐνες και ζάχαρη.

Κάποια είδη παγωτού μπορεί να  περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές-  αρωματικές ουσίες ή  σταθεροποιητές.

Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως  είναι το φρέσκο γάλα, τα φρούτα ή  τα λαχανικά.

«Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους», εξηγεί ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (Κ.Ε.Π.ΚΑ.), Νικόλαος Τσεμπερλίδης.

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα:

Τυποποιημένα Παγωτά

Πωλούνται από τα  supermarkets, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λ.π. Φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί,  δε  θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Δε θα  πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από τα παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.

Δεν  θα πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:

• Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.

•Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο επάνω στο παγωτό, ή σχισμένο ή και  η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας. Συνήθως στους καταψύκτες επάνω βρίσκεται αναρτημένη  η σχετική αφίσα.

•Αυτά, που είναι συσκευασμένα  σε κύπελλα και  παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι.

•Είναι μαλακά, υδαρή  και η υφή τους,  μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.

•Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται  σε μικρά κομματάκια  ή περιέχουν μικρούς κρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και καταψύχθηκε ξανά.

•Έχουν γεύση πικρή- ξινή ή αλμυρή.

•Η οσμή τους, δεν είναι ευχάριστη.

Άλλες πληροφορίες:

•Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή,  λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.

•Σύμφωνα με το νόμο, η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Βέβαια, κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες ακόμα και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν  τη συσκευασία και σε περίπτωση, που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης,  τότε να διαλέγουν  την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

• Αν μεταφέρονται  τα  αγορασμένα παγωτά, στο σπίτι , τότε θα πρέπει  να τοποθετηθούν αμέσως στον καταψύκτη. Η μεταφορά των παγωτών  σε μεγάλες αποστάσεις θα  πρέπει να γίνεται  σε ισοθερμικές συσκευασίες.

Παγωτά χύμα

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες

Πωλούνται από τα  ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια παρασκευής παγωτών.  Το αγορασμένο παγωτό χύμα θα  πρέπει να αποκτηθεί από  εργαστήριο παρασκευής, που το γνωρίζουν πολύ καλά οι καταναλωτές. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας θα  πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται  σε επαφή με  το παγωτό θα πρέπει να είναι σχολαστικά,  καθώς και καθαρά.

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές  θα πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή,  να μην έχουν  υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους, θα  πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC.

Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία, ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών  για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών, οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό  στους -14οC είναι ιδιαίτερα σκληρό και δεν μπορεί να  το σερβιρίσει το προσωπικό του εργαστηρίου- ζαχαροπλαστείου. Οι ειδικές βιτρίνες θα  πρέπει να είναι τοποθετημένες  σε απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης, δεν  θα πρέπει να τις «χττυπάει»  ο ήλιος.

Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του χύμα παγωτού θα  πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο  με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε θα  πρέπει να αλλάζεται κάθε μία ώρα  για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των καταναλωτών. Αν  είναι σίγουροι οι καταναλωτές  ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα,  τότε δύναται να απαιτήσουν  να πλυθεί το ειδικό κουτάλι υπό την παρουσία  τους, για να απομακρυνθούν τα  τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δε θα  πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους, λίγο επάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και πάγωσε ξανά .

«Προσοχή!!!

•Τα παγωτά που έχουν λιώσει και  παγώσει ξανά,  δε θα  πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.

•Προσοχή στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες στον οργανισμό μας.

•Τα παγωτά «light»,  που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν  στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, τότε  οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.

•Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν «καίγονται»  στον οργανισμό αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν  από την κατανάλωση του παγωτού», εξηγεί ο κ. Τσεμπερλίδης.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι καταναλωτές να  απευθύνονται στο ΚΕ.Π.ΚΑ. (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης  2310-233.333, ώρες 09:00 – 14:30).

 

 

©Typologos.com –https://www.imommy.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close