Για τους φανατικούς του σπιτικού φαγητού, η συνταγή αυτή για το αγιορείτικο ψωμί, είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα σας κάνει να το λατρέψετε, αλλά και ότι θα σας λύσει τα χέρια, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εκτέλεσή της.
Τα υλικά για να παρασκευάσετε αυτό το αγιορείτικο ψωμί είναι απλά και μόνο τέσσερα τον αριθμό. Τολμήστε να το φτιάξετε και το σίγουρο είναι ότι εάν το τολμήσετε το σπίτι… θα μοσχομυρίσει.
Για να παρασκευάσουμε αγιορείτικο ψωμί χρειαζόμαστε: 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο, Προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας), αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού χλιαρό νερό όσο πάρει.
Αποβραδίς «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι.(Αν το ψωμι το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία αποβραδίς.
Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι). Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες.Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.
Υγιεινό ψωμί χωρίς υδατάνθρακες και θερμίδες – Πείτε αντίο στις τύψεις!
Για τους φανατικούς του ψωμιού, αλλά και του σπιτικού φαγητού, η συνταγή αυτή, θα σας λύσει τα χέρια, καθώς δεν καθόλου δύσκολη στην εκτέλεσή της, και σίγουρα θα τη λατρέψετε αφού δεν περιέχει υδατάνθρακες, γλουτένη και θερμίδες!
Είναι το αγαπημένο ψωμί-σύννεφο ή αλλιώς cloud-bread! Είναι ελαφρύ, αφράτο, και δεν χρειάζεται πολλά υλικά. Για την ακρίβεια, δεν θέλει ούτε αλεύρι, ούτε μαγιά, ούτε ζάχαρη ή αλάτι! Χρειάζεται μόνο τρία απλά υλικά και είναι ιδανική επιλογή ακόμα και για όσους ακολουθούν διατροφή Keto ή Paleo, αλλά και για όσους απλά θέλουν να προσέξουν λιγάκι.
Πέραν των τριών υλικών, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, μπανάνα, αβοκάντο, ή όποιο άλλο υλικό μας αρέσει, ώστε να δημιουργήσουμε το ψωμί της επιλογής μας .
Η βασική συνταγή είναι:
2-3 αυγά
3 κουταλιές cottage cheese ή τυρί κρέμα τύπου
1/4 του κουταλιού κρέμα ταρτάρ
Επί το έργον:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Ανακατεύουμε τους κρόκους με το τυρί μέχρι να γίνουν ένα.
Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε το ταρτάρ και τα ασπράδια και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη μαρέγκα.
Ρίχνουμε το πρώτο μείγμα στο δεύτερο, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Σρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και με ένα κουτάλι, μοιράζουμε το μείγμα σε ίσες μερίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά.
Η πιο απλή συνταγή τηγανίτας
Απλή συνταγή τηγανίτας με απλά υλικά
Υλικά
2 αυγα
500 γρ γιαούρτι ημιάπαχο 2% περιεκτικότητα σε λιπαρά
50 ml σπορέλαιο
1 συσκευασία μαγειρικής σόδας (15g)
300g αλεύρι τύπου 405 ή για όλες τις χρήσεις
Τσίμπημα αλατιού
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
7 κουταλιές ηλιέλαιο (για τηγάνισμα)
Μαργαρίνη (για τηγάνισμα)
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά,αλάτι,ζάχαρη και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το γιαούρτι,λάδι και ανακατεύουμε μόλις γίνει ένα χυλός προσθέτουμε το μισό
αλεύρι και την σόδα και ανακατεύουμε πάλι με μία μαριζ.
Εφόσον αναμειχθούν ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη μαλακή αλλά να στέκετε ελαφρώς(να μην υγρή) και πάνω στην μαριζ.
Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το λάδι και ένα κομμάτι 20 γρ μαργαρίνη.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι και λιώσει η μαργαρίνη παίρνουμε μία κουτάλια από την ζύμη και ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε 3 λεπτά από κάθε πλευρά και τις βγάζουμε τις τηγανίτες σε μία χαρτοπετσέτα.
Σερβίρετε με μέλι και τριμμένα καρύδια
https://www.dogma.gr-https://xrysoskoufaki.gr