ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ : Δείτε φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την Δημοσιογραφική ομάδα του melodia88.gr

– Η ιστορία του Αγίου

Αυξημένα μέτρα στην Πάτρα – Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

EUROKINISSI

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία στην Πάτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στους εορτασμούς για τον πολιούχο Άγιο Ανδρέα. Οι τοπικές αρχές και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος καλούν τους πιστούς να γιορτάσουν από το σπίτι.

Αστυνομικοί βρίσκονται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και ενημερώνουν τους πιστούς για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενόψει του εορτασμού, ενω κορδέλες έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του ιερού ναού για την αποτροπή συνωστισμού.

Ο εορτασμός είναι φέτος διαφορετικός λόγω της πανδημίας. Οι λειτουργίες γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, κυρίως τις ώρες που οι πύλες του Ιερού Ναού είναι ανοιχτές για να μπορέσουν οι πιστοί να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν.

Ο πατραϊκός λαός συμμερίζεται την δύσκολη κατάσταση και γνωρίζει να τιμά τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα με τον δικό του τρόπο επισήμανε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

«Είναι μια δοκιμασία την οποία πρέπει να επιμείνουμε διότι έτσι οικονόμησε ο Θεός με ταπείνωση και με ενότητα μεταξύ μας. Θα είναι ένας ξεχωριστός εορτασμός, πρωτόγνωρος. Πάντως να γνωρίζετε ότι θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα τα οποία προβλέπονται για την περίοδο αυτή. Δεν έχουμε καμία διάθεση να φέρουμε κανέναν σε δυσκολία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα της αστυνομίας ισχύουν και τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Αθανασία Σταμοπούλου’

Ημέρα μνήμης η σημερινή, 30 Νοεμβρίου, του Αγίου και Αποστόλου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου.

Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και… τους είπε «ίδε ο αμνός τού Θεού ο αίρων τήν αμαρτίαν τού κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.

Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον εργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.

Η Πάτρα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Ανδρέα Δείτε φωτογραφίες

Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της και ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς των Βαλκανίων, σε επιβλητικότητα, αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες, «ντύνεται» στα γιορτινά του.

Ο Απόστολος Ανδρέας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Πάτρας και σύμφωνα με την παράδοση είναι ο προστάτης της που την έχει προστατέψει όλα αυτά τα χρόνια από καταστροφές, λοιμούς και σεισμούς. Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν Πανελλήνιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.

O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους.

Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σε αυτή την πηγή σταυρώθηκε. Ο Απόστολος Ανδρέας, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, είναι ένας από τους Αγίους της εκκλησίας μας που θεωρείται θαυματουργός και που βοηθά τους άρρωστους και τους αδυνάτους.

Για αυτό  εφέτος λόγω κορονοϊού  δεν θα επισκεφτούν τον  Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα   οι πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν,όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ενώ γύρω από τον ναό   δεν θα γίνει  το καθιερωμένο θρησκευτικό πανηγύρι και  η εμποροπανήγυρη.

 

φωτο απο melodia88.gr

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Μὴ λησμονεῖτε τήν  αἱματοποτισμένη γῆ τῆς Μικρασίας. Μὴ λησμονεῖτε τὴν Ἑλλάδα …»

 

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΉ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ  https://melodia88.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΑΠΟ ΤΟ  https://melodia88.gr

  • Ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα πολλοί είναι και εκείνοι που πηγαίνουν στην πηγή του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται δίπλα από τον παλιό ναό του Αγίου για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα του και να πιουν λίγο αγιασμό.Η πηγή χρονολογείται προ Χριστιανικών χρόνων,πηγές αναφέρουν ότι χρησίμευε ως πηγή του μαντείου της θεάς Δήμητρας.
  • Σύμφωνα με μία δοξασία για την πηγή λέει ότι όποιος πιει νερό από την πηγή αυτή θά έρθει να ξαναπιεί πάλι.Στην ιερή πηγη υπάρχουν και 2 επιγραφές:η πρώτη λέει:«Νημερτές το δ’ ύδωρ Δημήτερος ην ποτε νούσοις ένθα παγείς ξύλω Ανδρέας Πάτρας αμφιβέβηκε (Ιαματικό είναι τούτο το νερό που κάποτε της θεάς Δήμητρας ήταν, όπου ο Ανδρέας σε ξύλο προσηλώθηκε και προστατεύει την Πάτρα)».
  • Και η δεύτερη λέει:«Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν», το νερό προσφέρεται ως αγίασμα , και όχι μόνο προς εξωτερικήν νίψιν αλλά ψυχικήν (κάθαρσιν «ανομημάτων»).
  • *Τις πληροφορίες για το κείμενο τις πήρα από τα site:(http://www.apostoliki-diakonia.gr και http://www.patrasinfo.com)καιculture-gate.com
    **Οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα προσωπικής λήψης εκτός από την τελευταία που είναι από το google search

https://melodia88.gr

ΑΡΧΙΚΗ

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close