Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει.
Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.

Εάν μένετε στη Βόρειο Ελλάδα ή εάν έχετε κάποιο κυνηγό στην οικογένεια, σίγουρα θα έχετε φάει Αγριογούρουνο στη Γάστρα γιατί υπάρχουν πολλά στην περιοχή.

.Τρώγαμε συχνά αγριογούρουνο γιατί οι κυνηγοί κρατούσανε όσο θέλανε για το σπίτι τους (να σκευτείτε ότι ζυγίζει γύρω στα 100 – 150 κιλά) και το υπόλοιπο το πουλούσαν στα κρεοπωλεία.
Παρόλο που μου άρεσε να μαγειρεύω από όταν ήμουν ελεύθερη και ήδη ήξερα αρκετά περίπλοκα φαγητά, όταν παντρευτήκαμε οι γνώσεις μου γύρω από τη μαγειρική ήταν περιορισμένες γιατί αγριογούρουνο δεν είχαμε φάει ποτέ
Ρωτώντας όμως έμαθα από τους ντόπιους ότι το αγριογούρουνο θέλει μαρινάρισμα για πολλές ώρες για να γίνει πιο τρυφερό το κρέας, ακόμη και 2 – 3 ημέρες, άμα είναι πολύ μεγάλο και ψήσιμο για πολλές ώρες.
Το αγριογούρουνο που παίρνουμε συνήθως από τα κρεοπωλεία είναι εκτροφείου.
Μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμο όσο είναι το άγριο, αλλά σίγουρα είναι αρκετά πιο νόστιμο από το χοιρινό.
Δυστυχώς, δεν ξέρω γιατί το αγριογούρουνο το βρίσκουμε μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά εκτός εορτών αυτό το φαγητό μπορείτε να το κάνετε και με χοιρινό.

Το μαγείρεψα στη μοναδική γάστρα που έχω
Τώρα εάν έχετε άλλου τύπου γάστρα π.χ., εμαγιέ ή πήλινη, θα προσαρμόσετε το χρόνο ανάλογα με την εμπειρία σας.
Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας.
Επειδή το σκεύος αυτό είναι αρκετά ψηλό, το έβαλα στην κάτω σχάρα και αργότερα έβαλα και τις πατάτες σε πυρέξ, πάνω από τη γάστρα.
Εάν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να το φτιάξετε στο ταψί του φούρνου και να το σκεπάσετε με μια τέντα αλουμινίου.
Στην προηγούμενη ανάρτησή μου είχα βάλει τη συνταγή για τις Υπέροχες Γλυκόξινες Πατάτες, που έφτιαξα σαν συνοδευτικό αυτού του φαγητού.


ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει. Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.
INGREDIENTS
ΥΛΙΚΑ:
- 2 κιλά αγριογούρουνο από ωμοπλάτη ή μπούτι
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
- 1- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 3 – 5 κοτσάνια σέλερυ, ψιλοκομμένα
- 5 καρότα, χονδροκομμένα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 7 φέτες μπέικον
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ:
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
- 6 κόκκους μπαχάρι
- 2 κουταλιές μέλι
- 2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 κούπα κρασί κόκκινο ξηρό
- 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
- 1 κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: (ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ)
- Το λάδι που έμεινε από τις πατάτες (περίπου 1/4 κούπας)
- Περίπου 1/4 κούπας αλεύρι
- Όλος ο ζωμός από το φαγητό (περίπου 3 κούπες)
- Αλατοπίπερο
INSTRUCTIONS
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα μπολ με όλα τα υλικά της μαρινάδας και το ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Το στρώνουμε στο κάτω μέρος της γάστρας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC
- Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Αφού το γυρίσουμε θα προσθέσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερυ και θα τα σοτάρουμε και αυτά μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλη τη μαρινάδα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
- Βάζουμε το κρέας πάνω από το μπέικον και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και το ψήνουμε για μια ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180oC και το ψήνουμε για άλλες 2 – 3 ώρες.
- Περίπου κάπου στο μισό χρόνο γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά.
- (Μια και μισή ώρα πριν το τέλος βάζουμε και το ταψάκι με τις πατάτες από πάνω).
- Βγάζουμε το ζωμό να κρυώσει και αφήνουμε το αγριογούρουνο μέσα σκεπασμένο να μην κρυώσει.
- Ρίχνουμε το λάδι από τις πατάτες σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Εάν δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Καβουρδίζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα και προσθέτουμε το ζωμό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, εάν χρειάζεται. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με Πατάτες Φούρνου.
NOTES
Σημείωση: Δεν είχα το χρόνο να μετρήσω τα υλικά της σάλτσας γι’ αυτό την έκανα, όπως θα την έκανα συνήθως εάν δεν είχα blog, δηλαδή με το μάτι, αλλά τα υλικά είναι κατά προσέγγιση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ζωμό αφού τον στραγγίσετε ή αφού κρυώσει λίγο μπορείτε να λιώσετε ό,τι έχει απομείνει χωρίς το καρότο, στο μούλτι.
kopiaste.info