Το site μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας!
Accept
Melodia 88FM
Notification Show More
Latest News
Deutsche Bank: Σε “ελεύθερη πτώση” η μετοχή της – Νέα αναταραχή στις αγορές
26 Μαρτίου 2023
Τα τρένα ήταν “τυφλά” στη Λάρισα – Πέφτει η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης
26 Μαρτίου 2023
Συνταξιούχοι: Στις 31 Μαρτίου πληρώνεται το επίδομα έως 300 ευρώ
26 Μαρτίου 2023
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Απρίλιο
26 Μαρτίου 2023
Τράπεζες: Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής κρίσης, λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά…
26 Μαρτίου 2023
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
Reading: ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Follow US
Melodia 88FM > ΔΙΑΦΟΡΑ > Συνταγές & Άλλα > ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Συνταγές & Άλλα

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

19 Ιανουαρίου 2023
Updated 2023/01/10 at 9:29 ΠΜ
Share
SHARE

Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει.

Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.

αγριογούρουνο μαριναρισμένο εικόνα

Εάν μένετε στη Βόρειο Ελλάδα ή εάν έχετε κάποιο κυνηγό στην οικογένεια, σίγουρα θα έχετε φάει Αγριογούρουνο στη Γάστρα γιατί υπάρχουν πολλά στην περιοχή.

αγριογούρουνο στη γάστρα φωτογραφία

.Τρώγαμε συχνά αγριογούρουνο γιατί οι κυνηγοί κρατούσανε όσο θέλανε για το σπίτι τους (να σκευτείτε ότι ζυγίζει γύρω στα 100 – 150 κιλά) και το υπόλοιπο το πουλούσαν στα κρεοπωλεία.

Παρόλο που μου άρεσε να μαγειρεύω από όταν ήμουν ελεύθερη και ήδη ήξερα αρκετά περίπλοκα φαγητά, όταν παντρευτήκαμε οι γνώσεις μου γύρω από τη μαγειρική ήταν περιορισμένες γιατί αγριογούρουνο δεν είχαμε φάει ποτέ

Ρωτώντας όμως έμαθα από τους ντόπιους ότι το αγριογούρουνο θέλει μαρινάρισμα για πολλές ώρες για να γίνει πιο τρυφερό το κρέας, ακόμη και 2 – 3 ημέρες, άμα είναι πολύ μεγάλο και ψήσιμο για πολλές ώρες.

Το αγριογούρουνο που παίρνουμε  συνήθως από τα κρεοπωλεία  είναι εκτροφείου.

Μπορεί να μην είναι τόσο νόστιμο όσο είναι το άγριο, αλλά σίγουρα είναι αρκετά πιο νόστιμο από το χοιρινό.

Δυστυχώς, δεν ξέρω γιατί το αγριογούρουνο το βρίσκουμε μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά εκτός εορτών αυτό το φαγητό μπορείτε να το κάνετε και με χοιρινό.

γάστρα της τάπερ εικόνα

Το μαγείρεψα στη μοναδική γάστρα που έχω

Τώρα εάν έχετε άλλου τύπου γάστρα π.χ., εμαγιέ ή πήλινη,  θα προσαρμόσετε το χρόνο ανάλογα με την εμπειρία σας.

Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας.

Επειδή το σκεύος αυτό είναι αρκετά ψηλό, το έβαλα στην κάτω σχάρα και αργότερα έβαλα και τις πατάτες σε πυρέξ, πάνω από τη γάστρα.

Εάν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να το φτιάξετε στο ταψί του φούρνου και να το σκεπάσετε με μια τέντα αλουμινίου.

Στην προηγούμενη ανάρτησή μου είχα βάλει τη συνταγή για τις Υπέροχες Γλυκόξινες Πατάτες, που έφτιαξα σαν συνοδευτικό αυτού του φαγητού.

κολάζ αγριογούρουνο στη γάστρα φωτογραφία
Αγριογούρουνο στη Γάστρα

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

yield: 8
χρ. προετοιμασίας: 30 MINUTES
χρ. μαγειρέματος: 4 HOURS
μαρινάρισμα: 12 HOURS
total time: 16 HOURS 30 MINUTES

Το αγριογούρουνο γίνεται λουκούμι όταν το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρέψουμε στη γάστρα στο σωστό χρόνο, γιατί αν το παρακάνουμε θα στεγνώσει.  Το κυνήγι είναι πιο σκληρό από τα άλλα κρέατα γιαυτό μην παραλείψετε το μαρινάρισμα.

4.8 Stars (12 Reviews)

INGREDIENTS

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κιλά αγριογούρουνο από ωμοπλάτη ή μπούτι
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 – 5 κοτσάνια σέλερυ, ψιλοκομμένα
  • 5 καρότα, χονδροκομμένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 7 φέτες μπέικον

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ:

  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: (ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ)

  • Το λάδι που έμεινε από τις πατάτες (περίπου 1/4 κούπας)
  • Περίπου 1/4 κούπας αλεύρι
  • Όλος ο ζωμός από το φαγητό (περίπου 3 κούπες)
  • Αλατοπίπερο

INSTRUCTIONS

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα μπολ με όλα τα υλικά της μαρινάδας και το ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον και το αφήνουμε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας. Το στρώνουμε στο κάτω μέρος της γάστρας.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC
  4. Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Αφού το γυρίσουμε θα προσθέσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερυ και θα τα σοτάρουμε και αυτά μερικά λεπτά.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλη τη μαρινάδα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
  5. Βάζουμε το κρέας πάνω από το μπέικον και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και το ψήνουμε για μια ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180oC  και το ψήνουμε για άλλες 2 – 3 ώρες.
  7. Περίπου κάπου στο μισό χρόνο γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά.
  8. (Μια και μισή ώρα πριν το τέλος βάζουμε και το ταψάκι με τις πατάτες από πάνω).
  9. Βγάζουμε το ζωμό να κρυώσει και αφήνουμε το αγριογούρουνο μέσα σκεπασμένο να μην κρυώσει.
  10. Ρίχνουμε το λάδι από τις πατάτες σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Εάν δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Καβουρδίζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα και προσθέτουμε το ζωμό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, εάν χρειάζεται. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  11. Σερβίρουμε με Πατάτες Φούρνου.

NOTES

Σημείωση: Δεν είχα το χρόνο να μετρήσω τα υλικά της σάλτσας γι’ αυτό την έκανα, όπως θα την έκανα συνήθως εάν δεν είχα blog, δηλαδή με το μάτι, αλλά τα υλικά είναι κατά προσέγγιση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ζωμό αφού τον στραγγίσετε ή αφού κρυώσει λίγο μπορείτε να λιώσετε ό,τι έχει απομείνει χωρίς το καρότο, στο μούλτι.

 

 

avatar in circleΓειά σας!  Καλωσορίσατε στο “Κοπιάστε στην Κουζίνα μου” και στο εικονικό τραπέζι της. Ονομάζομαι Ήβη Λιακοπούλου και μου αρέσει πολύ η μαγειρική.  Στο μπλογκ μου θα βρείτε δικές μου κυρίως δημιουργίες και μου αρέσει η υγιεινή μαγειρική αλλά κατά καιρούς κάνω και λίγες ατασθαλίες

 

kopiaste.info

 

TAGGED: ΄ΛΑΜΙΑ, ΄ΜΕΛΩΔΙΑ 88, ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

-ΚΑΙΡΟΣ -
πρόγνωση καιρού από το k24.net
Ad imageAd image
Ad image
Ad image
Ad image

You Might Also Like

Εδώ ΓελάμεΕΥ ΖΗΝ

Ανέκδοτο: Ένας γεράκος καταλαβαίνει πως τον ακολουθεί ο Χάρος….

25 Μαρτίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Μακαρόν σοκολατένια-Κολοκύθα γεμιστή με κιμά

25 Μαρτίου 2023
Εδώ ΓελάμεΕΥ ΖΗΝ

Ανέκδοτο : Μια αστεία ιστορία.. Αχ αυτές οι Ξανθιές (photo)

24 Μαρτίου 2023
Συνταγές & Άλλα

Η μεγάλη σχολή των μικρασιάτικων μεζέδων

24 Μαρτίου 2023

Find Us on Socials

© 2022 Melodia 88FM. All Rights Reserved. Developed & Hosted by 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Go to mobile version

Live Chat
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?