Χρήσιμες πληροφορίες για τα ακάρεα
Τι είναι τα ακάρεα και που βρίσκονται;
Πρόκειται για μια τάξη αραχνίδιων που περιλαμβάνει το άκαρι και το τσιμπούρι. Πιο αναλυτικά, τα ακάρεα είναι μια ομάδα εντόμων η οποία συναντάται σε πολλά σημεία του σπιτιού όπως στα στρώματα, στις ταπετσαρίες, στα χαλιά, στις μοκέτες, στους καναπέδες κλπ. Ωστόσο, αν και βρίσκονται σε πολλά σημεία του σπιτιού δεν μπορούν να διακριθούν με γυμνό μάτι καθώς πρόκειται για μικροοργανισμούς. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα, τα οποία φεύγουν από τον οργανισμό κατά την διάρκεια της εφίδρωσης.
Κάτω από ποιες συνθήκες ευνοείται η ανάπτυξη τους;
Η υψηλή θερμοκρασία και η σχετική υγρασία ευνοούν αρκετά την ανάπτυξη των συγκεκριμένων μικροοργανισμών καθώς όπως γίνεται κατανοητό ο ανθρώπινος οργανισμός ιδρώνει πολύ περισσότερο αποβάλλοντας όλο και περισσότερα νεκρά κύτταρα. Συνεπώς, σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών δεν ευνοείται η ανάπτυξη των ακάρεων.
Τι κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν;
Αναντίρρητα, τα ακάρεα σκόνης είναι υπεύθυνα για διαφόρων ειδών αλλεργίες οι οποίες προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, λέγοντας αλλεργίες εννοούμε ρινίτιδα η οποία προκαλεί φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι, καταρροή και γενικότερα φαγούρα. Ακόμη, πολύ συχνές είναι οι κρίσεις άσθματος αλλά και όσον αφορά την περιοχή των ματιών η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αλλά και η βλεφαρίτιδα.
Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ακάρεα στους οικιακούς χώρους;
Είναι γεγονός πως τα ακάρεα δεν μπορούν να εξαφανιστούν παντελώς. Ωστόσο, μπορούν να μειωθούν σημαντικά με το να καταβάλλονται προσπάθειες για αποφυγή της σκόνης. Με τον περιορισμό της σκόνης μειώνονται σημαντικά οι συγκεκριμένοι μικροοραγανισμοί. Παράλληλα, απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός καθαρισμός δηλαδή το πλύσιμο των στρωμάτων, των παπλωμάτων, των κουβερτών, γενικότερα των υφαντών και των μοκετών. Συστήνεται βιο-καθαρισμός καθαρισμός στρωμάτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι πρέπει να κάνετε σε περιπτώσεις που τα ακάρεα έχουν εισβάλλει στο σπίτι σας
-
Βρείτε άμεσα ένα συνεργείο καθαρισμού στρωμάτων. Επίσης προτείνετε ο καθαρισμός η ακόμα και η αντικατάσταση παλιών μοκετών και χαλιών.
-
Δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο κρεβάτι λούτρινα κουκλάκια, ειδικά όταν πρόκειται για το παιδικό στρώμα.
-
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή των παπλωμάτων και των μαξιλαριών καθώς στα πουπουλένια είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ακάρεα.
-
Χρήσιμη κρίνεται ακόμη η αγορά και χρήση ακαεροκτόνων τόσο για το πλύσιμο στο πλυντήριο όσο και για χαλιά και στρώματα.
-
Παράλληλα, όσον αφορά τα ρούχα μας αναγκαίος κρίνεται ο τακτικός καθαρισμός, ακόμα και το στεγνό καθάρισμα σε ειδικές περιπτώσεις.
-
Όσον αφορά τα κλινοσκεπάσματα, θα πρέπει να πλένονται τακτικά σε υψηλή θερμοκρασία άνω των 60οC.
-
Σημαντική κρίνεται, ακόμα, η τοποθέτηση αντιαλλεργικών φίλτρων σε συσκευές κλιματισμού.
-
Σε περίπτωση που δίνεται η δυνατότητα επιλογής θέρμανσης με καλοριφέρ ή κλιματιστικό, καλύτερα να προτιμάται η χρήση καλοριφέρ. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κλιματιστικό θα πρέπει να εμπεριέχει φίλτρα καθαρισμού ειδικά όταν πρόκειται για θερμό αέρα.
-
Τέλος, σημαντικά βοηθητική είναι η χρησιμοποίηση ειδικών θηκών για μαξιλάρια, στρώματα, χαλιά ακόμη και ενδύματα.
Ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε την εμφάνιση των ακάρεων;
-
Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο αερισμός όλου του οικιακού μας χώρου τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα και περισσότερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινούς μήνες. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα ή και τις μπαλκονόπορτες καθώς έτσι εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός ακάρεων και η δημιουργία σκόνης.
-
Το θέμα της υγρασίας είναι εξίσου σημαντικό. Πιο ειδικά, θα πρέπει να διατηρούμε χαμηλά επίπεδα υγρασίας κάτω από πενήντα τοις εκατό.
-
Όσον αφορά το ηλιακό φως είναι ένας πολύ ισχυρός εχθρός των ακάρεων. Άρα, θα πρέπει το φως του ήλιου να διαπερνά όλα τα δωμάτια ανεξαιρέτως.
-
Παράλληλα, θα πρέπει να πλένουμε τα τόσο τα σεντόνια, τις κουβέρτες όσο και τις κουρτίνες με ζεστό νερό. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να καταπολεμηθούν τα ακάρεα.
-
Ιδιαιτέρως σημαντικός προβλέπεται ο καθαρισμός των στρωμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το καθάρισμα θα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση ειδικού σπρέι.
-
Τους θερινούς μήνες θα πρέπει ακόμη να βγαίνουν στον ήλιο όλα τα υφάσματα και τα έπιπλα, ώστε να διατηρούνται όλο το έτος.
-
Όσον αφορά το θέμα των επίπλων και των χαλιών θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για σημαντική πηγή συγκέντρωσης ακάρεων. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση τους σε περιπτώσεις που είναι αρκετών χρόνων ή υπάρχει δυσκολία στον καθαρισμό τους.
-
Τέλος ένα συνεργείο καθαρισμού για καθαρισμό στρωμάτων ανα διαστήματα μπορεί να σας γλυτώσει από πολύ κόπο έξοδα αλλά το πιο σημαντικό που είναι τα απρόσμενα προβλήματα υγείας.
Συμπερασματικά, για την εξάλειψη των ακάρεων θα πρέπει να τηρούνται τα παραπάνω μέτρα. Με άλλα λόγια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο το θέμα της καθαριότητας γενικά όσο και το θέμα των σεντονιών, των στρωμάτων και των χαλιών ειδικά. Ιδανική περίοδος καθαρισμού τους η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, κρίσεις άσθματος ή δερματοπάθειες ξέρουν καλά ότι τα ακάρεα, οι ενοχλητικοί μικροοργανισμοί που βρίσκουν καταφύγιο στο στρώμα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τα ρούχα, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας.
Τα ακάρεα ζουν από τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει το σώμα μας και οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν είναι η υγρασία και η έλλειψη φωτός, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια ακάρεων σκόνης, τα οποία μπορούν να εισέλθουν μαζί με τα περιττώματά τους στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας αλλεργικές κρίσεις.
Για να μειώσετε τους κινδύνους από τη δράση των ακάρεων, πρέπει να καθαρίζετε ανά τακτά διαστήματα το στρώμα του κρεβατιού.
-Κάντε βιολογικό καθαρισμό των στρωμάτων, ώστε να φύγουν τα περιττώματά τους και όλα τα μικροβιακά φορτία από μέσα τους.
-Χρησιμοποιείτε συχνά την ηλεκτρική σκούπας. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω στις κύριες επιφάνειες και συνεχίστε με τις γωνίες και τα πλαϊνά.
-Μία φορά στους 4 μήνες, βγάλτε το στρώμα στον ήλιο. Τα ακάρεα αποφεύγουν τον ήλιο, καθώς προτιμούν τη υγρασία και τη σκοτεινιά.
-Γυρίζετε κάθε τόσο το στρώμα σας από την άλλη πλευρά. Αυτό θα βοηθήσει στο σωστό αερισμό του αλλά και να το διατηρήσετε περισσότερο καιρό, αφού δεν θα βουλιάξει μόνο από τη μία πλευρά.
-Ρίξτε μαγειρική σόδα στο στρώμα και τρίψτε με μία χοντρή βούρτσα. Στη συνέχεια αφήστε τη για 10 λεπτά, ώστε να απορροφήσει τις μυρωδιές και αφαιρέστε τη. Προκειμένου να κάνετε το στρώμα σας να μυρίζει όμορφα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια. Στο τέλος της διαδικασίας, χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα, προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
-Χρησιμοποιείτε πάντα βαμβακερό κάλυμμα για να προστατεύετε το στρώμα.
.youtube.com