Σημαντικές

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποσαφηνίζει ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά και ποιοι μένουν εκτός.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, αναφορικά με το τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε εχτές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.

«Οι περικοπές που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους αφορούν στην κύρια σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Τίθενται εκτός απόδοσης αναδρομικών οι επικουρικές συντάξεις και τα δώρα που αντιστοιχούν σε αυτή την περίοδο», σημείωσε ο κ. Μπούρλος, τονίζοντας ότι όποιος λάβει αυτά τα αναδρομικά δεν μπορεί να διεκδικήσει κομμένα δώρα και επικουρικές.

«Προβλέπεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες. Εκεί τίθεται ζήτημα ότι αν γίνει αυτή η καταβολή, δεν μπορεί μετά να γίνει διεκδίκηση επικουρικών και κομμένων δώρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρλος.

Κερδισμένοι και 250.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά κύριας σύνταξης, και οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν κομμένα δώρα και επικουρικές.

«Υπάρχει εξαίρεση που αφορά μόνο όσους έχουν ασκήσει αγωγές, και μπορούν να διεκδικήσουν τις περικοπές που αφορούν στις επικουρικές και στα δώρα», εξήγησε ο κ. Μπούρλος.

Κερδισμένοι και 1 εκατ. συνταξιούχοι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από χίλια ευρώ και οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξης.

«Αυτοί απέχουν από την πλήρη δικαίωση, γιατί αν πάρουν τα αναδρομικά της κύριας δεν μπορούν να διεκδικήσουν της επικουρικής και των δώρων», τόνισε ο κ. Μπούρλος.

Ωστόσο, οι χαμένοι της τροπολογίας είναι περίπου  1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1000 ευρώ και δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.

«Αυτοί μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνο τα δώρα. Δεν είχαν άλλες περικοπές κύριας σύνταξης να διεκδικήσουν. Με τη ρύθμιση  που ήρθε δεν παίρνουν κάτι. Έχουν όμως τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης, καθώς η κατηγορία αυτή δεν παίρνει τίποτα», ανέφερε ο κ. Μπούρλος.

Τι ποσά περιμένουν οι δικαιούχοι

Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται από 550 έως 7.200 ευρώ, μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα επιστρέφονται μειωσεις που ειχαν επιβληθεί σε 1.770.000 συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ( 1,1 εκατ. συντάξεις του ΙΚΑ, 370.000 συντάξεις του ΟΑΕΕ, 76.000 του ΕΤΑΑ, 50.000 του ΤΑΠ-ΟΤΕ, 7.000 του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 36.000 του ΤΑΠ-ΔΕΗ και 70.000 του ΝΑΤ).

Με την νέα τροπολογία που αναμένεται για το δημόσιο θα μπουν στις επιστροφές και περίπου 480.000 συντάξεις του δημοσίου.

Επισημαίνεται πως υπάρχουν συνταξιούχοι που εισπράττουν δυο κύριες συντάξεις π.χ. Χηρείας και γήρατος.

 

 

 

 

 

in.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close