Uncategorized

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ !

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Χρήστου Αλεξανδρή

Στον ”Λεβιάθαν ” ο Χομπς ήθελε το κράτος να έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να μπορεί να παρατηρεί και να ελέγχει τα πάντα .
Τέτοια υπερφυσικά προσόντα βέβαια δεν διαθέτει το ελληνικό κράτος και ευτυχώς δηλαδή γιατί τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά ,  όπως μας διδάσκει η ιστορία των ολοκληρωτικών καθεστώτων που προσπάθησαν να ελέγξουν ακόμη και τη σκέψη των πολιτών .
Δυστυχώς όμως το ελληνικό κράτος πάσχει από άλλες αδυναμίες . Πολλές φορές δεν βλέπει την τύφλα του , άλλες φορές πνίγεται σε μια κουταλιά νερό , άλλοτε χάνεται στο διαδίκτυο στην προσπάθειά του να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας , ουκ ολίγες φορές τρέχει πίσω από καταστροφικές πυρκαγιές με δεκάδες ανθρώπινα θύματα και αρκετές φορές μέχρι σήμερα βουλιάζει στα χιόνια γιατί πιάνεται μονίμως στον ύπνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα !
Δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι την τελευταία 20ετία έχουμε ζήσει στην Ελλάδα μεγάλες τραγωδίες και θρηνούμε διαρκώς ανθρώπινες απώλειες κάθε φορά που τα πράγματα με τον καιρό στραβώνουν . Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε μόνο σε περιόδους απλής ηλιοφάνειας . Κατά τα άλλα κινδυνεύουμε από τους καύσωνες , τις πλημμύρες και τη βαρυχειμωνιά .
Έχοντας την εμπειρία από τις τραγωδίες στην Πελοπόννησο , την Εύβοια , την Μάνδρα , το Μάτι , την Πάρνηθα , την Χαλκιδική και δεν θυμάμαι που αλλού , η τελευταία εμπειρία με την οδύσσεια οδηγών και επιβατών παραμονές πρωτοχρονιάς στην εθνική οδό , μοιάζει με κουραστικό ”πικ νικ”!
Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει ο εθνικός δρόμος από τα χιόνια . Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με όλες τις κυβερνήσεις . Δεξιές , αριστερές και σοσιαλιστικές !
Είναι κάτι δηλαδή που δεν μας εκπλήσσει και θα έλεγα το περιμένουμε κιόλας ! Αυτή είναι η κανονικότητα που ζούμε και όχι καμιά εξαίρεση .
Βεβαίως μπορεί το κράτος κάθε φορά που δοκιμάζονται οι ικανότητές του , να μην περνάει τις εξετάσεις στα τεστ συντονισμού και αποτελεσματικότητας , αλλά επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη συνέπεια στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων και απόδοσης ευθυνών .
Για όλα τα κακά της μοίρας μας πάντα κάποιος φταίει . Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά μόνο και μόνο για τον εξευμενισμό του αγανακτισμένου και οργισμένου πλήθους .
Όταν η μπόρα περάσει οι ”καρατομηθέντες ” φταίχτες , τοποθετούνται σε κάποια άλλη θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό και η ζωή συνεχίζεται . Βλέπε για παράδειγμα τι έγινε στο Μάτι .
Έχουμε ένα κράτος που λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή όταν είναι να εισπράξει φόρους , τέλη και εισφορές για να φτιάχνει υπερπλεονάσματα , αλλά χάνει τον μπούσουλα όταν πρόκειται να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από ακραία καιρικά φαινόμενα .
Γι’αυτό σας λέω αγανακτείτε όσο θέλετε για το ότι έκλεισε για πολλοστή φορά ο εθνικός δρόμος , αλλά μην το κάνουμε και μείζον θέμα ! Κατ’εικόνα και ομοίωση φυσικά του ελληνικού κράτους φαίνεται να λειτουργούν  και απλοί πολίτες .
Το κακό με μας τους Έλληνες είναι ότι όλοι καταγγέλλουμε το κράτος και όλοι περιμένουμε τα πάντα από το κράτος .
Τι να σου κάνει το κράτος και πέντε δέκα αστυνομικοί όταν χιλιάδες οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων κλείνουν με το έτσι θέλω την Λεωφόρο Έκτακτης Ανάγκης ;
Τι να σου κάνει το κράτος όταν ξεκινάμε ταξίδι το χειμώνα  οι μισοί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και οι άλλοι μισοί χωρίς να γνωρίζουν πως τις τοποθετούμε ; Τόσα χρόνια εγκλωβιζόμαστε από τα χιόνια στην εθνική οδό , αλλά δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας .
 Αλλά είπαμε , την υγειά μας να χουμε και όλα τ’ άλλα διορθώνονται με τον καιρό και με το χρόνο .
                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος
.lamiakos-typos.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close