Έρχεται η άνοιξη και όλοι νοιώθουμε την ανάγκη να βγούμε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Πρώτος προορισμός είναι η αυλή για τους τυχερούς ενώ οι υπόλοιποι ειδικά στα αστικά κέντρα θα βολευτούμε αναγκαστικά στη βεράντα ή το μπαλκόνι. Η σύγχρονη δόμηση προβλέπει αυτή τη σημαντική ανάγκη των ανθρώπων για μια ευρύχωρη και χρηστική βεράντα , αλλά δυστυχώς οι παλιότερες οικοδομές όπου υπήρχε η φιλοσοφία της εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των διαθέσιμων τετραγωνικών είχε σαν αποτέλεσμα να περισσεύει χώρος μόνο για μικρά στενόμακρα μπαλκόνια.
Όσοι ζουν σε ένα τέτοιο σπίτι θεωρούν πολλές φορές ότι δεν αξίζει το κόπο να ασχοληθούν με τη φροντίδα και τη διακόσμηση του μπαλκονιού , το παραμελούν και καταλήγει να χρησιμοποιείται σαν «αποθήκη» αντικειμένων που σκοπεύουμε κάποτε να πετάξουμε αλλά δεν παίρνουμε την απόφαση ή σαν χώρος για λεκάνες κουβάδες σκούπες κλπ. Κι όμως με λίγη φροντίδα , μεράκι και φαντασία ακόμα και το πιο μικρό μπαλκόνι μπορεί να γίνει η δική σας μικρή όαση από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο . Στην Ελλάδα αυτό σημαίνει τουλάχιστον 7 με 8 μήνες το χρόνο , οπότε αξίζει να το προσπαθήσουμε.
Τα βήματα είναι απλά:
Πρώτη κίνηση είναι να πάρουμε την απόφαση να πετάξουμε ότι άχρηστο και περιττό .
Ύστερα έρχεται το καθάρισμα. Πλύσιμο του τοίχου και των παραθύρων, των κιγκλιδωμάτων και του δαπέδου. Έστω κι αν ακούγεται κουραστικό θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω.
Αν υπάρχουν τέντες ελέγξετε σε τι κατάσταση είναι . Υπάρχουν ειδικά καθαριστήρια και τεντοποιεία που θα αναλάβουν με μικρό κόστος τον καθαρισμό και την επισκευή τους. Στη χειρότερη περίπτωση που θα χρειαστεί να αλλάξετε τεντόπανα προτιμήστε ένα ανοιχτό ουδέτερο χρώμα που θα «φωτίσει» το χώρο και δεν θα δεσμεύει στις επιλογές χρωμάτων.
Μελετήστε προσεκτικά το χώρο και μετρήστε τις διαστάσεις. Σε ένα νεκρό σημείο μπορείτε να τοποθετήσετε μια πλαστική ντουλάπα για τις σκούπες, κουβάδες , καθαριστικά κλπ , σε ένα ουδέτερο (σχεδόν αθέατο) ή έντονο και χαρούμενο χρώμα. Αν έχετε ήδη μια τέτοια ντουλάπα καθαρίστε τη σχολαστικά και αν είναι μεταλλική βάψτε τη σε με ένα ή παραπάνω χρώματα.
Τα έπιπλα πρέπει να ακολουθούν τη λογική του χώρου. Ένα στενόμακρο τραπεζάκι και δύο αναπαυτικές καρέκλες είναι αρκετά. Μπορείτε να έχετε και σε εφεδρεία δύο σκαμπό για παραπάνω άτομα.
Ξεκινήστε να φτιάχνετε το μικρό σας κήπο . Για να έχετε ένα άμεσο αισθητικά αποτέλεσμα αγοράστε 2,3 αρκετά μεγαλωμένα πράσινα ανθεκτικά φυτά που θα δώσουν απευθείας την αίσθηση πρασίνου στο μπαλκόνι σας και τοποθετήστε τα στις γωνίες που δεν χρησιμοποιείτε. Καλό είναι να τα επιλέξετε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ώστε να είναι κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής, τον προσανατολισμό και φυσικά να χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερη φροντίδα.
Αν υπάρχει χώρος στεριώστε μια μικρή ξύλινη ή πλαστική δικτυωτή κατασκευή για κάποιο αναρριχητικό ανθοφόρο φυτό πχ γιασεμί .
Οι καινούρια γενιά φυτοδοχείων σε χαρούμενα χρώματα και σε διάφορα μεγέθη θα δώσουν αμέσως χρώμα περιμένοντας να μεγαλώσουν και να ανθίσουν τα νέα σας φυτά. Μελετήστε προσεκτικά το πόσες γλάστρες χρειάζεστε και το που ακριβώς θα τις τοποθετήσετε, για να μη κάνετε περιττά έξοδα και έχετε ένα μπουκωμένο μπαλκόνι.
Αποφύγετε να κρεμάσετε γλάστρες και ζαρντινιέρες έξω από το μπαλκόνι για να μη πέφτουν νερά όταν ποτίζετε ,εκτός αν το μπαλκόνι σας βλέπει στον ακάλυπτο. Σε αυτή την περίπτωση πολύ ωραίο αποτέλεσμα δίνουν τα φυτά με κάθετη (κρεμαστή) ανάπτυξη.
Ολοκληρώστε κρεμώντας λίγα διακοσμητικά αντικείμενα, από ξύλο, ή γυαλί , που μπορείτε να βρείτε σε πάρα πολλά καταστήματα και σε πολύ χαμηλές τιμές . Αν δεν έχετε πολύ διαθέσιμο χρόνο επιλέξτε αντικείμενα που καθαρίζονται εύκολα.
Μετά από λίγες ημέρες το μικρό στενόμακρο μπαλκόνι θα είναι έτοιμο να σας φιλοξενήσει για το πρωινό ή απογευματινό σας καφεδάκι.
Δεν πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο;