Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,
Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα νηστίσιμο γλυκό; Τα περισσότερα αγαπημένα μας γλυκά φτιάχνονται με αυγά, βούτυρο και γάλα, με αποτέλεσμα, ειδικά σε περιόδους νηστείας, να πρέπει να τα αποχωριστούμε. Όχι πια! Αφενός, έχουμε μια απόλυτα ολοκληρωμένη συλλογή συνταγών για νηστίσιμα γλυκά. Αφετέρου, μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε συνταγή για γλυκό επιθυμείτε ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό αντικατάστασης υλικών.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι τα ζωικά λίπη σε μια συνταγή έχουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Δίνουν πλούσια γεύση, δένουν τα υλικά μεταξύ τους, φουσκώνουν, διογκώνονται και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που χρησιμοποιούνται στις βασικές συνταγές ζαχαροπλαστικής. Με αυτές τις αντικαταστάσεις υλικών, θα φτιάξετε νόστιμα γλυκά, τα οποία όμως για να είναι 100% επιτυχημένα πρέπει να τα δοκιμάσετε τουλάχιστον 2-3 φορές ώστε να αποκτήσετε εμπειρία και να δείτε ποια υλικά προτιμάτε περισσότερο. Κάθε προσπάθεια θα δίνει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα!
Βούτυρο: Το βούτυρο αντικαθίσταται με μαργαρίνη ή λάδι. Αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη, η αναλογία είναι 1 προς 1. Αν χρησιμοποιήσετε λάδι (φυτικό όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή και ελαιόλαδο), η αντικατάσταση είναι 1/4 φλιτζ. και 2 κ.σ. λάδι για κάθε φλιτζάνι βούτυρο.
Γάλα: Το γάλα αντικαθίσταται με γάλα σόγιας σε αναλογία 1 προς 1.
Ζαχαρούχο γάλα: To ζαχαρούχο γάλα αντικαθίσταται με κρέμα καρύδας σε αναλογία 1 προς 1.
Αυγά: Τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν με αρκετά υλικά στις συνταγές ζαχαροπλαστικής. 1 αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με τα εξής υλικά:
- 1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο + 4 κ.σ. νερό (πολτοποιημένα στο μούλτι)
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ + 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. ηλιέλαιο (αναμεμειγμένα)
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ + 3 κ.σ. νερό (αναμεμειγμένα)
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα + κ.σ. λευκό ξίδι (αναμεμειγμένα)
Αν η συνταγή απαιτεί ασπράδια αυγού, κάθε ασπράδι αντικαθίσταται με 1 κ.σ. αγάρ αγάρ + 1 κ.σ. νερό. Χτυπάμε το μείγμα να κρεμώσει σαν σαντιγύ, βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και ξαναχτυπάμε.
Κρέμα γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος αντικαθίσταται με κρέμα καρύδας σε αναλογία 1 προς 1. Βάζουμε την κρέμα καρύδας στο ψυγείο για 24 ώρες. Ανοίγουμε την κονσέρβα και χρησιμοποιούμε την κρέμα που, από τον διαχωρισμό των υλικών, βρίσκεται στο πάνω μέρος της κονσέρβας.
Εσείς πώς αντικαθιστάτε τα ζωικά προϊόντα στα γλυκά σας; Αφήστε μας στα σχόλια τις προτάσεις ή την εμπειρία σας!
Νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι

Υλικά
- 2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
- 1 φλ. νερό χλιαρό στους 30οC
- 1 +1/4 φλιτζ. και 1 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1 κ.γλ. βανίλια
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. σπορέλαιο
- 500 ml. χυμός πορτοκαλιού
- 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
-
Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για άλλα 15-20 λεπτά κοντά σε ζεστό σημείο.
-
Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι για τσουρέκια με τη μαγιά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι για τσουρέκια. Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Μετά τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε, κοτσίδα, στρογγυλά κλπ. Τα αφήνουμε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά. Τα αλείφουμε με ένα μείγμα από μέλι με λίγο χλιαρό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Νηστίσιμα ροξάκια
Υλικά
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κύβος νωπή μαγιά
- 1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
- 3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
- 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Για το σιρόπι
- 3,5 φλιτζ. νερό
- 4 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλιτζ. χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά Το Χελιδόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
-
Ρίχνουμε το μείγμα υγρών σε δύο μπωλ. Ισομοιράζουμε στα μπολ το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
-
Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάθουμε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, το κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης. Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά. Αραδιάζουμε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
!Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Αφού ξεφουρνίσουμε τα γλυκά, σιροπιάζουμε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο. Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.
Nηστίσιμα μπισκότα με μέλι, ταχίνι και βρώμη
Υλικά
- 100 γρ. ταχίνι
- 120 γρ. μέλι
- 120 γρ. νιφάδες βρώμης
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
-
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το ταχίνι, το μέλι, τις νιφάδες βρώμης και την κανέλα μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
-
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Την κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες. Με κουπ-πατ ή ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπισκότα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε λίγο κενό ανάμεσα στα μπισκότα γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Πασπαλίζουμε το σουσάμι. Ψήνουμε για 10 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Σημειώσεις
Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα μπισκότα.
Ραντίζουμε ελαφρώς το σουσάμι με ελάχιστο νερό για να κολλήσει στα μπισκότα.
Κουλουράκια με ταχίνι και κανέλα

Κουλουράκια με ταχίνι και κανέλα
Υλικά
- 900 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. ταχίνι
- 350 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- ξύσμα πορτοκαλιού
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
-
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το ταχίνι και τη μισή ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε φλιτζάνι αναμειγνύουμε τον υπόλοιπο χυμό με τη μαγειρική σόδα και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κατόπιν προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια.
-
Κάθε φορά προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μπαστουνάκια ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μας και τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
-
Ψήνουμε τα κουλουράκια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσοχή να μην τα παραψήσουμε γιατί όσο κρυώνουν θα γίνουν σκληρά.
πηγη:mamapeinao.gr