Ευ Ζην

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ! (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ )

Ο μεγάλος γερμανός κοινωνιολόγος -οικονομολόγος Μαξ Βέμπερ ελεγε οτι οι ανθρωποι που ακολουθούν αδιαλείπτως τους κανόνες είναι είτε αγιοι , είτε γραφειοκράτες . Και ο Βέμπερ επέμενε , λέγοντας οτι τόσο οι μέν οσο και οι δε θα ηταν κακοί πολιτικοί .
Πάνω σε αυτή τη θεωρία του Βέμπερ , θα μπορούσε να πεί κανείς οτι στηρίχτηκε τα τελευταία 70 χρόνια μια ολόκληρη δημοκρατική πρόοδος στην Ευρώπη . Με συνεχείς αλλαγές των κανόνων , ανατροπές και συγκρούσεις . Προφανώς δεν μας κυβερνούσαν ουτε αγιοι , ουτε γραφειοκράτες , αλλά εμπνευσμένοι πολιτικοί με οραμα και ιδέες . Διαφορετικά θα μας διαφέντευαν  ακόμη οι βασιλιάδες .
Στην πορεία τα πράγματα αλλαξαν και τα τελευταία χρόνια στην πολιτική επικράτησε η αποψη και η κοσμοθεωρία ενός αλλου γερμανού οικονομολόγου . Του Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε , ο οποίος με κάθε ευκαιρία μας  υπενθύμιζε  οτι ”οι κανόνες πρέπει να τηρούνται ” !
Μόνο που με την αυστηρή τήρηση των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας , η Ευρώπη διχάστηκε και διασπάστηκε σε περιοχές Βορείων και Νοτίων , ενω λίγο ελειψε να διαλυθεί στην αρχή με την απειλή του Crexit και στη συνέχεια με το Brexit . Η οικονομική κρίση αναβίωσε ιστορικές εχθρες μεταξύ των λαών και μεταξύ των ιδιων των κρατών στην Ευρωπαική Ενωση .
Ωσπου ηρθε η πανδημία για να διαψεύσει τον Σόιμπλε και να δικαιώσει τον Βέμπερ . Η πανδημία ταρακούνησε για τα καλά το σύστημα και οι πολιτικοί ανέτρεψαν αρον -αρον τους κανόνες για να σωθούν οι οικονομίες τους και να μην καταρρεύσουν .
Τα γράφω σήμερα ολα αυτά με αφορμή και τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην τοπική αυτοδιοίκηση για το αν επρεπε ή δεν επρεπε η Περιφέρεια και ο Δήμος Λαμιέων να στείλουν στο Δήμο Αθηναίων , που επλήγη σφοδρότατα απο την κακοκαιρία , μηχανήματα και προσωπικό για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών και των προβλημάτων που προκάλεσε η ”Μήδεια” .
Νομίζω οτι σε εποχές κρίσης τέτοια διλήμματα δεν θα επρεπε κανονικά να τίθενται στο δημόσιο διάλογο . Οταν ξεσπά η καταιγίδα οι πολιτικοί δεν εχουν πολύ χρόνο στη διαθεσή τους για να σκεφτούν ποιά εγγραφα θα υπογράψουν και ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν . Πρέπει να δράσουν ταχύτατα για να προλάβουν τα χειρότερα που θα μπορούσαν να συμβούν . Οι αποφάσεις λαμβάνονται ενστικτωδώς , χωρίς δεύτερες σκέψεις και καθοδηγούνται απο την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης προς αυτούς που ζητούν βοήθεια .
 Ο κόσμος αλλωστε είναι σήμερα τόσο αλληλοεξαρτώμενος που δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα χωρίς να εμφορείσαι απο διάθεση συνεργασίας και πνεύμα αλληλεγγύης .
Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς οτι κρίσεις οπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται κάθε τόσο και λίγο , μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την κινητοποίηση και την αλληλουποστήριξη Δήμων και κρατών . Απο την αποψη αυτή θεωρώ εντελώς ανούσια τη συζήτηση για τα καλαθοφόρα οχήματα που προσέτρεξαν για βοήθεια στο Δήμο Αθηναίων με εντολή Δημάρχου και Περιφερειάρχη . Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις συλλογικές μας ευθύνες ! Το λάθος φυσικά του Δημάρχου Λαμιέων ηταν οτι δεν εσπευσε να ενημερώσει για την αποφασή του αυτή τουλάχιστον τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων . Διότι στη δημοκρατία αυτός που εχει την εξουσία οφείλει να δίνει λογαριασμό για τις πράξεις του και οτι σέβεται και υπολογίζει τη γνώμη των αντιπάλων του .
    Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close