Περίεργα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ

 

 

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αυτόματοι πωλητές είναι προϊόν της εποχής μας η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίστηκαν στην αρχαιότητα και μάλιστα είναι Ελληνικοί.

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα και είναι γνωστός ως «αυτόματο σπονδείο». Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλληνας μηχανικός και γεωμέτρης και  δημιούργησε μια εφεύρεση η οποία δεχόταν νομίσματα και διένεμε ιερό νερό. Η ιδέα ήταν μεν απλή αλλά ταυτόχρονα μεγαλειώδης. Το νόμισμα πέφτοντας στο μηχάνημα ασκούσε πίεση σε ένα μεταλλικό δίσκο ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με ένα μοχλό . Με την πίεση αυτή μετακινείτο ο μοχλός και απελευθέρωνε μια μικρή ποσότητα νερού.

Η εν λόγω εφεύρεση ανακατασκευάστηκε και λειτούργησε  αρκετούς αιώνες αργότερα και επέτρεπε στους πιστούς, που έριχναν ένα πεντάδραχμο, την αυτόματη λήψη αγιασμού.

Τη σκυτάλη πήρε η Αγγλία όπου 16 ολόκληρους αιώνες μετά την εφεύρεση του Ήρωνα εμφανίστηκε ο αυτόματος πωλητής καπνού. Τον 18ο αιώνα ένας άγγλος βιβλιοπώλης ο Ρίτσαρντ Καρλίλ παρέκαμψε την αυστηρή Αγγλική λογοκρισία πουλώντας τα απαγορευμένα βιβλία δημιουργώντας έναν αυτόματο πωλητή βιβλίων.

Η λογική ήταν απλή. Αφού δεν μεσολαβούσε κανένα ανθρώπινο χέρι στη διάθεση και πώληση του βιβλίου ούτε ο ίδιος ούτε οι υπάλληλοι του μπορούσαν να συλληφθούν.

Στα χρόνια που πέρασαν οι αυτόματοι πωλητές εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και έχουν πουληθεί από αυτούς  πλήθος αγαθών από αυγά , αναψυκτικά και τσιγάρα μέχρι φρεσκοψημένες πίτες.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close