Σημαντικές

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ : ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.

Ο Χ. Σταϊκούρας στη Λαμία: Τι είπε για έργα, χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις, Νοσοκομείο, Τσαλτάκη, ΠΕΛ, Ακρόπολις, ΛΑΡΚΟ (Βίντεο)

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τον εξαμηνιαίο απολογισμό προς τους πολίτες της Φθιώτιδας έδωσε το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, Χρήστος Σταϊκούρας.

Έργα υποδομής στον τομέα της υγείας που αναβαθμίζουν συνολικά την νοσοκομειακή περίθαλψη στο νομό Φθιώτιδας ανακοίνωσε σήμερα από τη Λαμία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για τον εξαμηνιαίο απολογισμό της πολιτικής του δράσης που στοχεύει στην προώθηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας δρομολογείται, μέσα από την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών – κυρίως – πόρων, η οραματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου , είπε ο κ. Σταικούρας , έχουν καταθέσει και εμπλουτίζουν σχετικές – αρχικές – μελέτες, και η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών, έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Σχέδιο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο: «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», αρχικού – συνολικού για τη χώρα – προϋπολογισμού ύψους 317 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών  τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετικές συζητήσεις, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ώστε, ανάλογα με την ταχύτητα πλήρους ωρίμανσης του έργου, να προχωρήσει η υλοποίησή του.

 Επίσης αναβαθμίζεται το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών  σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με τροποποίηση του οργανισμού και σύσταση νέων θέσεων σε αυτό. Με συνυπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση .

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου είναι η έκδοση οικοδομικής αδειας, με αλλαγή χρήσης και άδεια εργασιών σε υφιστάμενο χώρο.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες  τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα  του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραίσκου , της Δημάρχου Στυλίδας Βιργινίας Στεργίου  του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας -Στερεάς και υπηρεσιακών παραγόντων της Πολεοδομίας, με θέμα την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Για το σκοπό αυτό ο  Υπουργός  Οικονομικών, είχε συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στελέχη των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., παρουσία της Δημάρχου Στυλίδας, ώστε η εταιρία να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και την επίβλεψη από την πλευρά της πολιτείας του τεχνικού έργου.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Σταικούρας ”το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την απαιτούμενη χρηματοδότηση, εκτός Προϋπολογισμού της 5ης ΥΠΕ και του Δήμου, ώστε το έργο να υλοποιηθεί”.

                                                                          Ενισχύεται και το  ΕΚΑΒ Λαμίας

Το Υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τις δωρεές που κατατέθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει δρομολογήσει διαδικασία προμήθειας 10 ασθενοφόρων προς το Υπουργείο Υγείας, βάση προδιαγραφών που έχει θέσει το ΕΚΑΒ.

Στη βάση αυτών των προδιαγραφών, έχει ήδη εκκινήσει η προετοιμασία της ανάθεσης του έργου.Ένα εξ αυτών, προορίζεται για το ΕΚΑΒ Λαμίας. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η  διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 Με την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, την κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στις Ράχες και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καμένα Βούρλα, αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της Φθιώτιδας” τόνισε ο κ. Σταικούρας .

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των εργων του Δικαστικού  Μεγάρου Λαμίας , αλλά και στις διαδικασίες που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα για το Διοικητήριο στο χώρο του στρατοπέδου Τσαλτάκη . 

Για το δικαστικό μέγαρο ο υπουργός ενημέρωσε οτι υπεγράφη, στις 12 Μαρτίου, απόφαση καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του εμβληματικού έργου της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, καθώς εγκρίθηκε το έργο από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αναμένεται η ωρίμανση των υπόλοιπων  ακινήτων του έργου για την Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα στάδιά του. ”Οι συστηματικές, πολύμηνες προσπάθειες, αποδίδουν” τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών .

Για το Διοικητήριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είπε οτι το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανέγερση Διοικητηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Τσαλτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται μελέτη για τη διερεύνηση της δυνατότητας αμοιβαίας ανταλλαγής τμημάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μάλιστα  με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διεξήχθη τηλεδιάσκεψη εργασίας ολων των εμπλεκομένων, με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της πολεοδομικής ωρίμανσης του έργου.

Για τις υποδομές της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα ο υπουργός ανέφερε οτι προχωρά η  διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών ομίλων, καθώς δεν ασκήθηκαν προσφυγές από τους διαγωνιζόμενους.

Ετσι το επόμενο διάστημα η  αναθέτουσα αρχή θα ξεκινήσει άμεσα την επόμενη φάση, που αφορά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς επίσης και τη διαδικασία ανάθεσης συμβούλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 Στη σημερινή συνέντευξη ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε και στο θέμα της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας λέγοντας οτι η  ΠΕΛ πρέπει να επιτελεί πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτοί νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2014.

 Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σταικούρας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατύπωσε δημόσια τη θέση του, η οποία εδράζεται σε 4 άξονες:

1ος. Ο χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τις επιλογές που θα κάνει η τοπική κοινωνία, όπως αυτή θα εκφράζεται τελικά από τη Δημοτική Αρχή, στη βάση όμως τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τους ειδικούς.

”την κατεύθυνση αυτή , σημείωσε ο κ. Σταικούρας , έχω ήδη φέρει σε επαφή την εταιρεία Dimand, μια από τις κορυφαίες εταιρίες στη χώρα στο αντικείμενο της ανάπτυξης ακινήτων και της διαχείρισης τεχνικών έργων, με τη Δημοτική Αρχή της Λαμίας.

 Η συνεργασία βρίσκεται στο στάδιο προσκόμισης στοιχείων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής”.

2ος. Το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα, με το κόστος εκκαθάρισης να αναλαμβάνεται από την Πολιτεία, ώστε να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος.

3οςΗ πολεοδομική ωρίμανση του έργου και η ταυτόχρονη, ταχεία, εκκαθάριση, θα μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, εντός 18 μηνών.

4οςΚύριος του έργου πρέπει να είναι ο Δήμος Λαμιέων.

www.lamiakos-typos.gr

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη κρίσιμων ζητημάτων της Λαμίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δείτε επιγραμματικά τα 17 ζητήματα που ανέλυσε κατά την ομιλία του:

  1. Νοσοκομείο Λαμίας – Δρομολογείται η δημιουργία ογκολογικής κλινικής και κέντρου ακτινοθεραπείας
  2. Αναβάθμιση του Ιατρείου Ραχών σε Πολυδύναμο Ιατρείο με νέες θέσεις εργασίας
  3. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Λαμίας
  4. Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας
  5. Νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη
  6. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας
  7. Εξασφάλιση χρηματοδότησης για το Στάδιο της Καμαρίτσας
  8. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
  9. Ύδρευση στην Ανατολική Φθιώτιδα

Συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών στη Λαμία για τον απολογισμό 17 έργων στη Φθιώτιδα

digitalstar.gr

10. Λιμενική Ανάπτυξη

11. Κόκκινα σπίτια Μαλεσίνας: Για όσους δεν δικαιώθηκαν από το κτηματολόγιο, συγκροτείται επιτροπή για να εξετάσει τις εκκρεμείς υποθέσεις έως το τέλος του έτους

12. Πρωτογενής τομέας: Ενίσχυση ΤΟΕΒ με 2.000.000 €, το ΤΟΕΒ Φθιώτιδας θα λάβει 1.000.000 € επιπλέον.

13. Ιαματικές πηγές Καμένων Βούρλων

14. Ράλλυ Ακρόπολις

15. Αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις

16. Χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες

17. ΛΑΡΚΟ: Σκοπός η συνέχιση λειτουργίας της

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου:

 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τον Απολογισμό του έργου μου στην Π.Ε. Φθιώτιδας κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, όπως πράττω, συστηματικά και με ευθύνη την τελευταία διετία.

Γιατί πιστεύω, αποδεδειγμένα, στην έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα:

 

1ονΓενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Δρομολογείται, μέσα από την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών – κυρίως – πόρων, η οραματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν καταθέσει και εμπλουτίζουν σχετικές – αρχικές – μελέτες, και η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών, έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο στον Άξονα 3.3 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο: «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», αρχικού – συνολικού για τη χώρα – προϋπολογισμού ύψους 317 εκατ. ευρώ.

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετικές συζητήσεις, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ώστε, ανάλογα με την ταχύτητα πλήρους ωρίμανσης του έργου, να προχωρήσει η υλοποίησή του.

 

2ον. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών

Με συν-υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών αναβαθμίζεται σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με τροποποίηση του οργανισμού και σύσταση νέων θέσεων σε αυτό.

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου είναι η έκδοση οικοδομικής αδείας, με αλλαγή χρήσης και άδεια εργασιών σε υφιστάμενο χώρο.

Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ιδίου, του Δημάρχου Λαμιέων, της Δημάρχου Στυλίδας, του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και υπηρεσιακών παραγόντων της Πολεοδομίας, με θέμα την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Το τελευταίο στάδιο θα είναι η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών στο κτίριο.

Για το σκοπό αυτό, παράλληλα προς την προηγούμενη διαδικασία, διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στελέχη των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., παρουσία της Δημάρχου Στυλίδας, ώστε η εταιρία να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και την επίβλεψη από την πλευρά της πολιτείας του τεχνικού έργου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την απαιτούμενη χρηματοδότηση, εκτός Προϋπολογισμού της 5ης ΥΠΕ και του Δήμου, ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

 

Συμπερασματικά, με την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, την κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στις Ράχες και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καμένα Βούρλα, αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας.

 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διοίκηση και το προσωπικό της 5ης ΥΠΕ, του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας, που έχουν ανταποκριθεί και ανταποκρίνονται καθημερινά, με επάρκεια και αξιοζήλευτη οργάνωση, στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πραγματοποιώντας καθημερινά εκατοντάδες εμβολιασμούς συμπολιτών μας, κάτι που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και διά ζώσης.

Ως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 80.000 εμβολιασμοί στη Φθιώτιδα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, να παροτρύνω τους συμπολίτες μας που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, να το πράξουν και να θωρακίσουν την υγεία τους με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης.

 

3ον. Ενίσχυση ΕΚΑΒ Λαμίας

Το Υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τις δωρεές που κατατέθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει δρομολογήσει διαδικασία προμήθειας 10 ασθενοφόρων προς το Υπουργείο Υγείας, βάση προδιαγραφών που έχει θέσει το ΕΚΑΒ.

Στη βάση αυτών των προδιαγραφών, έχει ήδη εκκινήσει η προετοιμασία της ανάθεσης του έργου.

Ένα εξ αυτών, προορίζεται για το ΕΚΑΒ Λαμίας.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

4ονΔικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Υπεγράφη, στις 12 Μαρτίου, απόφαση καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του εμβληματικού έργου της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, καθώς εγκρίθηκε το έργο από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αναμένεται η ωρίμανση των λοιπών ακινήτων του έργου για την Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα στάδιά του.

Οι συστηματικές, πολύμηνες προσπάθειες, αποδίδουν.

 

5ονΔιοικητήριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανέγερση Διοικητηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Τσαλτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται μελέτη για τη διερεύνηση της δυνατότητας αμοιβαίας ανταλλαγής τμημάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διεξήχθη τηλεδιάσκεψη εργασίας των συμπλεκομένων, με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της πολεοδομικής ωρίμανσης του έργου.

 

6ον. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας

Σε συνέχεια της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών ομίλων, δεν ασκήθηκαν προσφυγές από τους διαγωνιζόμενους.

Ως αποτέλεσμα, η αναθέτουσα αρχή θα ξεκινήσει άμεσα την επόμενη φάση, που αφορά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, καθώς επίσης και τη διαδικασία ανάθεσης συμβούλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

7ον. Στάδιο στην Καμαρίτσα Λαμίας

Σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του εμβληματικού αυτού έργου.

Υπήρξαν και σχετικές ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής, στις 23 Απριλίου.

Η Καμαρίτσα αναμένεται να καταστεί ο πυρήνας των αθλητικών εγκαταστάσεων της Φθιώτιδας και μέσω αυτού, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή.

 

Το έργο αυτό, μαζί με  τις νέες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και το νέο Δικαστικό Μέγαρο, αποτελούν εμβληματικά έργα για την περιοχή μας, τα οποία εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

 

8ον. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Η ΠΕΛ πρέπει να επιτελεί πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτοί νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2014.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατύπωσα δημόσια τη θέση μου, η οποία εδράζεται σε 4 άξονες:

1ος. Ο χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τις επιλογές που θα κάνει η τοπική κοινωνία, όπως αυτή θα εκφράζεται τελικά από τη Δημοτική Αρχή, στη βάση όμως τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τους ειδικούς.

Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη φέρει σε επαφή την εταιρεία Dimand, μια από τις κορυφαίες εταιρίες στη χώρα στο αντικείμενο της ανάπτυξης ακινήτων και της διαχείρισης τεχνικών έργων, με τη Δημοτική Αρχή της Λαμίας.

Η συνεργασία βρίσκεται στο στάδιο προσκόμισης στοιχείων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

2ος. Το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα, με το κόστος εκκαθάρισης να αναλαμβάνεται από την Πολιτεία, ώστε να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος.

3οςΗ πολεοδομική ωρίμανση του έργου και η ταυτόχρονη, ταχεία, εκκαθάριση, θα μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, εντός 18 μηνών.

4οςΚύριος του έργου πρέπει να είναι ο Δήμος Λαμιέων.

 

9ον. Ύδρευση στην Ανατολική Φθιώτιδα

Δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην Ανατολική Φθιώτιδα, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης.

Ήδη, το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στο Δήμο Στυλίδας, ενώ η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στις αρχές Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως από τις συγκεκριμένες πηγές υδρεύονται τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, οι Ράχες, το Αχλάδι και η Παλαιοκερασιά, ενώ ο θετικός αντίκτυπος του έργου περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο.

Η κατασκευή έρχεται αφενός να ανταποκριθεί στις ζημιές που προέκυψαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ», αφετέρου να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Φθιώτιδας.

 

10ον. Λιμενική ανάπτυξη

Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών και του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μελέτης ύψους 170.000 ευρώ, για την επέκταση του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, κάτι που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του Λιμένα.

 

Επίσης, σε ό,τι αφορά το Λιμάνι της Στυλίδας, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις από μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατατέθηκε στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, την 1η Ιουνίου.

Όταν εισαχθεί η Μελέτη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, θα εξετασθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα, και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Αυτή η εξέλιξη ωριμάζει τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του Εμπορικού Λιμένα Στυλίδας.

 

11ον. «Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα

Με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία και ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου, δίνεται οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τους κατοίκους που δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, ορίζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, βάσει της οποίας όσοι δεν δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα προς αξιολόγηση, σε ειδικώς συστηνόμενη – προς το σκοπό αυτό – Επιτροπή.

Η Επιτροπή συγκροτείται με πενταμελή σύνθεση, έχοντας ως έδρα το Δήμο Λοκρών, προκειμένου να εξετάσει και να αποφανθεί για το σύνολο των εκκρεμών περιπτώσεων εντός του 2021.

Έως σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση, έχουν κατατεθεί 231 φάκελοι, στοιχείο το οποίο αναδεικνύει τη έμπρακτη στήριξη των ενδιαφερομένων στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

 

12ον. Πρωτογενής Τομέας

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύθηκαν οι Τ.Ο.Ε.Β. της Π.Ε. Φθιώτιδας, με 2 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, επιπρόσθετα, ενισχύθηκε ο ΤΟΕΒ Ξυνιάδας, με 200.000 ευρώ, προς αποκατάσταση των αρδευτικών υποδομών και δικτύων που επλήγησαν από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ».

Παράλληλα, επίκειται νέα, πρόσθετη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Φθιώτιδας, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

 

Επίσης, υπενθυμίζεται πως με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος και για το 2020.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται – είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου – αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Σας ενημερώνω επίσης πως θα κατατεθούν, άμεσα, διατάξεις για επέκταση της απαλλαγής των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α και για το έτος 2021.

 

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση στην εταιρία «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», ώστε να προβεί σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός υγιούς επιχειρηματικού πλάνου, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση με αναπτυξιακό ορίζοντα.

 

13ον. Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων

Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, του Δημάρχου Καμένων Βούρλων και λοιπών εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Επαγγελματιών του Δήμου, με θέμα την πορεία αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Καμένων Βούρλων.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν αναλυτικά τα, εντός του τελευταίου έτους, ολοκληρωμένα στάδια ωρίμανσης των δύο περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή του «Ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων» και του «Ακινήτου Camping Καμένων Βούρλων – Κονιαβίτης», και έθεσαν τους στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, για το «Ακίνητο Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων» έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), αναγνωρίσθηκε η μια ιαματική πηγή, ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, ενώ σε συνεχή επικαιροποίηση βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ θα παρουσιασθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Για το «Ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων – Κονιαβίτης» ολοκληρώθηκε η μελέτη για το ΕΣΧΑΔΑ, εκπονήθηκε η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και ολοκληρώθηκαν οι κοστολογικές μελέτες σχετικά με το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close