Συνταγές & Άλλα

Χριστουγεννιάτικος Μπακλαβάς Γιαννιώτικος

Υλικά

Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
5 ποτήρια νερό (250 ml κάθε ποτήρι)
2-3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
1/2 πορτοκάλι και την φλούδα του
Χυμός απο μισό λεμόνι
1 μπαστουνάκι κανέλλα
4 γαρύφαλλα
Βανίλια
Εάν θέλετε, μπορείτε  να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας μέλι για περισσότερη γεύση όταν σβήσετε τη φωτιά.

Γέμιση
600 γραμμάρια κανταίφι
1 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό καρύδια (μέτρια κομμένα)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κούπα φρυγανιά
1/8 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό γαρύφαλλο
250 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη
Εκτός από το βούτυρο και το ελαιόλαδο που έχουμε θα προσθέσουμε επιπλέον 1/4 ελαιόλαδο στο κάτω μέρος του ταψιού.
Ταψί 41 X 37 cm (μεγάλο ταψί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Ρίξτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση το σιρόπι βράστε το για 10 λεπτά.Αφαιρέστε τους αφρούς. Στύψτε το πορτοκάλι μέσα στο σιρόπι.
Στα 9 λεπτά βρασίματος ρίξτε την γλυκόζη.Προσθέστε τη βανίλια και το χυμό απ το λεμόνι. Ξαφρίστε ξανά καλά.
Αφήστε το να κρυώσει.Δεν αφαιρείται τίποτα μέσα απ την κατσαρόλα.Θέλουμε να γίνει πολύ αρωματικό.
Εάν το σιρόπι σας είναι αρκετά παχύρρευστο θα προσθέσετε ένα ποτήρι επιπλέον νερό (βράστε για άλλα 3 λεπτά και το σιρόπι σας είναι έτοιμο).
Κρύο σιρόπι  ζεστός μπακλαβάς  (κανόνας μην το ξεχνάτε)
Σε περίπτωση που το σιρόπι σας είναι αρκετά παχύρρευστο,  θα προσθέσετε ένα ποτήρι νερό επιπλέον (βράστε για άλλα 3 λεπτά και το σιρόπι σας είναι έτοιμο).
Γιατί μπορεί η ζάχαρη να’ ναι χοντρή και να είναι πολύ πιο σφιχτό και πηχτό  το σιρόπι σας με αποτέλεσμα να ζαχαρώσει το γλυκό σας.

Εγγραφείτε στο κανάλι instagram Stella LoveCook

Για τον Μπακλαβά

Διαχωρίζουμε το κανταΐφι μας πολύ καλά γιατί θέλουμε να είναι αφράτο και θέλουμε να το δουλέψουμε πολύ καλύτερα.
Με αυτό τον τρόπο το κανταΐφι μας θα απορροφήσει πολύ καλύτερα το σιρόπι μας.
Σκεπάζουμε με μια πεσέτα ώστε να μη στεγνώσει το κανταΐφι μας, σε περίπτωση που υπάρχει αρκετή ζέστη στο σπίτι σας  μη το αφήσετε εκτός ψυγείου.
Κλείνουμε πολύ καλά την πετσέτα μας και την βάζουμε μέσα σε μια σακούλα την οποία τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο μέχρι ν αρχίσουμε την διαδικασία.
Μέσα στο καρύδι προσθέτουμε την φρυγανιά ,τη ζάχαρη,την κανέλα και το γαρύφαλλο.Τα ανακατεύουμε όλα μαζί  πάρα πολύ καλά.
Λαδώνουμε το ταψί μας με τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε να βάζουμε το 1/2 κιλό φύλλο μας στο ταψί. Ένα ένα φύλλο και λαδωμένο (και με το λάδι και με το βούτυρο)μέχρι να τελειώσουν όλα μας τα φύλλα.
Θέλουμε να καλύψουμε τα τοιχώματα του ταψιού  γύρω γύρω ώστε να μη μας καεί το κανταΐφι μας.

Βάζουμε τα 300 γραμμάρια από το κανταΐφι πάνω από τα φύλλα και στρώνουμε καλά.Ραντίζουμε με  ελαιόλαδο και βούτυρο.
Προσθέτουμε το καρύδι μας με όλα του τα μυρωδικά.Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο κανταίφι απο πάνω.Στρώνουμε πολύ καλά.
Ξαναρίχνομαι ελαιόλαδο με βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
Κλείνουμε τις άκρες από το φύλλο και τις ραντίζουμε και αυτές με ελαιόλαδο ώστε να ψηθούν όμορφα.
Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω το άλλο 1/2 κιλό φύλλο μας  ένα ένα και αυτό λαδωμένο πολύ καλά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε μεγάλα κομμάτια ως αρχή.Περάστε το μαχαίρι  και δεύτερη φορά ώστε να βεβαιωθείτε ότι κόψατε καλά.
Προσπαθήστε να είναι ισομετρικά τα κομμάτια.Στη συνέχεια κόβετε στη μέση τα τετράγωνα κομμάτια ώστε να γίνουν τρίγωνα.
Καρφώνουμε με τα γαρύφαλλα τα κομμάτια μας ώστε να συγκρατήσουμε με αυτό τον τρόπο  τα φύλλα μας.
Το ελαιόλαδο με το βούτυρο που μας περίσσεψε  το ζεσταίνουμε λίγο  και το ρίχνουμε σιγά σίγα πάνω από τον μπακλαβά μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς αναλόγως τον φούρνο στη μέση του φούρνου για 1 1/2  ώρα στις αντιστάσεις.
Μόλις ψηθεί βγάζουμε απ τον φούρνο  και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι μας ,όχι όλο μαζί  ,να πάει παντού.
Αφήνουμε τον μπακλαβά για 12 ώρες ώστε να μπορέσει να απορροφήσει πολύ καλά το σιρόπι εσωτερικά.
Τώρα μπορούμε να τον απολαύσουμε γιατί είναι πραγματικά θεικός!!!!!!!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

 

 

https://xrysoskoufaki.gr/

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close