Ιατρικά Νέα

Διατροφικές διαταραχές: 5 τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία (εικόνες)

Οι τρεις βασικές διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή πολυφαγία.

Πρόκειται για ψυχογενείς διαταραχές που πλέον πλήττουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το 65% των γυναικών ηλικίας από 25 έως 45 ετών έχουν κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής.

Πολλές γυναίκες έχουν επιχειρήσει να χάσουν βάρος με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης καθαρτικών, χαπιών αδυνατίσματος και πρόκλησης εμετού.

Οι πέντε βασικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ανορεξίας-βουλιμίας είναι οι εξής:

Καρδιοπάθεια: Ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά, όπως και οι άλλοι μύες, χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποδυναμώνεται. Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Καταστροφή των νεφρών: Η συχνή πρόκληση εμετού ή η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής και υγρών μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, αναγκάζοντας τα νεφρά να εργαστούν παραπάνω για να διατηρήσουν σε φυσιολογικά τους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το νερό και τα βασικά μέταλλα. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση αποβλήτων που προκαλούν την αποδυνάμωσή τους.

Υπογονιμότητα: Το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια και γενικά διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

 

Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα: Είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της βουλιμίας. Οι συχνοί εμετοί προκαλούν την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, κάτι που προκαλεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

 

Οστεοπόρωση: Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 40% των γυναικών εμφανίζει οστεοπόρωση ήδη από την ηλικία των 50 ετών, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι παράγοντες του άγχους και μιας διατροφικής διαταραχής. Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να ακολουθούν υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

 

 

 

 

 

 

onmed.gr-Πηγή: WebM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close