Ιατρικά Νέα

ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ : Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Η αλήθεια είναι ότι η παιδική ηλικία είναι μια εποχή φυσιολογικής διπολικότητας .

Το παιδί δεν μπαίνει σε διλήμματα , ούτε καλείται να πάρει  αποφάσεις με βάση τη λογική..

Αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με το διαχωρισμό τους σε δύο μέρη αντίθετα το ένα με το άλλο (δύο πόλους).  Δηλαδή  «μου αρέσει –δεν μου αρέσει», «το θέλω-δεν το θέλω» . Το παιδικό μυαλό δεν μπαίνει στον κόπο να συγκρίνει , να αμφιβάλλει , να συνδυάσει και να επιλέξει κάτι με κριτήρια των ενηλίκων όπως είναι ο χρόνος, ο κόπος, το κόστος, η χρησιμότητα.

Η διπολικότητα ( γνωστή και ως διχοτόμηση) λοιπόν είναι  ο διαχωρισμός πραγμάτων, καταστάσεων, αισθημάτων κλπ σε δύο μόνο κατηγορίες και μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί τον πρώιμο και ανώριμο αμυντικό μηχανισμό του ανθρώπου ,που τον καθοδηγεί και τον προστατεύει τα πρώτα χρόνια της ζωής του ώσπου να αποκτήσει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις και εμπειρίες  για να εξελίξει τον μηχανισμό του συλλογισμού και της σύνθεσης.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο μηχανισμός αυτός δεν εξελίσσεται όσο αναπτύσσεται ο άνθρωπος ή εξελίσσεται εν μέρει.

Ο διπολικός άνθρωπος δεν έχει κάποια ψυχική ή νευρολογική πάθηση.

Απλά για κάποιο λόγο αισθάνεται ανίκανος να διαχειριστεί την διαδικασία επιλογής, αντιφατικών συναισθημάτων , τον φόβο της αποτυχίας ,την απογοήτευση και καταφεύγει στον πρωτόγονο μηχανισμό της απλοϊκής διχοτόμησης προτιμώντας την γραμμική αντίληψη των πραγμάτων .  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην  δέχεται το ενδιάμεσο φάσμα μεταξύ δύο αντίθετων εννοιών και καταστάσεων.

Η διπολικότητα είναι η άρνηση της σκέψης να κοπιάσει , να ζήσει αγωνίες και συγκινήσεις, να λειτουργήσει κριτικά και με αυτόν τον τρόπο δρα σαν υπνωτικό χάπι  του μυαλού που είναι ικανό μόνο για εκτελεστικές λειτουργίες ,αλλά όχι για αποφάσεις και πρωτοβουλίες .

 Η διπολική σκέψη διέπει όλα τα πεδία της καθημερινότητας που σιγά – σιγά γίνεται δύσκολη ιδιαίτερα όταν εκ των πραγμάτων  έρχεται η στιγμή που το διπολικό άτομο καλείται να ενταχθεί στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

 Είναι η ώρα της θεραπείας ,με την οποία θα ασχοληθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

 

melodia team

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close