Ιατρικά Νέα

Διψάτε διαρκώς; Δείτε 8 απίθανες αιτίες (εικόνες)

Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απομάκρυνση των τοξινών, στην προστασία από την αφυδάτωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Οι βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα προϋποθέτουν επάρκεια νερού.

Η δίψα αποτελεί έναν από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Η υπερβολική ή / και παρατεταμένη δίψα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων, όπως οι παρακάτω:

 

Τροφές με πολύ αλάτι: Το αλάτι τραβά το νερό από τα κύτταρα και αναγκάζει το σώμα να κατακρατά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Αυτός είναι και ο λόγος που ουρείτε λιγότερο όταν τρώτε πολύ αλάτι. Τα αφυδατωμένα κύτταρα στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ζητώντας περισσότερο νερό και αισθάνεστε δίψα. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό.

 

Πρωινή γυμναστική: Τις μέρες που ιδρώνετε λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Ο λόγος είναι ότι χάνετε υγρά μέσω της εφίδρωσης και αν δεν τα αναπληρώσετε, αυξάνει ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

 

Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο: Όταν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και αν δεν κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αφυδατωθείτε λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

 

Διαβήτης: Πολλοί μπερδεύουν την αφυδάτωση με τον διαβήτη. Στην αφυδάτωση το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα υγρά. Στον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν συχνοουρία. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν τρία βασικά συμπτώματα: υπερβολική δίψα, συχνοουρία και θολή όραση.

 

Ξηροστομία: Όταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο, ξηραίνεται η στοματική κοιλότητα και έχετε την ανάγκη να πιείτε νερό. Η ξηροστομία συνδέεται με πολλές παθήσεις, γι’ αυτό αν δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Αναιμία: Το σώμα βασίζεται στα υγιή κύτταρα για να μεταφέρει αίμα σε όλα τα σημεία. Η ήπια αναιμία συνήθως δεν προκαλεί υπερβολική δίψα, αλλά εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί, μπορεί να αισθανθείτε δίψα και κούραση.

 

Φάρμακα: Πολλά φάρμακα, μεταξύ αυτών τα αντιυπερτασικά, προκαλούν αυξημένη διούρηση και ξηροστομία.

 

Ξεχνάτε να πιείτε νερό: Η πρώτη αιτία δίψας είναι η μη πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και δύο ποτήρια ανάμεσα στα γεύματα.

 

 

Πολυδιψία: Ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πολυδιψία: Ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η επίμονη δίψα δεν είναι μόνο ενοχλητική, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για κάτι σοβαρό και χρήζει περαιτέρω ιατρικής διερεύνησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δίψα που δεν υποχωρεί, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη.

Γι’ αυτό συστήνουν σε όσους πίνουν δύο λίτρα νερού την ημέρα, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται διψασμένοι, να συμβουλεύονται γιατρό για το ενδεχόμενο να πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Η εξέταση που είναι γνωστή και ως καμπύλη σακχάρου, είναι ιατρική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία καταναλώνεται από τον ασθενή γλυκόζη και ακολούθως γίνονται τακτικές μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, ώστε να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίον αυτή μεταβολίζεται από τον οργανισμό.

water 2

Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται στους ενήλικες για τη διάγνωση του διαβήτη, του διαβήτη στην εγκυμοσύνη και της μεγαλακρίας (πάθηση των ενηλίκων που προκαλείται από υπερβολικά ποσά έκκρισης της αυξητικής ορμόνης), ενώ συχνά συμβάλλει στη διερεύνηση ύπαρξης αντίστασης στη δράση της ινσουλίνης ή αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.

Η πολυδιψία, όπως είναι ο ιατρικός όρος, αποτελεί πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 1.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, το σώμα αντιδρά με τη δίψα. Μπορεί επίσης να νιώθετε έντονα την ανάγκη ούρησης, ακόμα κι αν δεν καταναλώνετε πολλά υγρά.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, το σώμα πιέζει τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα για να απαλλαγούν από την περίσσεια γλυκόζης, οδηγώντας σε υπερβολική δίψα και συχνοουρία.

Άλλα συμπτώματα της πολυδιψίας περιλαμβάνουν ένα επίμονο αίσθημα ξηρότητας στο στόμα και εξάντληση.

Εάν η πολυδιψία προκαλείται από διαβήτη, μπορεί επίσης να υπάρχει μη φυσιολογική απώλεια βάρους, ανεξέλεγκτη πείνα και συχνές πληγές ή μολύνσεις.

Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι άποιου διαβήτη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη, έχουν όμως κοινά χαρακτηριστικά, όπως η δίψα και η συχνοουρία.

Ο άποιος διαβήτης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μιας ορμόνης, της βαζοπρεσσίνης, που εκκρίνεται από την υπόφυση, έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

Όταν κάποιος ασθενής πάσχει από άποιο διαβήτη, ο οργανισμός αδυνατεί να ελέγξει το επίπεδο υγρών, κυρίως νερού, στο αίμα και στα ούρα.

Η απουσία της δράσης της βαζοπρεσσίνης, στους νεφρούς οδηγεί σε αδυναμία κατακράτησης υγρών που μοιραία πλέον χάνονται στα ούρα, με αποτέλεσμα την αποβολή μεγάλων σε ποσότητες και πολύ αραιών ούρων. Λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών (4-10 λίτρα ημερησίως) ένας ασθενής με άποιο διαβήτη συνήθως αισθάνεται έντονη δίψα.

Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει η δίψα

Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει η δίψα

Το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, καθώς συντελεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα, προστατεύει από την αφυδάτωση και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Όταν διψάτε, το σώμα σας στέλνει σήμα ότι προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Εκτός από τα φυσικά αίτια που μπορεί να προκαλούν δίψα, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η σωματική άσκηση ή η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να υποκρύπτει και μια σειρά από σοβαρές παθήσεις.

Διαβήτης
Η δίψα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη, μια διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος. Άλλα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια ή αύξηση βάρους, τραυματισμοί που θεραπεύονται αργά και συχνή ούρηση.

Αφυδάτωση
H δίψα είναι ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης. Το στόμα μπορεί να είναι ξηρό και κολλώδες και να έχετε μειωμένη ούρηση. Μπορεί επίσης να έχετε πονοκέφαλο και ξηροδερμία. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης το άτομο μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος
Τα υγρά του σώματος μπορεί να μειωθούν από την κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς του σώματος, λόγω ανεπάρκειας του ήπατος, του νεφρού ή της καρδιάς, γεγονός που οδηγεί σε δίψα.

Άποιος διαβήτης
Είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε διαταραχή της αντιδιουρητικής ορμόνης. Ο ασθενής έχει πολυουρία γιατί αφυδατώνεται γρήγορα και κατά συνέπεια έντονη δίψα.

Κακή διατροφή
Η δίψα μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή σας. Όσοι τρώνε πικάντικα ή αλμυρά τρόφιμα μπορούν να έχουν αίσθημα δίψας πιο συχνά από ό, τι εκείνοι που καταναλώνουν άλλα τρόφιμα. Επίσης ασθένειες που προκαλούν διάρροια και ναυτία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τη δίψα. Ο καφές, το αλκοόλ και το τσιγάρο μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της δίψας. Τέλος ορισμένα φάρμακα, κυρίως αντιχολινεργικά ή φαινοθειαζίνες, επίσης να προκαλέσουν δίψα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: express.uk.com-Πηγή: Reader’s digest

 

 

 

 

Πηγή: Reader’s digest

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close